Saltinntaket vårt er omtrent dobbelt så høyt som anbefalt. Det er uheldig fordi det er en sammenheng mellom saltinntak, blodtrykk og økt risiko for hjerte- og karsykdommer, skriver Matportalen.no, Helsedirektoratets egen informasjonsside om mat og helse.Bearbeidede matvarer bidrar i snitt med 70 til 80 prosent av saltinntaket. Det er derfor viktig å velge matvarer og ferdigretter med lavt saltinnhold. Dessuten bør man begrense bruken av salt i matlagning, på maten - og i drikke.Norske og internasjonale helsemyndigheter anbefaler at saltinntaket i befolkningen begrenses til fem gram per dag eller lavere. Det gjennomsnittlige saltinntaket i Norge er anslått til omtrent 10 gram per dag.LES OGSÅ: Krydder gjør maten sunnereUnngå eller bruke sparsomt med salt ved tilberedning av maten Unngå vanlig suppepulver, sausepulver og buljong, og i stedet bruke saltfattige produkter eller koke kraften selv Unngå ekstra salting av maten ved bordet. Bruke andre smakstilsetninger som krydder og urter i stedet for saltMed urter og krydder får du mye smak, og behovet for salt blir mindre. I tillegg til å lukte godt, stimulerer de både sanser og appetitt.
Kutt med urter
For å redusere saltinntaket anbefaler frukt.no følgende:Oppbevares kjølig
Friske krydderurter har i mange tusen år vært en viktig del av folks hverdagsliv, både for smak og som medisin. De gir maten et løft både når det kommer til smak og utseende. Finhakkede friske krydderurter gir god smak til supper og sauser, og er perfekte til fiskeretter, gryteretter, bakverk, grønnsaker, salater og desserter. I Norge er friske krydderurter i potter ferskvare og bør oppbevares kjølig. Unntaket er basilikum, som bør oppbevares i romtemperatur. Bruk dobbelt mengde friske urter, sammenlignet med tørkede urter. LES OGSÅ: Derfor bør du bruke mynteSlik bruker du urtene
BasilikumKarakteristisk smak og aroma, både søtlig og kraftig. Bladene inneholder eteriske oljer, og bør derfor ikke koke lenge med maten. Legg den i til slutt. Tomater er perfekt selskap med basilikum. Bruk den også til lyst kjøtt som kylling og kalv, til pasta, salater, supper og grønnsaksretter. SitronmelisseDe sprø, lysegrønne bladene smaker best. Tilsett i maten rett før servering. Sitronmelisse brukes i alt du vil ha sitronsmak på - i salater, med frukt eller i drikker, supper og sauser. God til fisk - og vakker som garnityr. DillDen friske og smakfulle krydderurten er imidlertid brukbar til langt mer enn reker, og er særdeles smakfull som tilskudd til sild, kokt fisk, poteter, småagurker, salater, hvit saus og gravfisk. EstragonDen litt bitre smaken fra estragon kjenner du fra bernaisesausen. Hakk eller klipp bladene og bruk det som krydder til stekt kjøtt eller fisk, eller i sauser og supper. Stilkene bør ikke brukes. KorianderGammel urt som har fått sin renessanse. Spinkel, med lysegrønne, tynne blader. Frøene fås kjøpt både hele og malte i krydderhylla. I India bruker man koriander som vi bruker persille. Smaken er søt og litt bitter, og blad fra koriander brukes til å strø over supper og salater. Korianderfrø brukes bl.a. som brødkrydder, i ris- og grønnsakretter, kaker og desserter. Ofte brukes koriander sammen med for eksempel kanel, ingefær og nellik.KjørvelBrukes på samme måte som kruspersille. Av utseende minner kjørvel også litt om kruspersille, men har hårete stilker og blad. I Danmark lager man gjerne kjørvelsuppe av god buljong og masse hakket kjørvel i. Kjørvel minner litt om lakris på smak og lukt, og brukes bl.a. i retter med egg og grønnsaker.LøpestikkeSmaken minner om rotselleri, er veldig kraftig og brukes med forsiktighet. Regelen er 3-4 blader i en rett til 4 personer. God i kjøttretter, supper og fiskeretter. Tåler koking uten å miste smaken. OreganoItalia? Helt riktig. Mye brukt i pizza- og pastaretter, sammen med ost og tomat. God også til grillet kjøtt, eller som smaksbryter i salatbollen. Brukes litt forsiktig, den er skarp i smaken. Tilsettes straks før servering. PersilleOg en liten dusk kruspersille på toppen... Denne urten sitter i den norske folkesjela. Persille fremhever andre smaker når den kokes. Prøv persille i sauser, marinader og wok. RosmarinRosmarin inneholder eteriske oljer og bitre smaksemner som gir en søt, litt bitter smak som minner litt om kamfer. Smaken er veldig gjennomtrengende og man bør krydre med varsomhet. Tåler å koke med i matretter. Rosmarin passer bra til vilt og fete kjøtt- og fiskeretter, da den kraftige smaken bryter en litt fet smak. Den er spesielt god til lammekjøtt.SalvieBitter, aromatisk og veldig dominerende smak - brukes forsiktig! Legg hele salvieblader på kjøtt og fisk på grillen, eller kok den i retten. Salvie kan brukes sammen med mange andre krydderurter, som persille, mynte, merian, oregano og basilikum. Til fet fisk brukes salvie ofte sammen med timian og til svinekjøtt sammen med rosmarin.TimianSom salvie og rosmarin en gjennomtrengende smak - brukes med forsiktighet til foreksempel kylling, kjøtt og retter med ost. Også i potetretter, supper og som brennevinskrydder blir timian brukt.Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger