Salt

Bytt ut saltet med urter og krydder

Mye sunnere og mer næringsrikt.

SKADELIG FOR HELSEN: Vi nordmenn får fortsatt i oss altfor mye salt. Dette kan være svært helseskadelig, særlig i forhold til hjerte- og karsykdommer. Foto: Thinkstock
SKADELIG FOR HELSEN: Vi nordmenn får fortsatt i oss altfor mye salt. Dette kan være svært helseskadelig, særlig i forhold til hjerte- og karsykdommer. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Saltinntaket vårt er omtrent dobbelt så høyt som anbefalt. Det er uheldig fordi det er en sammenheng mellom saltinntak, blodtrykk og økt risiko for hjerte- og karsykdommer, skriver Matportalen.no, Helsedirektoratets egen informasjonsside om mat og helse.

Bearbeidede matvarer bidrar i snitt med 70 til 80 prosent av saltinntaket. Det er derfor viktig å velge matvarer og ferdigretter med lavt saltinnhold. Dessuten bør man begrense bruken av salt i matlagning, på maten - og i drikke.

Norske og internasjonale helsemyndigheter anbefaler at saltinntaket i befolkningen begrenses til fem gram per dag eller lavere. Det gjennomsnittlige saltinntaket i Norge er anslått til omtrent 10 gram per dag.

LES OGSÅ: Krydder gjør maten sunnere

Kutt med urter

For å redusere saltinntaket anbefaler frukt.no følgende:

 • Unngå eller bruke sparsomt med salt ved tilberedning av maten
 • Unngå vanlig suppepulver, sausepulver og buljong, og i stedet bruke saltfattige produkter eller koke kraften selv
 • Unngå ekstra salting av maten ved bordet.
 • Bruke andre smakstilsetninger som krydder og urter i stedet for salt

  Med urter og krydder får du mye smak, og behovet for salt blir mindre. I tillegg til å lukte godt, stimulerer de både sanser og appetitt.

  Oppbevares kjølig

  Friske krydderurter har i mange tusen år vært en viktig del av folks hverdagsliv, både for smak og som medisin. De gir maten et løft både når det kommer til smak og utseende.

  Finhakkede friske krydderurter gir god smak til supper og sauser, og er perfekte til fiskeretter, gryteretter, bakverk, grønnsaker, salater og desserter.

  I Norge er friske krydderurter i potter ferskvare og bør oppbevares kjølig. Unntaket er basilikum, som bør oppbevares i romtemperatur. Bruk dobbelt mengde friske urter, sammenlignet med tørkede urter.

  LES OGSÅ: Derfor bør du bruke mynte

  Slik bruker du urtene

  Basilikum
  Karakteristisk smak og aroma, både søtlig og kraftig. Bladene inneholder eteriske oljer, og bør derfor ikke koke lenge med maten. Legg den i til slutt.

  Tomater er perfekt selskap med basilikum. Bruk den også til lyst kjøtt som kylling og kalv, til pasta, salater, supper og grønnsaksretter.

  Sitronmelisse
  De sprø, lysegrønne bladene smaker best. Tilsett i maten rett før servering. Sitronmelisse brukes i alt du vil ha sitronsmak på - i salater, med frukt eller i drikker, supper og sauser. God til fisk - og vakker som garnityr.

  Dill
  Den friske og smakfulle krydderurten er imidlertid brukbar til langt mer enn reker, og er særdeles smakfull som tilskudd til sild, kokt fisk, poteter, småagurker, salater, hvit saus og gravfisk.

  Estragon
  Den litt bitre smaken fra estragon kjenner du fra bernaisesausen. Hakk eller klipp bladene og bruk det som krydder til stekt kjøtt eller fisk, eller i sauser og supper. Stilkene bør ikke brukes.

  Koriander
  Gammel urt som har fått sin renessanse. Spinkel, med lysegrønne, tynne blader. Frøene fås kjøpt både hele og malte i krydderhylla. I India bruker man koriander som vi bruker persille. Smaken er søt og litt bitter, og blad fra koriander brukes til å strø over supper og salater. Korianderfrø brukes bl.a. som brødkrydder, i ris- og grønnsakretter, kaker og desserter. Ofte brukes koriander sammen med for eksempel kanel, ingefær og nellik.

  Kjørvel
  Brukes på samme måte som kruspersille. Av utseende minner kjørvel også litt om kruspersille, men har hårete stilker og blad. I Danmark lager man gjerne kjørvelsuppe av god buljong og masse hakket kjørvel i. Kjørvel minner litt om lakris på smak og lukt, og brukes bl.a. i retter med egg og grønnsaker.

  Løpestikke
  Smaken minner om rotselleri, er veldig kraftig og brukes med forsiktighet. Regelen er 3-4 blader i en rett til 4 personer. God i kjøttretter, supper og fiskeretter. Tåler koking uten å miste smaken.

  Oregano
  Italia? Helt riktig. Mye brukt i pizza- og pastaretter, sammen med ost og tomat. God også til grillet kjøtt, eller som smaksbryter i salatbollen. Brukes litt forsiktig, den er skarp i smaken. Tilsettes straks før servering.

  Persille
  Og en liten dusk kruspersille på toppen... Denne urten sitter i den norske folkesjela. Persille fremhever andre smaker når den kokes. Prøv persille i sauser, marinader og wok.

  Rosmarin
  Rosmarin inneholder eteriske oljer og bitre smaksemner som gir en søt, litt bitter smak som minner litt om kamfer. Smaken er veldig gjennomtrengende og man bør krydre med varsomhet. Tåler å koke med i matretter. Rosmarin passer bra til vilt og fete kjøtt- og fiskeretter, da den kraftige smaken bryter en litt fet smak. Den er spesielt god til lammekjøtt.

  Salvie
  Bitter, aromatisk og veldig dominerende smak - brukes forsiktig! Legg hele salvieblader på kjøtt og fisk på grillen, eller kok den i retten. Salvie kan brukes sammen med mange andre krydderurter, som persille, mynte, merian, oregano og basilikum. Til fet fisk brukes salvie ofte sammen med timian og til svinekjøtt sammen med rosmarin.

  Timian
  Som salvie og rosmarin en gjennomtrengende smak - brukes med forsiktighet til foreksempel kylling, kjøtt og retter med ost. Også i potetretter, supper og som brennevinskrydder blir timian brukt.

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer