Blogg

Cola Light-effekten

Fordi det ikke er fett.

Publisert
Sist oppdatert
-Jeg skal ha en Big Mac-meny med en ekstra cheeseburger ved siden av, også en eplepai, takk.
- Hva vil du ha å drikke til?
- Cola Light.

Jeg ferdes ikke all verdens ofte på McDonald's. Det ligger ikke noe kålrotgnagende sunnhetstyranni bak den avgjørelsen, det er bare så enkelt som dette: jeg synes McMåltider smaker vondt. Når jeg en sjelden gang havner der, er det som oftest et utslag av ren desperasjon eller totalt manglende fantasi og altfor lang avstand til eget kjøkken. Like fullt står jeg alltid bak en Cola Light-dame i køen, og jeg har etterhvert innsett at det må bety at det er helt vanlig å tro at Cola Light kansellerer ut alle kaloriene i en Big Mac-meny «med alt». Cola Light-damene på «mækker'n» er ganske søte, til tross for at de altså nekter å drikke brus med sukker. Men de lurer ikke meg når de sier at de er bevisste på hva de spiser.

- Jeg vil gjerne ha en dobbel latte.
- Ta med eller sitte her?
- Ta med. Men den må være med lettmelk, altså, og to suketter.

Vanlig kaffe er et helt dødt konsept, skjønner jeg. Til tross for at det har færre kalorier og mindre fett enn en fettredusert lettmelk-latte med suketter. Og holder deg minst like våken.

Her er det jeg ikke forstår: når det finnes gjennomgående sunne alternativer, hvorfor prøver vi da å forandre de usunne produktene slik at de ligner mer på noe sunt? Er det ikke utrolig mye enklere å velge det som er sunt i utgangspunktet, hvis det er dét vi er opptatt av?

Hurtigmatkjedene har etterhvert kastet seg på den såkalte «sunnhetsbølgen». Jeg vet ikke helt hva denne bølgen går ut på, for statistikken forteller oss at vi blir tyngre og tyngre, samtidig som vi bruker mer og mer penger på trening og etter sigende er så opptatt av sunnhet at Burger King må skilte med Fedon-navnet for å selge tilstrekkelig mange måltider i løpet av en dag. Jeg kan tenke meg at det finnes to svar på dette: enten har folket delt seg i to; sunnhetsfanatikerne på den ene siden, og sofagrisene på den andre. Begge gruppene jobber like iherdig for å trekke opp sin del av statistikken, og til slutt ender vi opp med et folk som bare bruker to størrelser i klær: XS og XL. Det virker ikke spesielt sannsynlig, derfor støtter jeg meg i større gard til teori nummer to: vi er ikke så flinke til å være gjennomførte. Vi velger Cola Light fordi det er sunnere, men drikker den til en Big Mac som inneholder 565 kalorier og 30 gram fett.

Å være gjennomført betyr ikke at du må leve på en diett som utelukkende består av neper og sitrongress-suppe resten av livet, eller at du må trene tre ganger i uka hver eneste uke til du som 97-åring spinningsykler deg inn i døden med et salig smil om munnen. Å være gjennomført betyr å leve såpass sunt i hverdagen at du kan drikke vanlig Cola (hvis du har lyst på det) når du innimellom tar en burger på McDonald's, ikke at du må velge Cola Light som skadebegrensning fordi hyppigheten av måltidene på McDonald's er skremmende høy. Å være gjennomført betyr å ikke gjøre ting til noe annet enn hva det er - en Big Mac blir aldri sunn, uansett hvor mye Cola Light du måtte drikke ved siden av.

Lill Kristin Syversen
Helse- og livsstilsjournalist, kk.no
lks@kk.no


Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer