Kk-ekspertene

Dårlig samvittighet

Publisert
Sist oppdatert
Spørsmål: Jeg er en «jente» på 41 år som trener gjennomsnittlig et par timer kondisjon (dansing, aerobic) i uka + et par timer yoga, flow eller body pump. Noen uker trener jeg to timer i slengen slik at jeg får kondisjon først og styrke etterpå, men da blir jeg fort treningslei, så det blir ikke så ofte.

Jeg veier ca. 8-10 kilo for mye, men har i grunnen bestemt meg for å trene så ofte jeg kan fordi jeg ikke orker mer matfokusering, dietter og dårlig samvittighet. Så jeg øver meg nå på å få et naturlig forhold til mat (det går sånn passe bra, sliter med overspising og konstant dårlig samvittighet) Heller litt rund og i god form er mitt nye motto. Så jeg er på rett vei!

Problemet mitt er at jeg får så innmari dårlig samvittighet når jeg ikke får trent det jeg har bestemt meg for i løpet av uka. Jeg fører lange dialoger med meg selv hvis jeg for eksempel bare har lyst til å slappe av hjemme eller finne på noe annet enn å trene, og jeg får skikkelig dårlig samvittighet. Jeg skjønner at dette er tull, men klarer ikke å la være. Treningen skal liksom komme foran alt annet. Hvis jeg ikke får trent på en hel uke, ja da er det krise og jeg gjør alt jeg kan for å overbevise meg selv om at det ikke gjør noe, og at jeg ikke er i noe dårligere form etter en ukes pause.

Hvis du kunne være så snill å fortelle hodet mitt at jeg er på feil jorde, hadde det vært fint.
Hege

Svar: Jeg er helt enig i valget ditt. Bedre å legge opp til trening flere dager i uken enn å gå inn i slitsomme runder med seg selv om dårlig samvittighet og overspising i forbindelse med mat. Jeg vil faktisk råde deg til å ta deg selv litt på alvor når det gjelder mat og følelser. Ta kontakt med en god psykolog eller coach/terapeut som kan hjelpe deg ut av denne ødeleggende tankebanen. De fleste tenker at man må være syk for å få ekstern hjelp, det er jeg ikke enig i. Se på terapien som egenutvikling - noe alle egentlig kunne ha godt av i perioder.

Når det gjelder treningen synes jeg også at du skal ta opp den dårlige samvittigheten på dette området med ekstern hjelp. I tillegg synes jeg at det er verdt å nevne følgende: Uten litt egen disiplin og kanskje bittelitt dårlig samvittighet når du «skulker» er det nesten umulig å opprettholde en treningsvane. Det er selvfølgelig ikke greit å plage seg selv med dårlig samvittighet, men litt «jeg burde»-tankegang er ikke så galt. Forsøk heller å dra på trening enn å jobbe veldig aktivt med å bli kvitt den dårlige samvittigheten. Det er ingen grunn for å droppe trening selv om du har lyst på sofaen. Vi har alle mest lyst på sofaen, nettopp fordi vi er late av natur. Trening er altså et lite tiltak som gir enorm effekt (det vet du jo), og etter treningen er det helt sikkert tid til å slappe av. Jeg synes egentlig ikke at det er noen grunn til å ikke trene på en hel uke siden treningen er så innmari godt for deg (og for alle oss andre). Bruk heller treningen (og treningsavhengigheten) på en positiv måte. Du har sikkert venninner som klager på at de absolutt trene. Blås i dem. Det er deg dette handler om, og siden trening får deg til å ha det bra, så skal du skaffe deg denne medisinen jevnlig. Sånn er det bare :-)

Du kan antagelig nyte godt av å redusere målsetningene dine litt. Hva med å love deg selv minst en gang i uka, men tre-fire er kjempefint?

Lykke til!


Jill Jahrmann
treningsekspert
jill@kk.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer