Nettmøte

De beste sexrådene

Hvor ofte og hvordan er vanligst? Og hvordan få det beste ut av den hete sommertiden? Her er spørsmålene og svarene fra sex- og kjærlighetsekspert Stéphane Vildalens nettmøte 13. juni.

Publisert
Sist oppdatertStéphane Vildalen (42)

 • Utdannelse: Psykolog, med spesialitet i klinisk nevropsykologi og klinisk sexologi.
 • Bakgrunn: Startet i praksis hos Thore Langfeldt ved Institutt for klinisk sexologi og terapi (IKST) i Oslo i 1989.
 • Jobber nå: Institutt for klinisk sexologi og terapi (IKST) i Oslo og Sørlandet sykehus - med pasienter med seksuelle problemstillinger.
 • Sivilstand: Single, tre barn. • Hva er normalt når det gjelder sex og hvordan nyte mer?

  Stéphane Vildalen (42) er spesialist i klinisk nevropsykologi og klinisk sexologi. Hun er vår faste sexekspert på kk.no.

  Hver dag svarer hun utfyllende på et leserspørsmål om sex og kjærlighet. Vil du stille Stéphane et spørsmål, send en e-post til: stephane@kk.no. Hun stiller også til nettmøte annenhver uke, og svarer da på leserspørsmål fortløpende i to timer.

  Stéphane kan hjelpe deg med alle spørsmål knyttet til sex, samliv og kjærlighet. Mange problemer knyttet til seksualitet virker mer kompliserte enn de egentlig er - det er ikke flaut å spørre!

  Allerede da hun startet i praksis hos Thore Langfeldt ved Institutt for klinisk sexologi og terapi (IKST) i Oslo i 1989, så Stéphane at det er et stort behov for informasjon og folkeopplysning rundt seksualitet.

  Hun mener utfordringene ligger i å få både politikere, helsevesen og utdanningssystem til å forstå at den seksuelle helsen er viktig.

  I tillegg til å være kk.no-ekspert, jobber Stéphane Vildalen både ved Institutt for klinisk sexologi og terapi (IKST)og på Sørlandet sykehus. Der tar hun imot både par og enkeltpersoner med seksuelle problemstillinger. Stéphane er også terapeut etter Parent Management Training Oregon-modellen (PMTO), som går ut på å trene foreldre til barn med alvorlige atferdsvansker i foreldreferdigheter.


  Nettmøtet er avsluttet, les svarene her.


  Nettmøtet er nå avsluttet.

  Følg med på kk.no for flere spennende nettmøter i tiden som kommer!

  Multiorgasme

  , innsendt av Karianne
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0013.06.2006 / kTuesday. 10:20
  Hvordan er det mulig å få serieorgasme? Når jeg først kommer blir jeg så "sliten" at jeg trenger å hvile og ikke ønsker at han er bortpå meg mer.
  Kjære KarianneEtter å ha fått en orgasme blir man ofte mer følsom for berøring og ikke alle liker å fortsette da. Andre blir så "slitne" at de må vente litt til de er klare igjen. Noen multiorgastiske opplever den første orgasmen som den sterkeste, mens andre sier at de blir sterkere etterhvert. Både menn og kvinner er svært forskjellige med hensyn til hvordan de får og opplever orgasme. Hvis du skal få flere orgasmer etter hverandre, må du eller partneren din fortsette å stimulere deg gjennom berøring og eventuelt fantasi. Det kan være at fortsettelsen av berøringen da må være litt anderledes på grunn av økt sensitivitet. Glidekrem er ok ved berøring av klitoris, fordi det hemmer at berøringen føles ubehagelig. Bruk av vibrator kan og være til hjelp, da trenger du ikke bruke så mye krefter for å framkalle orgasmen. Ofte krever dette endel øvelse. Men alle får ikke flere orgasmer, så fortvil ikke om du ikke får det til.Hilsen Stéphane

  Erogene soner

  , innsendt av NN
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0013.06.2006 / kTuesday. 10:21
  Hva er mannens erogene soner utenom selve penis og munnen? Og hva er forskjellen på hans og vi kvinners, sånn rent fysisk?
  Kjære NNErogene soner varierer fra person til person, både hos menn og kvinner. Dette må du bare finne ut av med den mannen du eventuelt er sammen med. Vanlige steder er hals, ører, brystvorter, innsiden av armer og lår. Her er det bare å prøve seg fram.Hilsen Stéphane

  føtter

  , innsendt av Geir
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0013.06.2006 / kTuesday. 10:23
  Jeg er en mann på 33 som i det siste har oppdaget at jeg syns føtter er opphissende. Er litt betenkt i fhorhold til å fortelle dette til samboeren min, er det normalt å tenne på tær?
  Hei GeirJa, det er faktisk ganske vanlig å tenne på tær og føtter og sko. I sexologien brukes ordet fetisjisme om personer som har objekter som sin seksuelle preferanse. Det kan være alle mulige objekter som kroppsdeler, gummitøy, ulike gjenstander osv. Noen jeg har snakket med som tenner på tær kan huske at de gjorde det fra de var veldig små. Det er heller ikke uvanlig at personer skifter fetisj gjennom livet, noen eller mange ganger. Du kan finne mye på nettet om du leter på dette temaet.Hilsen Stéphane

  Barn på ferie

  , innsendt av Tobarnsmor
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0013.06.2006 / kTuesday. 10:23
  Vi skal reise på bilferie nedover Europa. HAr to barn på tre og 7 år. Jeg har allerede begynt å grue meg og når vi reiser på slike turer blir jeg så sliten at jeg ikke orker å tenke på sex, mens han vil så fort vi får lukket døra.
  Kjære tobarnsmorDet høres ut som du og mannen din skal ta en prat før dere reiser! Å grue seg til ferie man sliter seg ut på synes ikke som en ideell sommer. Dere må finne en løsning på hvordan du ikke skal oppleve et press om sex du ikke ønsker. Dere må også finne en løsning på hvordan dere kan organisere turen slik at den ikke blir så slitsom. Med en mindre slitsom tur og en større forståelse dere imellom kan kansje denne ferien bli anderledes enn du frykter. Skal dere gjøre reisen kortere, stoppe oftere, bunkre opp med ulike ting barna kan bedrive i bilen, lage belønningsystemer for fin oppførsel i bil, endre arbeidsfordeling, sitteplasser osv. Hva har dere lært av tidligere erfaringer? Selv små endringer kan gjøre en sånn reise bedre. Snakk sammen og rydd unna forventninger som ikke kan realiseres eller som lager unødig press. Fortell han hva du gruer for med vekt på at du ønsker en best mulig tur for alle.Lykke til!Hilsen Stéphane

  Sommer og svette

  , innsendt av Inger
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0013.06.2006 / kTuesday. 10:24
  Hei Stephane!jeg har et problem som blir verre nå om sommeren: jeg svetter så mye under sex. Nå er det så ille at jeg kvier meg for å ha sex - har du noen tips til hva jeg kan gjøre?Takk!
  Kjære IngerJeg skjønner du synes det er ubehagelig og har sikkert prøvd å ha det kjøligere i rommet, være mindre aktiv og sånt. Men det jeg synes er at det er flott at du svetter under sex. Sex innebærer jo fysisk aktivitet og at kroppsvæskene flyter er hett og topp. Tipset mitt er å fortsette å ha sex og godta at svetten renner. Det gjør jo ingenting, og noen synes det til og med er ganske så deilig.Hilsen Stéphane

  Fotballfanatiker

  , innsendt av Siri
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0013.06.2006 / kTuesday. 10:26
  JEg kan bare glwemme alt som heter oppmerksomhet når som det er fotball-VM. Bor sammen med en komplett fortballidiot av en kar. Samme hva det gjelder går fotballen først, også i helgene ellers. Han reiser til England annenhver måned for å følge favorittlaget og spør aldri om jeg vil bli med eller om det er greit for meg. Hva om jeg fant meg en hobby som var like tidkrevende og dyr? Jeg vurderer å starte en egen forening for fotballenker til menn som er slaver av ballen men ikke gidder å spille særlig selv.
  Kjære SiriDette er du ikke alene om. Mange vansmekter i fotballsesongen. Å avlære fotballidioti er svært vanskelig og antagelig ikke ønskelig for han blir ikke mer lykkelig av det. Men det høres ut som dere bør diskutere fordeling av goder mellom dere. Hvis du ønsker å bli med han, eller ikke synes det er greit at han har en dyr og tidkrevende hobby er vel dette noe dere må bli mer enige om. Det er ikke uvanlig at par setter av en fast sum til fritidsaktiviteter som fordeles, så får man disponere det så lenge det rekker. Hvis han har en god grunn for å bruke mer tid og penger enn deg på hobbien sin, så må dere bli enig om det og. Å starte en fotballenkeforening er sikkert ingen dårlig ide! Du får mange med deg.Hilsen Stéphane

  Hun tar aldri initiativ

  , innsendt av Mannen
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0013.06.2006 / kTuesday. 10:29
  Kjæresten min gjennom ni år har aldri noensinne tatt initiativ til sex, eller å gi meg en klem, for den saks skyld. Hun er som regel med hvis jeg begynner, men jeg savner at hun viser at hun bryr seg, at hun en gang bare hadde bøyd seg frem og kysset meg uten forvarsel. Jeg er sikker på at vi er mange menn som føler det samme. Ingenting ville tent meg mer.
  Kjære mannenJa, dette er du definitivt ikke alene om å føle. Det er nå engang slik fremdeles at det er vanligere i dette landet at menn er aktive og kvinner passive og at det forventes at menn hyppigere tar initiativ enn kvinner. Nå kan det være andre grunner enn samfunnsforventninger som forårsaker kjæresten din sin passivitet. Kanskje tror hun at det er sånn du vil ha det, kanskje har hun tidligere blitt avvist når hun har tatt initiativ, kanskje hun tenner på din aktivitet og sin egen passivitet, det kan være mange årsaker. Det viktigste er at du forteller henne hva du trenger. Når hun ikke er vant til å gjøre det er det lurt å begynne å trene i det små. For eksempel at fra nå skal hun gi deg en klem hver dag. Snakk med henne om dette på en ikke-anklagende måte, sånn at hun ikke får inntrykk av at du er veldig misfornøyd med henne. Det er vanskelig å endre atferd når det er på grunn av at andre ikke liker det du ikke gjør. Introduser det heller som ønske om å forsøke noe nytt, som noe du savner etc.Lykke til!Hilsen Stéphane

  Forelsket

  , innsendt av Katrine
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0013.06.2006 / kTuesday. 10:29
  HeiJeg har blitt forelsket, og det er jo vel og bra. Problemet er at han er 22 og jeg ti år eldre. Jeg har ikke turt å fortelle om forholdet til alle venner og familie ennå, fordi jeg er redd for hva de skal si. Han synes ikke aldersforskjellen er for stopr, men jeg gruer meg til folks reaksjoner. Er det kanskje jeg som har et problem? har du noen råd til hvordan man kan møte utfordringene som følger med en såpass stor aldersforskjell? Kjæresten min er veldig bra og søt og virker moden på alle måter. Vi har vært sanmmen i seks måneder, og jeg ser for meg at dette kan bli noe varig ... eller er jeg for gammel for ham?
  Kjære KatrineHan er voksen og du er voksen. Det er stor forskjell på 22-åringer og du sier kjæresten din er moden. Noen vil kanskje slenge kommentarer om barnerov, men det skal du ikke bry deg om. Det som er viktig er jo at dere har det bra sammen.Utfordringene handler ofte om ulikheter i interesser og tema man er opptatt av. Samt at man ikke alltid føler at en deler felles interesser med partnerens venner. Men sånn kan det være for de med jevnaldrende kjærester og, eller det trenger ikke være et problem i det hele tatt. Kos deg med kjæresten din du!Hilsen Stéphane

  Bortskjemte barn

  , innsendt av
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0013.06.2006 / kTuesday. 10:30
  Hei, jeg er 34 år gammel og mor til to barn på 8 og 4. For to år siden ble jeg separert fra mannen min. Yngstemann forsto ikke så mye av det som skjedde, men ble urolig og utilpass da pappa flyttet ut. Eldstemann reagerte med å bli innadvendt og stille. Selve bruddet var ikke så dramatisk, vi er vel kanskje ikke venner, men kommuniserer greit og samarbeider om barna. Vi bor et stykke fra hverandre nå, så jeg har ungene i uka og han i helgene og deler av feriene (blir for langt unna skole og barnehage hvis han skal ha dem i uka). Problemet er at han skjemmer dem bort. Han har en hektisk jobb, reiser mye, jobber om kveldene og ofte i helgene også. Det var en av årsakene til at det gikk galt mellom oss også. Nå vet jeg at han forsøker å ikke jobbe når han har ungene, men det er ikke alltid det går. For å "distrahere" dem gir han dem alt de ønsker seg, og det blir mye usunt kosthold. Det går greit for en helg, men nå er jeg redd for hva som vil skje i sommer. Han skal ha dem i fire uker. Jeg er redd for at de vil tro at jeg er er "dumme mamma" når de ikke får hamburgere til middag og nye leker annenhver dag når de kommer hjem igjen, fire uker er jo lenge for barn, de tror kanskje det slik skal være... Jeg har forsøkt å snakke med eksen min om dette. Han er ganske forståelsesfull i toerien, men i praksis ser jeg ingen endring. Hva skal jeg gjøre med dette?Hilsen bekymret mor
  Kjære bekymret morDet er ikke lett når foreldre har forskjellige oppdragerstil og måter å møte barna på, verken for de voksne eller barna. Nå er det sånn at barn flest ikke skal bli så store før de ikke tenker på helgepappa som snill og ukedagmamma som slem selv om det er mer leker og godt hos pappa. Barna kan forklares hvorfor og det er forskjell på helg og hverdager. Jeg synes du skal prøve å snakke med eksen din igjen jeg. Utrykk tydelig det som bekymrer deg med dette. Spør han hvordan han planlegger disse 4 ukene med barna.Barna har reagert med atfersendringer som følge av at dere gikk fra hverandre, og det er naturlig at barn reagerer på det. De skal få lov å reagere. Det jeg ville vært obs på er om disse reaksjonene vedvarer. Hvis yngstemann fortsetter å være urolig og eldstemann inadvendt må dere både snakke med barna og hverandre for å se hva som må til av endringer. Ofte profitterer barn på nogenlunde lik foreldrestil, dvs. at det ikke er så stor forskjell hos mamma og pappa. Da blir verden mer forutsigbar og argumenter som -"det får jeg lov til hos pappa" bli det mindre av. Men noen forskjeller vil det selvfølgelig alltid være og det har heller ikke barn vondt av. Men sånt som f. eks leggetider, ritualer rundt legging, reaksjoner på ulike typer atferd som bør endres osv bør være nogenlunde felles. Hvis dere ikke klarer å løse dette alene er det mulig å oppsøke et Familivernkontor for hjelp. Men at dere kommuniserer greitt og samarbeider er bra, så dere kan nok finne ut av dette selv.Jeg ønsker deg lykke til.Hilsen Stéphane

  Gammeldags familie

  , innsendt av Klara uklok
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0013.06.2006 / kTuesday. 10:33
  Leste om en ny undersøkelse om at kvinner fortsatt gjør det meste av husarbeidet. Det kan jeg skriver under på. Da samboeren min og jeg flytt sammen var vi studenter og delte alt omtrent likt etter hva vi syntes var best og verst av husarbeid. Gjennom årene har det gradvis endret seg, og jeg tar i prinsippet alt. Han har ikke mer slitsom jobb enn meg. Jeg klager ikke på ham ellers, for han er kjempeflink med barna og jeg ville ikke byttet ham ut for alt i verden. Vet at jeg er litt egenrådig selv og liker å gjøre ting og skufler han unna fordi jeg synes det blir renere når jeg gjør det. Hvordan kan jeg gripe tak i dette nå etter så mange år?
  Kjære Klara uklokNei, det er ikke lett å endre vaner som har satt seg over år. Selv om man tar seg sammen i en periode, så sklir det ofte tilbake i det samme. Hva med å skaffe en hushjelp? Hvis dere har råd til å få en person til å vaske huset en gang i uka eller hver 14 dag, så er ofte det en bra måte å løse en slik konflikt på. Hvis ikke må du finne deg i at huset ikke blir så rent når han gjør det. Menn og kvinner har ofte litt forskjellig standard der, eller kvinner og menn ser støvet på litt forskjellig måte, for å si det sånn. Det hender og at menn gjør endel som kvinner glemmer å ta med i regnskapet, som ting med bilen og andre praktiske ting i hjemmet. Noen profiterer på å lage en annen slags fordeling av husarbeidet; i stedet for å gjøre ting annenhver gang, overtar man det man misliker minst. For eksempel hvis han er god på oppvasken blir det kun hans ansvar.hilsen Stéphane

  Utro drittsekk

  , innsendt av sinna
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0013.06.2006 / kTuesday. 10:35
  Jeg er så forbanna!! I forrige uke gikk jeg til legen fordi jeg hadde svie i underlivet, han sa jeg hadde fått klamydia. Jeg har vært sammen med kjæresten min i to år og har ikke vært utro, men det har tydligvis han!! Han må jo ha ligget med en annen og så smittet meg?! Jeg konfronterte han med dette men han bare nekter og sier at han ikke har gjort noe. Skal jeg gå fra ham? Er så sinna??!
  Kjære sinnaSkjønner godt du er sinna! Det høres ut som du både er bedratt og løyet for. Men vent med å ta en avgjørelse til du er litt mindre sinna. Avgjørelser tatt i stor affekt er ikke alltid lure avgjørelser. Skal dere komme videre i dette må kjæresten i alle fall legge kortene på bordet, ellers blir han vanskelig å stole på i det videre. Det må han forstå. Håper også kjæresten din skjønner at han må behandles.Lykke til!Stéphane

  Svigerforeldre på tur

  , innsendt av Aina
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0013.06.2006 / kTuesday. 11:31
  Vi reiser på to ukers ferie på hytta med svigers hver sommer. De er utrolig snille og hyggelige og er perfekte barnevakter for oss, men vi bor trangt og får ingen tid for oss selv. Når vi kommer hjem er jeg utslitt. Mannen min kan ikke tenke seg noen bedre ferie og blir helt i stuss når jeg antyder at vi kanskje skal finne på noe annet, bare han og jeg og de to sønnene våre. Jeg tror han frykter at foreldrene skal bli fornærmet, men vi er jo sammen med dem nesten hele tiden ellers i året også.
  Kjære AinaHva med å endre ferieplaner til fordel for dere begge? En uke på hytta og en uke med bare dere? Kanskje svigers til og med ville synes det var fint å ikke ha dere oppå seg i 2 hele uker? Mannen din får heller finne seg i å bli i stuss over at du har andre behov enn han. Fortell ham på en hyggelig måte at du gjerne vil ha ham litt for deg selv og.Hilsen Stéphane

  Ingen vil ha meg

  , innsendt av
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0013.06.2006 / kTuesday. 12:16
  JEg er 34 år og har enda ikke hatt en skikkelig kjæreste. Alle menn jeg treffer møter meg bare noen få ganger, så hører jeg aldri noe mer. Jeg anser ikke meg selv som stygg, men jeg har tydeligvis ikke det som trerngs for å virke interessant nok. Har slitt med spiseforsyrrelser siden jeg var liten og har ikke noe godt forhold til kroppen min og tenker at ingen vil ha meg fordi jeg ikke er tynn nok.
  Kjære ingen vil ha megJeg synes du skal oppsøke hjelp for å få et bedre forhold til kroppen din og få kontroll på spiseforstyrrelsene. Du trenger også hjelp til å forstå hva som skjer når de du møter forsvinner, for da er det lettere å gjøre noe med det. Det er ikke sånn at det ikke er noen der for deg - for det er det. Men det høres ut som du ikke har det så lett i livet ditt og da er det fint å få hjelp til å få det bedre.Lykke til!Hilsen Stéphane
  De beste sexrådene
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer