Leder

De modige blant oss

«Livet må være litt farlig om vi skal sprenge grenser.»

Publisert
Sist oppdatert
Listen over kandidater til Årets kvinner i KK var en lang gullrekke. Mange, mange flere fortjener å bli satt pris på. Men redaksjonen kom fram til åtte kvinner som har utmerket seg i 2006 – innen kultur, mote, sport, politikk og samfunn.

På toppen troner Gerd-Liv Valla. Hun er Norges mektigste kvinne akkurat nå. LO-sjefen styrer ikke bare arbeidstakerne, hun har sine lange klør inn i regjeringen. Opposisjons- politikere mener Valla er blitt «overstatsminister».

Det vi vet, er at hun har betydelig innflytelse over hva statsminister Jens Stoltenberg mener til enhver tid. Sterkest var hun i kampen om sykelønnsordningen, der Valla vant til slutt — noe kvinner flest skal være glade for uavhengig av politisk ståsted.

Gerd-Liv Valla er sta som få. Personlig er jeg mest imponert over hvordan hun klarte å jobbe seg frisk etter at hun brakk ryggen på ski. Slik har hun jo også selv vist at lange sykmeldinger ikke alltid gir bedre helse. Sjelden har Valla vært mer energisk.

Røde Gerd-Liv er samtidig omstridt, og det er bra. Mange av oss kan lære noe av det å tåle motstand og konflikt. Livet må være litt farlig om vi skal sprenge grenser.

En av de modigste damene, Rosemarie Köhn, har demonstrert nettopp det. Hun skapte norgeshistorie da hun ble ordinert til vår første kvinnelige biskop i 1993. Siden har hun slåss for kvinner og homofile, for en mer rettferdig og liberal kirke. Rosemarie Köhn er en hederskvinne.

Kvinner erobrer stadig nye arenaer i samfunnet, og ikke minst i idretten finner vi enerne. En av dem er Gunn-Rita Dahle Flesjå, som drives av et sterkt konkurranseinstinkt. Slike idrettsheltinner er forbilder for mange jenter, de viser at kvinner kan få til alt.

Det gjør også andre modige kvinner: Brannfakkelen Helene Uri, brobyggeren Loveleen Rihel Brenna, kometen Ingrid Bolsø Verdal og gründeren Birgit Løitegaard. Det er fortsatt få kvinner på toppen i norsk næringsliv, men Løitegaard er et eksempel på kvinner som gjør stor business. Smykkeselskapet Arts&Crafts er blitt en gullkantet bedrift. I 2006 tok også Siv Jensen over mannspartiet Fremskrittspartiet. Når en kvinne kan styre Frp etter Carl I. Hagen er alt mulig!

Årets kvinner i KK gir deg hver sin lille appell for 2007, og de deler sine ideer. Store saker som lik lønn, bekjempelse av vold mot kvinner og jevnere fordeling av jobbene i hjemmet, trekkes fram. For egen regning vil jeg legge til: Skal kvinner få mer makt ute i samfunnet, må vi også være villige til å gi fra oss noe av makten hjemme.

Det er noe magisk med nyttår, vi ser framover, vi gir oss selv nye sjanser i livet, i kjærligheten, i tankene om hva som teller. Ett nyttårsforsett tror jeg kan gjelde kvinner flest:

La 2007 bli året der vi kvitter oss med den klamme, dårlige samvittigheten, den hemmende pliktfølelsen og det stressende prestasjonsjaget. Det er disse tre som styrer oss rett inn i tidsklemma. Jeg tror vi blir lykkeligere om vi slutter å være flinkiser.

GODT NYTTÅR!

Bente E. Engesland
sjefredaktør
bente.engesland@kk.no

Sjefredaktør Bente E. Engesland.
Sjefredaktør Bente E. Engesland. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer