Leder

Den franske metoden

«Franske kvinner elsker mat. Derfor blir de ikke fete.»

Publisert
Sist oppdatert
Hva er det med franske kvinner, som gjør at de holder seg slanke alle sammen? Mange heftige teorier er lansert, fra at de sulter seg til at franske kvinner lever på rødvin, champagne og gåselever. Men du spør simpelthen ikke en fransk dame om hva hun skjuler bak fasaden. Franskfødte Mirelle Guilano forstår denne utilnærmeligheten, og gir oss avsløringene i den lykkelige boken «Franske kvinner blir ikke fete». Lykkelig, fordi budskapet ikke er at vi må leve på salatblader. Spis og drikk for all del vin! Nærmere nirvana kommer slankere ikke, som det heter i anmeldelsene. Dette er egentlig ikke en slankebok, mer en humoristisk hyllest til kunsten å leve og nyte. Franske kvinner snakker ikke om slanking, ikke frykter de kiloene heller. Men de gleder seg over å holde seg slanke og se flotte ut. De spiser godt, variert og ofte, men alltid lite av hver rett. Har du noen gang hørt en franske kvinne si hun er skrubbsulten eller stappmett? En av hemmelighetene er nettopp å holde måltidene. Franske kvinner skulker definitivt ikke lunsjen. Lunsjen er hellig, og det er derfor våre franske venner her hjemme slakter den norske matpakken. «Vi sluker da ikke maten for å bli mette i full fart!» fnyser de. Franske matfølelser handler om kultur, tradisjon og om å møtes rundt et bord. To brødskiver i grått papir fortært ved pc-en er en fornærmelse – mot maten. Men en enda større forbrytelse er amerikanskinspirert fast food, smakløs og kjemisk fri for næring. Franske kvinner spiser aldri fast food. Å spise er å gi seg tid. Når vi reiser i Frankrike, kjenner vi raskt denne langsomme pulsen, i landet der det å spise også er en nasjonalsport og måltidene regulerer hele livsrytmen. Enhver kokk med respekt for seg selv jakter på de lokale råvarene, og maten er alltid fersk. Jeg husker fortsatt min første sjuretters franske matopplevelse, mer enn tjue år senere. Vi satt med utsikt over havet, kveldssola var myk og vi ble introdusert for et nytt begrep: hvileretten. Den lille hvileretten sier mye om fransk matkultur. Franske kvinner spiser forresten brød også. Og de er besatt av sjokolade. Men sjokoladen skal være mørk, så spiser du mindre av den. Den mørke, litt bitre smaken stimulerer dessuten lysten, humøret og er bra for helsen. «Man kan få en nesten ekstatisk nytelse av en eneste bit fin, mørk sjokolade som et helt dusin Snickers aldri kan gi,» skriver Guilano. Akkurat dette kan jeg som lidenskapelig sjokolade-elsker bekrefte, i tillegg til flere «eksperter» i ukens KK. Siden Guilano siktet mot en bestselger, hopper hun selvsagt elegant over det faktum at franske kvinner ikke trener og at de røyker som svin for å holde vekten. Men akkurat nå handler det om å overbevise slankehysterikere om kunsten å nyte livet. Franske kvinner elsker mat, derfor blir de ikke fete.Bente E. EngeslandSjefredaktørbente.engesland@kk.no

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer