Frukt

Den store epleguiden

Eplet en saftig og god måte å holde seg frisk og opplagt på. Det er proppfullt av antioksidanter, vitaminer og fiber.

Den store epleguiden
Publisert
Sist oppdatert
Visste du at...?
  • Epler har lavt kaloriinnhold.
  • Epler har mindre enn én prosent fett.
  • Epler inneholder ikke kolesterol.
  • Epler er rike på vitaminer, mineraler og fiber.
  • Epler bør lagres kjølig og med høy luftfuktighet. Kjøleskapet egner seg godt.
  • Om du deler opp epler til barna dine, så spiser de dobbelt så mye.
  • Epler ble brukt som mat allerede i steinalderen og at romerne syslet med epleforedling.
  • At norske epler er noen av de beste i hele verden er ingen myte. Det sørger klimaet vårt for. Epler trives best med lange, lyse sommernetter og kjølige netter utover sensommeren. Det blir kvalitet av slikt. Norske epler er friske, aromatiske og lett syrlige i smaken. Eplet er svært populært blant oss nordmenn. Hver person setter til livs cirka 11 kilo epler i året! Siden vi spiser mye epler og bruker mye epler i matlaging, har eplene en stor betydning i kostholdet vårt.
  • Du spiser bare halvparten så mye frukt og grønt som du tror.
  • Eplene trives best i et kjølig og ventilert rom, for eksempel et skur eller en garasje der temperaturen ligger på 3-5º C. Har du plukket og lagret epler, er det lurt å se jevnlig over dem. Er det epler som er i ferd med å råtne, må de fjernes.Epler har et nærmest uendelig bruksområde. De kan bakes, stekes, kokes, syltes, moses, eller bare spises som de er. Og de kan brukes til det meste både i det salte, i det sure og i det søte. De smaker, som du sikkert kjenner til, nydelig i desserter som ovnsbakte epler, fruktsalater, eplegrøt eller i bakst som i eplekake, eplekringle og eplepai. Epler smaker også kjempegodt som pålegg på brødskiven sammen med ost eller syltetøy. De passer også bra som tilbehør i middagsretter, særlig med svinekjøtt og annet lyst kjøtt. Du får også kjøpt tørkede epler, som egner seg godt til snacks.
  • Matoppskrift: Urtesvin med eplesalat
  • Matoppskrift: Burger med epletzatziki
  • '
  • Matoppskrift: Nøtterundstykke med eple

    Oversikt over norske epletyper

    AromaAroma kommer opprinnelig fra Sverige, og har i løpet av få år blitt en av de viktigste eplesortene i Norge. Fruktkjøttet er gult, og den har rødt kinn på solsiden. Den egner seg godt både som spiseeple og husholdningsfrukt, og har god lagringsevne. Sesong: oktober-desember. DiscoveryFruktkjøttet er hvitt og sprøtt og den har en søt og god aroma. Discovery er en relativt ny og populær variant i Norge. Den har også ganske god holdbarhet. Sesong: september-oktober GravensteinGravenstein er klassikeren i norsk epleproduksjon. Den kommer opprinnelig fra Danmark og er en av de viktigste eplesortene her i landet. Det finnes to varianter, gul og rød gravenstein. Gravenstein er svært saftig og et nydelig spiseeple med litt syrlig og fin aroma. Den egner seg også til baking og har god holdbarhet. Sesong: september-desember Rød prins/kronprinsModen i august - september. Eplet er middels stort og rundt, noe flattrykkt i fasongen med mørkerød dekkfarge. Fruktkjøttet er fast og sprøtt, med en litt syrlig aroma. Blir fort melen, og har begrenset holdbarhet. Sesong: september-november Ingrid Marie/Karin SchneiderIngrid Marie/Karin Schneider er flotte navn på et og samme eple. Ingrid Marie er opprinnelig fra Danmark og har gul bakgrunnsfarge og rød dekkfarge. Smaken er frisk og god og den har god holdbarhet. Sesong: november-januar ÅkerøÅkerø regnes av mange for å være Norges gourmeteple med sin spesielt gode smak. Eplet har en avlang form, og er noe knudret rundt blomsterenden. Fruktkjøttet danner vanligvis en liten tupp ved stilkfestet. Åkerø har hvitt og fast fruktkjøtt og tegelstensfarge på skallet. Åkerø har en tendens til å tape smak ved lang tids lagring derfor er holdbarheten relativt begrenset. Sesong: september-oktober Les også:
  • 10 tips til karbokutt
  • Sunnhetskrigen
  • Få fart på forbrenningen
  • Test deg selv: Hvor sunt er kostholdet ditt?
  • Les artikkelen gratis

    Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

    Gå til innlogging med

    Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer