BYTT SJAMPO: Det kan være lurt å ha flere sjampoer å bytte mellom. Det er faktisk gunstig for håret ditt - da ulike sjampoer tilfører håret ulike næringsstoffer.  Foto: A. C. Blystad/S. Ulveseth
BYTT SJAMPO: Det kan være lurt å ha flere sjampoer å bytte mellom. Det er faktisk gunstig for håret ditt - da ulike sjampoer tilfører håret ulike næringsstoffer. Foto: A. C. Blystad/S. Ulveseth Vis mer

Sjampo

Derfor bør du bytte sjampo

Det kan gi deg flere bra hårdager – og er bedre for håret ditt.

Publisert
Det skjer absolutt ting på sjampofronten. Stadig flere av oss blir med påpasselige med å unngå kjemikaliene som er skadelige for oss og håret vårt. Vi unngår også å vaske håret hver dag, slik ekspertene ofte foreslår.

Selvsagt finnes det sjampoer som er milde nok til å bruke hver dag, men en del velger faktisk å droppe sjampoen helt.

De bruker heller balsam eller balsamlignende produkter for å gjøre håret vakkert og glansfullt.

LES OGSÅ: Vasker du håret i riktig rekkefølge?

EKSPERT: Lise Holm-Glad er frisør og leder av Defines frisørteam. Hun anbefaler deg å ha minst to sjampoer du bytter på å bruke til enhver tid.  Foto: Aina Kristiansen
EKSPERT: Lise Holm-Glad er frisør og leder av Defines frisørteam. Hun anbefaler deg å ha minst to sjampoer du bytter på å bruke til enhver tid. Foto: Aina Kristiansen Vis mer

Metter håret

For å få mest mulig effekt av hårvasken – og flest bra hårdager – bør du ha et par ulike sjampoer du bytter på å bruke.

– Ulike sjampovarianter løser forskjellige problemer og gir litt forskjellig resultater, sier Lise Holm-Glad, frisør og leder for Defines frisørteam.

– Sjampoer med pleiende ingredienser er ofte noe tyngre enn sjampoer uten, så hvis du føler at håret ditt blir «dødt» eller «tungt» etter en periode, er det ikke nødvendigvis fordi sjampoen er feil eller dårlig, men håret ditt har fått tilstrekkelig med pleie, forklarer hun.

(Saken fortsetter under bildet.)


Enten det er fukt, glans eller andre egenskaper du ser etter for håret ditt, kan altså håret «mettes» av pleieproduktene du bruker.

Merker du at håret begynner å se litt flatt og livløst ut etter et par uker, kan det være fordi produktet virker, med andre ord.

– Det kan altså være et tegn på at den har fungert tilstrekkelig og at håret ditt har fått nok pleie, sier frisøren.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om antiflass-sjampo

Bytt mellom flere sjampoer

Holm-Glad anbefaler da at du går over til en annen sjampo, for eksempel en rensesjampo, i en periode.

– Det er smart å veksle mellom et par, tre varianter - da vil du oppleve den gode egenskapen ved sjampoene dine hver gang.

Men du trenger faktisk ikke å skifte sjampo i flere uker heller. Av og til kan det være nok med én vask med en annen sjampo for å få mer effekt. Bruk for eksempel en god rensesjampo én gang i uka, så vil du sannsynligvis oppleve at håret blir mer glansfullt og mer samarbeidsvillig.

Heldigvis trenger du ikke å blakke deg for å få effekt. Billigsjampoer vasker ofte like bra som dyre viser det seg – i alle fall om du ikke har veldig tørt hår.

LES OGSÅ: Derfor bør du tørrvaske håret

Glansprodukter kan gjøre håret matt

Sliter du med matt, flatt, gustent og livløst hår, er det selvsagt fristende å bruke alle slags glansprodukter for å motvirke de vintertrøtte lokkene.

Dessverre er det ikke så enkelt som «jo flere glansprodukter, jo mer glans». Glansprodukter kan faktisk gjøre håret matt, har Holm-Glad tidligere fortalt KK.no.

De som bruker stylingprodukter med glans, for eksempel voks, paste, olje og noen typer hårskum, kan oppleve at håret føles tungt og fett innerst ved hodebunnen allerede kort tid etter vask.

Særlig om de vasker håret med en glansgivende eller pleiende sjampo. Ja, også stylingprodukter kan gi deg gustent og flatt hår allerede på dag to.

– Stylingprodukter bidrar til å gjøre håret mattere hvis det er et problem fra før, sier frisøren.

– Selv produkter som gir glans (for eksempel olje) kan faktisk gjøre at håret ser livløst ut dag to.

– Hvis du bruker mye styling, er det lurt å gi håret en rens en gang i uken med en god rensesjampo.

LES OGSÅ: Aldri mer gustent hår

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer