At fet fisk, som laks, sild og makrell, er sunt, er noe de aller fleste har fått med seg. Årsaken til dette er blant annet det høye innholdet av omega-3 fettsyrer, som kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer. I løpet av en uke trenger friske personer 1,75 gram marint omega-3 for å bidra til en god hjertehelse. Og for å få i seg denne mengden omega-3, er det tilstrekkelig med kun én middag med for eksempel oppdrettslaks per uke, skriver Nasjonalt Institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) på Matportalen.no. LES OGSÅ: Ikke glad i fisk - velg disse omega 3-kildene istedet
Inneholder viktige proteiner
Fokuset på omega-3 og de positive helseeffektene, har gjort fet fisk - og da særlig laks, enormt populær. Og mye takket være Salma-laksen, har denne fiskearten blitt nærmest som «trendmat» å regne de siste årene. Likevel er det ikke slik at laks er den eneste sunne fisken i havet. Og for å dra mest nytte av næringsstoffene i sjømat, er det faktisk nødvendig å variere mellom de ulike matvarene du spiser. Ifølge NIFES har sjømat, også laks, en helt unik sammensetning av protein i svært høy kvalitet. Disse marine proteinene består av byggesteiner som kroppen ikke kan lage selv, og som vi trenger for å bygge opp våre egne proteiner. Og både mager, så vel som fet, fisk inneholder disse proteinene. LES OGSÅ: Slik får du mest ut av fiskemåltidetSpis magre fiskeslag også
Torsk, hyse og andre magre fiskeslag har også et høyt innhold av jod, som er viktig for kroppens energiomsetning. Sammen med melkeprodukter er faktisk sjømat vår viktigste kilde til jod. Mager fisk er altså både sunt og næringsrikt, og fet fisk inneholder langt mer enn bare omega-3. Fiskeslag som kveite, sild og makrell er supre kilder til vitamin D, som er viktig for at kroppen skal klare å absorbere kalsium fra maten, slik at du styrker skjelettet og forebygger beinskjørhet. Særlig på denne tiden av året, hvor vi får lite vitamin D fra solen, kan det derfor være lurt å øke inntaket av fet fisk. LES OGSÅ: Slik vet du om fisken er ferskVariert er best
Sjømat inneholder altså en rekke viktige næringsstoffer som kroppen din trenger - og som du finner i svært få andre matvarer. Ifølge NIFES er imidlertid disse stoffene så ujevnt fordelt mellom de ulike fiskeartene at det derfor er ekstra viktig å spise variert. Både fet og mager fisk, samt annen sjømat er viktig i et balansert kosthold, akkurat på samme måte som et variert inntak av frukt, grønnsaker og grove kornprodukter.LES OGSÅ: Kjøttet som er like sunt som fiskLes artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger