DEN UKJENTE SMAKEN: Med umami-trikset kan mat som før har blitt regnet som usunn faktisk bli bra for deg. Foto: Image SourceAll Over Press
DEN UKJENTE SMAKEN: Med umami-trikset kan mat som før har blitt regnet som usunn faktisk bli bra for deg. Foto: Image SourceAll Over Press Vis mer

Smak

Derfor bør du spise umami

Salt, søtt, surt og bittert er smaker du kjenner godt. Den femte grunnleggende smaken heter umami - og kan revolusjonere kostholdet ditt.

Publisert
Mange av oss er litt for glade i det salte, søte og fete.

Det har Nofima Mat tenkt på når de nå går i gang med et nytt forskningsprosjekt.

De vil gjerne bruke umami-smaken for å få oss til å spise sunnere.

De satser på å innføre denne smaken i norske ferdigretter, som for eksempel pizza, slik at det kan brukes mindre fett og salt i maten.

LES OGSÅ: Her får du saltsjokk av sandwichen

Pasta puttanesca
Pasta puttanesca Vis mer

Soltørkede tomater og parmaskinke smaker umami

Soyasaus, soltørkede tomater, parmaskinke og soppen shiitake er ifølge Nofima noen av råvarene som har mye av grunnsmaken umami i seg.

Noen av disse er jo naturlige ingredienser i pizza.

Bare i Norge selges det årlig mer enn 120 millioner pizzaenheter fra supermarked- og restaurantsektoren, så markedet er definitivt stort.

LES OGSÅ: Så mye pizza kan du unne deg

Det overordnede målet er å øke bruken av norske råvarer som ingredienser i ferdigmat med umami-smak.

Vil du tjuvstarte litt? Her får du oppskrift på en nydelig pastarett med soltørkede tomater, kapers og ansjos.

Alle tre ingredisenser har umami som grunnsmak, og som du ser brukes det ikke salt og veldig lite fett i retten.





Pasta puttanesca

(Til 4 personer)
2 ss olivenolje
4 fedd hvitløk
1 rød chili
1 boks grønne oliven med ansjos
4 ss kapers
10–12 soltørkede tomater
1 håndfull fersk basilikum
400 g spagetti

Rens chilien for frø og finhakk.
Varm opp olje i en panne og ha i hakket hvitløk og chili, stek i cirka 1 minutt.
Hakk olivenene og ha i sausen sammen med kapers og soltørkede tomater.
Tilsett tomater og la det surre i 20 minutter.
I mellomtiden, kok pasta.
Sil av og hell over sausen. Bland inn hakket basilikum og nykvernet pepper.
Server med nyrevet parmesan.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer