Uren Hud

Derfor får du hudormer

Og slik blir du kvitt de irriterende svarte prikkene.

IKKE KLEM PÅ PRIKKENE: Du bør unngå å klemme ut hudormene. Daglig rensing og eksfoliering et par ganger i uka er den beste forebyggeren, men om du ikke klarer å la være, bør du sørge for å varme opp huden med vanndamp før du begynner. Og klem aldri med neglene, sier ekspertene.  Foto: nyul - Fotolia
IKKE KLEM PÅ PRIKKENE: Du bør unngå å klemme ut hudormene. Daglig rensing og eksfoliering et par ganger i uka er den beste forebyggeren, men om du ikke klarer å la være, bør du sørge for å varme opp huden med vanndamp før du begynner. Og klem aldri med neglene, sier ekspertene. Foto: nyul - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hudormer eller svarte prikker er kanskje hakket mindre synlige og mindre plagsomme enn kviser. Men det er uansett et hudproblem de fleste av oss ønsker å kvitte oss med.

LES OGSÅ: Dritt lei kviser? Spis mer løk!

IRRITERENDE: Svarte prikker/hudormer er noe de fleste synes er ganske irriterende, og særlig dersom de utvikler seg til kviser også! Foto: Graça Victoria - Fotolia
IRRITERENDE: Svarte prikker/hudormer er noe de fleste synes er ganske irriterende, og særlig dersom de utvikler seg til kviser også! Foto: Graça Victoria - Fotolia Vis mer

Hva er hudormer?

Svarte prikker eller hudormer er opphopning av talg og keratin i talgkjertlene, har Kjersti Johansen, nordisk fagsjef hos Dermanor, tidligere forklart KK.no.

Denne talgen blir etter hvert hard og danner små kuler, og disse kalles komedoner. Svarte prikker blir svarte fordi talget har oksidert, og disse prikkene kalles åpne komedoner.

– Hudormer, eller hvite kuler litt dypere i huden, kalles lukkede komedoner. Disse kan senere danne dype (underjordiske) kviser, sier hun.

Hva skyldes de?

Komedoner oppstår når talgkjertlene tettes igjen på grunn av en opphoping av døde hudceller på hudoverflaten og inne i talgkjertelåpningene.

Det er flere årsaker til at denne opphopningen av døde hudceller på huden og i porene oppstår.

– Talgproduksjonen har også noe å si for om man utvikler komedoner. Høy talgproduksjon vi lettere danne komedoner enn lav, sier Johansen.

Mye soling vil dessuten kunne gi opphopning av døde hudceller.

– Dette er veldig vanlig hos de med uren hud og kviser, men andre kan også slite med det, forklarer Johansen.

Det er vanligst å få svarte prikker eller hudormer i T-sonen, der hvor talgproduksjonen er høyest.

LES OGSÅ: Ikke glem å smøre og pleie halsen

T-SONEN: Prikkene oppstår oftest i den såkalte T-sonen, siden talgproduksjonen er større nettopp her.  Foto: Getty Images/iStockphoto
T-SONEN: Prikkene oppstår oftest i den såkalte T-sonen, siden talgproduksjonen er større nettopp her. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Hvordan blir du kvitt dem?


Heldigvis er det noe du kan gjøre for å bli kvitt, eller i alle fall minimere problemet med svarte prikker.

Therese Gjestad er fag- og opplæringsansvarlig hos Shiseido, og hun har følgende anbefaling:

– Den daglige rensen morgen og kveld er viktig for å minimere smuss i og på huden. I tillegg anbefales det å peele huden skånsomt én til to ganger i uken, sier hun.

Du kan også bruke en utrensende maske én gang i uka. Gjestad anbefaler ikke å klemme på huden, da den er sart og må behandles varsomt.

– Hvis du absolutt klemme, er det viktig å varme opp huden, gjerne med et dampbad i minimum 5 min. Så skal du bruke bomullspads til å klemme, ikke negler, sier hun.

Også Johansen er stor tilhenger av peeling, og anbefaler det på det varmeste. Du bør imidlertid være forsiktig med peeling om du har mye uren hud, da eksfoliering kan irritere den ytterligere.

LES OGSÅ: Bruk fruktsyrer på huden din!

– Fruktsyrer er bedre enn skrubbing

– Det beste er å bruke produkter med høy konsentrasjon av glykolsyre. Denne fruktsyren løsner bindingene mellom de døde hudcellene, slik at de løsner, sier Johansen.

Et slikt produkt gir nemlig effekt lenger ned i porene. Produkter som kombinerer glykolsyre med A-vitamin, er også et godt valg om du sliter med uren hud, svarte prikker og hudormer.

A-vitamin virker nemlig såkalt komedolytisk, noe som vil si at det løser opp komedoner. I tillegg har det antiageeffekt, så for deg med voksen-akne er produkter med denne kombinasjonen av ingredienser perfekt.

– Løsningen for deg som sliter med kombinasjonen rynker og kviser eller svarte prikker, sier Johansen og anbefaler blant annet Vit-A-Plus-serien til md Formulations.

LES OGSÅ: Ikke skrubb huden for ofte

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer