The Guardian

Derfor lønner det seg å være mann

Du kommer langt med å ha baller. I hvertfall hvis du vil ha en fet lommebok.

Derfor lønner det seg å være mann
Publisert
Sist oppdatert
At det lønner seg å ha baller i arbeidslivet er forsåvidt ingen nyhet. Men nå viser nye tall fra Storbritania at lønnsgapet mellom kvinner og menn faktisk øker - for første gang på 11 år.

Kvinnelige arbeidstakere får rett og slett ikke ta del i den lønnsøkningen som menn opplever. Det til tross for likestillingslover og flere års fokus på likelønn. • Få den lønnen du fortjener

 • Lønnen fra 42 000 sjefer i alle sektorer i Storbritannia er satt under lupen. Den ferske undersøkelsen fra Chartered Management Institute viser at kvinner i gjennomsnitt tjente 508 500 kroner i 2006. Mannlige sjefer tjente gjennomsnittlig 70 000 norske kroner mer.

  Equal Opportunities Commission , myndighetsorganet som arbeider for å utrydde kjønnsdiskriminering i Storbritannia, bekymrer seg over de nye tallene, og mener det er alarmerende at lønnsforskjellene mellom menn og kvinner er blitt verre.
 • Det lønner seg ikke å bli hjemmefrue

 • Lønnsgapet økte fra 11, 8 prosent i 2005 til 12, 2 i 2006. Dette er gjennomsnittstall som gjelder for sjefer på alle nivåer.

 • Frynsegode-guiden

 • For kvinnelige direktører var gapet enda tydeligere. Her har lønnsforskjellen økt fra 24, 6 prosent året før til 30 prosent i 2006. Mannlige direktører tjente i gjennomsnitt hele 575 000 kroner mer enn kvinner i samme posisjon.

  I forrige uke avslørte en annen undersøkelse, utført av avisen The Guardian, at blant Storbritanias topp 100 selskaper hadde kun to av selskapene kvinnelige direktører. Lønnen til disse to kvinnene var langt bak gjennomsnittet for menn i lignende stillinger.

 • Smarte sparetips

 • I Norge viser nyere tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) at kvinner tjener i gjennomsnitt 84,7 prosent av menns lønn. Lønnsforskjellene er enda større dersom man regner med bonuser og andre frynsegoder. Undersøkelser viser at lønnsgapet mellom kjønnene har økt de siste åtte årene.

  Selv om begge kjønn jobber like mye, har samme yrke og arbeider i samme virksomhet, viser undersøkelser at kvinner tjener 6 prosent mindre enn menn. Kvinner med høy utdannelse kommer dårligst ut.

  Som i Storbritannia, er inntektsgapet mindre i offentlig sektor enn i privat sektor.

  LES OGSÅ:
 • - Rike hjemmefruer gjør best i å holde kjeft, mener KKs sjefredaktør Bente E. Engesland. • «Hva skal vi gi i lønn, tro?» Foto: Creative Images/Getty
  «Hva skal vi gi i lønn, tro?» Foto: Creative Images/Getty Vis mer
  Derfor lønner det seg å være mann
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer