Blogg

Det bobler ikke over, akkurat

Jeg savner 80-tallet. Da var det ikke vann, alt som boblet.

Publisert
Sist oppdatert
På 80-tallet hadde vi Tab. Tab var skikkelig vondt, brus for diabetikere og mødre på slanker'n. Og det smakte æsj. Men noe måtte jo også slankerne og diabetikerne få drikke, og det var ikke alltid helt enkelt: foruten brus (med sukker), var det stor sett bare Farris eller - hahaha - Selters som var alternativet, om man skulle kjøpe drikkevarer i en kiosk eller på kafé. Dette var, må jeg få påpeke, mens det fremdeles var lenge til man måtte spesifisere at Farrisen skulle være blå. Det fantes nemlig ikke noe alternativ. Farris var Farris og ferdig med det. Ingen kalte Farris for vann heller, for vann var noe du hentet fra springen. Det var vidunderlig enkelt. Her om dagen så jeg en tv-reklame for en av disse evinnelige vannpusherne, og jeg sprutet spontant ut i latter. For hva var slagordet deres? «Nå uten kullsyre». Kjære vene da, mennesker! Det er vann dere selger. Eller - det er i hvert fall dét dere påstår selv. (I min verden er vann vann, og vann med smak, det er saft, men ok - jeg kan spille med enn så lenge.) Det er ikke noen nyhet at vann ikke har kullsyre. Det er slik det alltid har vært, det.Går man inn i en gjennomsnittlig utstyrt 7-Eleven, Narvesen eller Deli de Luca nå for tiden, blir man faktisk møtt av en hel vegg av vann-ting. Foruten de utallige valgmulighetene innen vanlig, flatt vann, finnes det vann med smak, vann med dråper, vann med bobler, vann med mindre bobler, vann med bobler og smak, vann i miniflasker, vann i halvlitersflasker, vann i litersflasker og 5-litersdunker, vann i sportsflasker og vann på boks. Også jeg som bare var tørst.Jeg må innrømme at jeg er glad for at man ikke lenger er nødt til å velge noe med sukker hvis man plutselig finner ut at det hadde vært supert med noe å drikke, men hoi, kan vi gjøre dette litt enklere? For det første kan vi begynne med å bare kalle vann for vann. De andre tingene kan hete saft, brus, mineralvann eller hva som helst annet, men det er bare vann som er vann. Og vann har aldri vært, og vil aldri bli, en drikk som naturlig kommer med kullsyre. Uansett hva enkelte produsenter kanskje tror. Jeg ønsker meg en tur til 80-tallet. Da var det i grunnen enklere å drikke seg utørst.Lill Kristin SyversenHelse- og livsstilsjournalist, kk.nolks@kk.no

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer