Her om dagen så jeg en tv-reklame for en av disse evinnelige vannpusherne, og jeg sprutet spontant ut i latter. For hva var slagordet deres? «Nå uten kullsyre». Kjære vene da, mennesker! Det er vann dere selger. Eller - det er i hvert fall dét dere påstår selv. (I min verden er vann vann, og vann med smak, det er saft, men ok - jeg kan spille med enn så lenge.) Det er ikke noen nyhet at vann ikke har kullsyre. Det er slik det alltid har vært, det.
Går man inn i en gjennomsnittlig utstyrt 7-Eleven, Narvesen eller Deli de Luca nå for tiden, blir man faktisk møtt av en hel vegg av vann-ting. Foruten de utallige valgmulighetene innen vanlig, flatt vann, finnes det vann med smak, vann med dråper, vann med bobler, vann med mindre bobler, vann med bobler og smak, vann i miniflasker, vann i halvlitersflasker, vann i litersflasker og 5-litersdunker, vann i sportsflasker og vann på boks.
Også jeg som bare var tørst.
Jeg må innrømme at jeg er glad for at man ikke lenger er nødt til å velge noe med sukker hvis man plutselig finner ut at det hadde vært supert med noe å drikke, men hoi, kan vi gjøre dette litt enklere? For det første kan vi begynne med å bare kalle vann for vann. De andre tingene kan hete saft, brus, mineralvann eller hva som helst annet, men det er bare vann som er vann. Og vann har aldri vært, og vil aldri bli, en drikk som naturlig kommer med kullsyre. Uansett hva enkelte produsenter kanskje tror.
Jeg ønsker meg en tur til 80-tallet. Da var det i grunnen enklere å drikke seg utørst.
Lill Kristin Syversen
Helse- og livsstilsjournalist, kk.no
lks@kk.no