FORDELER OG ULEMPER: Råkost skal blant annet kunne gi økt immunforsvar, balanserte emosjoner og bedre hukommelse. Du bør imidlertid være obs på bakterier. Foto: Colourbox.com
FORDELER OG ULEMPER: Råkost skal blant annet kunne gi økt immunforsvar, balanserte emosjoner og bedre hukommelse. Du bør imidlertid være obs på bakterier. Foto: Colourbox.comVis mer

Diett

Dette bør du vite om raw food

Hva inneholder egentlig en diett som er basert på rå mat?

Når en kvinne tenker mer på slanking enn hun gjør på sex eller forholdet sitt, er det kanskje ikke overraskende at det stadig dukker opp nye «trenddietter».

Enten du ønsker å passe på vekten eller du vil gi kroppen de riktige næringsstoffene, gjelder det å prøve seg frem for å finne et kosthold som passer for deg.

I løpet av de siste årene har vi vært vitne til mange nye dietter som har blusset opp. Blodtypediett, babymatdiett, middelhavsdiett, grønnsaksdiett og lavkarbo er bare noen av dem, og det vil helt sikker komme flere.

En diett som har fått spesielt mye oppmerksomhet blant bloggerne og av supermat-entusiaster er raw food. Men hva er nå egentlig dette?

LES OGSÅ: Slik får du dietten til å funke

Tilberedes ikke over 42 grader

«Raw Food », eller rå mat ganske enkelt, er mat som ikke er prosessert eller varmet opp over 42 grader. Som oftest er matvarene også økologiske.

Enkelte spiser 100 prosent rå mat, mens andre kan ha et kosthold som inneholder 75 prosent rå mat. Hvis du følger et slikt kosthold spiser du typisk grønnsaker, nøtter, spirer, oljer og krydder. Enkelte som sverger til dietten spiser også rått kjøtt og fisk, men de fleste holder seg til grønnsakene.

- Interessen rundt raw food blir bare større, men jeg tror ikke det vil bli like stort i Norge som det er i USA med det første, har Josefine Andren, daglig leder av cateringfirmaet Funky Fresh Food, tidligere uttalt til KK.no.

Hun og hennes medarbeider i firmaet, Jenni Mylly, lever ikke på Raw Food 100 prosent selv, men pleier å gjøre det i perioder som en slags detox for kroppen.

LES OGSÅ: Pøs på med dette i salaten

Kan bremse aldringsprosessen

Noen av fordelene ved råkost skal blant annet være økt immunforsvar, balanserte emosjoner og bedre hukommelse. Det er også sagt at raw food kan bidra til å bremse ned aldringsprosessen.

Gunn Helene Arsky, ernæringsfysiolog cand. scient., har tidligere uttalt til KK.no at det kan finnes en slik fordel ved å spise rå mat.

- Det forskes mye på at det å permanent underspise kalorier, feks annenhver dag, vil forlenge livet. Da vil kanskje råmatdietten også gjøre det? Men det vet jeg ikke sikkert. Det kan være at effekten nulles ut av ved at du spiser mye mer bakterier?, sier hun.

Arsky mener det er vanskelig å si hvordan Raw Food-trenden vil utvikle seg fremover. Hun tror den kan få en god del tilhengere, men i en kortere periode.

LES OGSÅ: Alt du bør vite om antioksidanter

Ikke glem næringsstoffene etter oppvarming

Selv om det er mange matvarer som man kan nyte godt av næringsstoffene i rå tilstand er det fortsatt enkelte man vil få mer ut av etter oppvarming.

For eksempel vil betakaroten fra gulrot være mye mer tilgjengelig for kroppen etter at du har kokt den, enn når den er rå.

- Personlig er jeg tilhenger av å benytte både rå og oppvarmede frukter og grønnsaker. Da sikrer du kroppen din et bredest mulig tilfang av næringsstoffer. I tillegg synes jeg det er viktigere med rene råvarer enn at alt skal være rått, forteller Arsky.

Hvs du ønsker å prøve rå mat, bør du spesielt være obs på hvilke matvarer du velger. Dette skyldes at bakterier som vanligvis ville blitt uskadeliggjort i oppvarmingsprosessen, fortsatt er til stede.

Hvis du vil lære mer om «Raw Food» er det også muligheter for å melde seg på kurs. Du kan for eksempel gå inn her (ekstern lenke), for å se om du finner et kurs i nærheten av deg.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise vitamin-K

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: