Rødvin

Dette bør du vite om rødvin

Så mange helsefordeler - til og med for ørene dine.

FOR HJERTET, BEINA, ØRENE... Et glass rødt har så mange helsefordeler at vi nesten ikke klarer å telle dem.  Foto: Thinkstock.com
FOR HJERTET, BEINA, ØRENE... Et glass rødt har så mange helsefordeler at vi nesten ikke klarer å telle dem. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Når noe er så godt som rødvin, er det nesten vanskelig å tro at det kan være sunt. Men studier fra hele verden viser stadig vekk at drikken har positive egenskaper.

Ikke bare kan rødvin beskytte mot kreft, fedme og benskjørhet, men nye studier viser at det kan være bra for hørselen.

Ifølge Daily Mail har det kjente stoffet resveratrol, som finnes i druer og rødvin, en beskyttende effekt mot hørselstap forårsaket av høy lyd.

En studie som ble utført ved Henry Ford Hospital i Detroit, viste at rotter har lavere risiko for å få lydindusert hørselstap, dersom de fikk resveratol før de ble eksponert for høy lyd.

Og det er slett ikke det eneste, for det er mange grunner til å drikke rødvin med god samvittighet.

LES OGSÅ: Kjøttdeigen du bør styre unna

Mot tykktarmskreft

Forskere ved Universitetet i Leicester, England, har funnet bevis for at det kjente stoffet i røde druer også kan forebygge kreft, hjertesykdom og diabetes.

Ved å bruke laboratorie-modeller fant forskere ut at to glass vin om dagen tilsvarer en mengde resveratrol som kan halvere risikoen for tykktarmskreft.

Slank med rødvin

En undersøkelse gjennomført av Brigham and Women's hospital ved Harvard School of Medical Health viste i 2010 at kvinner som drikker 15 til 30 gram alkohol om dagen, har 30 prosent lavere risiko for å bli overvektige enn de som ikke drikker alkohol i det hele tatt.

Forskerne tror grunnen til at de som tar et glass eller to daglig holder seg slanke, kan være at leveren deres utvikler et separat stoffskiftesystem.

Når alkoholen brytes ned omdannes den til varme heller enn fett.

Det er imidlertid ikke likegyldig hvilken type alkohol du velger. Resultatene viste nemlig at kvinnene som drakk rødvin la på seg mindre enn de som drakk øl eller sprit.

LES OGSÅ: Du får i deg mer enn du tror

Godt for hjertet

Som følge av det høye innholdet av antioksidanter i rødvin, kan ett glass rødvin om dagen i tillegg være godt for hjertet.

Det er også veldig bra for de små blodårene i kroppen.

Styrker skjelettet

http://www.kk.no/880687/ett-glass-vin-om-dagen-styrker-skjelettet
Forskning viser også at ett glass vin om dagen kan holde skjelettet ditt sterkt, skriver Daily Mail på sin helsenettside.

Forskere fra University of East Anglia og King's College London har sett på relasjonen mellom kosthold og bentetthet, og resultatene av studien viste at moderate mengder vin kan redusere risikoen for beinskjørhet.

Andre alkoholholdige drikker, som øl og sprit, hadde ikke tilsvarende effekt.

LES OGSÅ: Slik unngår du rødvinstenner.

Opp og frem for sexlivet

Eksperter fra universitetet i Firenze, Italia, intervjuet 800 kvinner mellom 18-50 år om sexlivet deres.

Det viste seg raskt at kvinner som drakk 1-2 glass rødvin om dagen jevnt over var mer tilfredse med sexlivet sitt. Kvinnene som drakk to glass om dagen scoret i gjennomsnitt 27,3 poeng sammenlagt, kvinnene som drakk ett glass scoret 25,9 poeng og kvinnene som ikke drakk vin overhodet scoret gjennomsnittlige 24,4 poeng.

Intervjuene tok utgangspunkt i et spesielt spørreskjema som brukes av leger for å kartlegge en persons seksuell helse. Skjemaet inneholder 19 spørsmål som har en total score på mellom 2-36, og jo høyere score, jo bedre seksuell helse.

For at du skal få det meste ut av rødvinen, gjelder det forøvrig og ikke overdrive inntaket. Ett glass om dagen er nok.

Men så er det også slik, at noen forskere mener at det kan være for mye.

LES OGSÅ: Fransk rødvin er sunnere enn tysk

Kan trigge brystkreft?

Men som med alt annet, er det også noen negative sider. Blant annet er det blitt spekulert i om rødvin kan trigge brystkreft.

Et internasjonalt team sammenlignet effektene hos personer som drakk opp til et glass alkoholholdig drikke om dagen med personer som ikke drakk i det hele tatt. Deretter så de nærmere på risikoen deres for ulike former for kreft.

Forskerne kunne blant annet konkludere med at det var påvisbare økninger av krefttilfeller i munn, svelg, spiserør og bryst.

Teamet, som var fra Universitetet i Milano, USA, Canada, Iran, Frankrike og Sverige, fant ut at litt alkohol daglig over ett år kan være årsaken til 24.000 dødsfall som følge av kreft i spiserøret, 5.000 dødsfall som følge av kreft i munnen og 5.000 som følge av brystkreft - på verdensbasis.

LES OGSÅ: Bruker du munnskyll?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer