Ferie

Dette burde du kanskje ikke gjort?

Nordmenn som tatoverer seg på ferieturen angrer når de kommer hjem.

Dette burde du kanskje ikke gjort?
Publisert
Sist oppdatert
Daglig får hudavdelingen på Rikshospitalet henvendelser fra folk som angrer bittert på tatoveringen. Men det kan ta opptil tre år å få fjernet hudpynten.– Vi merker en markant pågang nå om sommeren, særlig på sensommeren. Når folk kommer tilbake fra ferien, nytatoverte, er det mange som angrer, sier overlege Gro Mørk ved Hudavdelingen på Rikshospitalet.Hvert år stiller et stort antall nordmenn huden tilgjengelig for kreative tatovører i både inn- og utland. Men ifølge en amerikansk undersøkelse gjengitt på nettstedet www.lommelegen.no, angrer senere halvparten på kunstverket.– Det er åpenbart mange som angrer på tatoveringen også her i Norge, sier Mørk, som mener undersøkelsen fra USA også beskriver forholdene her hjemme.

– Bare litt blekk

Inne på tatoveringsstudioet Lucky 7 Tattoos i Oslo er det en kø av unge folk. Mange skal ha sin første tatovering. Inne på et av rommene foreviger tatovør Maya Jacobsen et polynesisk stammemotiv på overarmen til Matz Kallevig.– Det er litt blekk bare, ikke noe mer enn det. Når jeg blir så gammel at jeg sitter på gamlehjemmet sammen med alle de andre, så ser man heller rart på dem som ikke har tatovert seg, sier Kallevig.Innehaver Per Erik «Pero» Dahlman sier at i den grad noen angrer, er det på at de gjør tatoveringen for liten.

Sendes til private

Men mange som angrer på tatoveringen, kontakter Hudavdelingen på Rikshospitalet for hjelp.– Men vi gir hjelp kun i begrenset omfang og for pasienter med stigmatiserende symboler, typisk i ansiktet eller på håndryggen, sier Gro Mørk.De fleste sendes til en av de mange private, kosmetiske klinikkene. Prisen kan da fort komme opp i over 10 000 kroner.– Sterke, lyse farger er vanskelig å fjerne, mens svart- og bruntonetatoveringer ofte går lett bort. Men fordi man trenger mange behandlinger med flere måneders mellomrom, snakker vi uansett om en treårsperiode før tatoveringen er fjernet, sier Mørk.Behandlingen kan være smertefull.– Ja, de fleste synes det er veldig vondt. Mye vondere enn å få laget den. Har du tatoveringer som inneholder sterke farger, som rødt, oransje, rosa, gul, lyseblå, hvit, intense lyse farger, er det vanskelig å fjerne med laserbehandling, sier Mørk.

Advarer

Hun har et klart råd til folk som leker med tanken på å få en tatovering:– Tenk deg godt om før du tar en tatovering. Det har vært reklame for hvor enkelt det er å få fjernet disse tatoveringen, men mange blir nok overrasket over hvor vanskelig det er, sier den erfarne hudlegen.Men hos Lucky 7 Tattoos strømmer det på av kunder som blir stadig mer vågale.– Folk uten tatoveringer kommer innom og ber om et «full sleve» (en tatovering som går over hele armen. red.anm.) med en gang. De har gjerne en idé, men legger sin lit i tatovørens hender. Da jobber vi ut ifra det, sier Dahlman. LES OGSÅ:
 • Vibrator er årets feriemust
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer