Det brukes mer penger enn noensinne på romantiske eventyrbryllup. Mange tar opp lån og utsetter boligkjøp for å finansiere gedigne bryllup.
Hva får så mange til å bruke så mye penger på et bryllup med en de har bodd sammen med i flere år og muligens også allerede har barn sammen med? Er det fordi det er lett å la seg lure til å tro at et storslaget romantisk bryllup er garantien for et langt og lykkelig ekteskap?
Dyre drømmebryllup
Det er ikke lenger uvanlig at norske bryllup med påfølgende bryllupsreise koster 100 000- 200 000 kroner. Mange går til innkjøp av fantastiske eventyrkjoler til bruden og brudepikene, flotte vielsesermonier med kirker fylt til randen av importerte blomster og ekstragavante selskap med over 50 gjester - hvor brudeparet ankommer i Rolls Royce eller hest og vogn.
I USA bruker det gjennomsnittlige brudeparet over 28 000 dollar på bryllupet. Den amerikanske bryllupsindustrien omsatte i fjor for svimlende 160 milliarder dollar.
Status, økonomi & bryllup
Tidligere var det bare de veldig rike som ble påkostet slike bryllup. I dag ønsker mange, uavhengig av familiens økonomi og sosiale posisjon, slike drømmebryllup.
Førstegangsgifte er i 30-årene og lar ikke lengre foreldrenes økonomi legge begrensninger for bryllupet. Brudeparet betaler jo likevel det aller meste selv.
Endret funksjon
Før markerte giftemål en stor endring i livet – bruden trådde ut av barndomshjemmet og skulle skape en ny familie med mannen. Ektefellene hadde ikke bodd sammen tidligere, og var moralen høy nok, hadde de heller ikke hatt sex.
I dag er de aller fleste som gifter seg samboere av en eller annen art, og har ofte også barn sammen. Hvorfor da dette fokuset på bryllupet som noe storslått? Det er alltid stas med en stor fest, men bryllupet som sådan endrer egentlig liten bortsette fra noen små formaliteter som arverett og lignede.
Garantien for det perfekte ekteskapet?
Er det bryllupsindustrien effektive markedsføring som gjør at «alle» drømmer om storslagne bryllup? I boken «One Perfect Day: The Selling of the American Wedding» hevder forfatteren Rebecca Mead, at industriens massive påvirkning leder vordende bruder til å tro at «a perefect wedding means a perfect marriage».
Med dagens dystre skilsmissestatistikk som viser at over halvparten av alle ekteskap ender i skilsmisse, kan det virke som om vi griper de halmstråene som finnes.
Prinsesse for en dag
Det er også andre grunnet til at vi ønsker flotte bryllup. Hvem har, for eksempel, ikke drømt om å få være prinsesse for en dag?
God økonomi
Etter hvert som vi har fått mer penger, er det naturlig å bruke mer penger på å få oppfylt den prinsessedrømmen. Den store økningen i kjøpekraften de siste årene, har gitt mange flere anledning til å leve ut drømmen.
Markering
Mange ønske også å markere at de tar skrittet fra det litt mindre forpliktende samboerskapet og inn i ekteskapet med en skikkelig feiring.
Pluss effektiv markedsføring
Prinsessedrømmer, gode økonomi og ønske om markering ligger i bunnen når bryllupsplanene starter. Grunnen til at det hele i løpet av prosessen utvikler seg fra «små markeringer med de nærmeste» til storslagne arrangementer få egentlig har råd til, ligger i følge Rebecca Mead hos bryllupsindustrien og dens effektive markedsføring.
For hvilken vorende brud kan takke nei til et prinsessebryllup etterfungt av et perfekt ekteskap - selv om garantien må lånefinansieres?
LES OGSÅ:




