TRYGGHETEN LIGGER I DETALJENE: Kjøleskapet skal holde rundt 4 grader. Den lave temperaturen sørger for at bakteriene ikke formerer seg. Er du i tvil om hvilken temperatur kjøleskapet holder, legger du inn et termometer en stund og sjekker. Foto: Linda Aslaksen
TRYGGHETEN LIGGER I DETALJENE: Kjøleskapet skal holde rundt 4 grader. Den lave temperaturen sørger for at bakteriene ikke formerer seg. Er du i tvil om hvilken temperatur kjøleskapet holder, legger du inn et termometer en stund og sjekker. Foto: Linda Aslaksen Vis mer

E.coli

Disse kjøkkenreglene bør du følge

Slik sikrer du deg best mulig mot E.coli.

Publisert
Tre barn fra Østlandet er innlagt på sykehus med en alvorlig nyresykdom som skyldes E.coli-bakterien. Dette skriver VG Nett.

Hva er det, egentlig?

E.coli er en av våre vanligste tarmbakterier, og finnes i flere varianter. Bakterien hjelper kroppen å fordøye maten du spiser og lager vitaminer du er avhengig av. Det finnes undergrupper av E.coli som kan gjøre mennesker syke, og disse smitter fra dyr til mennesker. Smitten kan overføres gjennom mat, drikkevann eller badevann.

SE OGSÅ: Ikke trykk på denne knappen

Slik vet du at du er smittet

- Hvis man blir smittet med denne spesielle E.coli typen ("EHEC") er den en viss risiko at man utvikler diare, eventuelt blodtilblandet. Denne kan være noen dager eller uker. Noen få av de som får diaresykdom kan utvikle den farlige sykdommen som også har rammet noen barn: en kombinasjon av nyresvikt og forbruk av blodplater som regulerer blodlevring, sier lege Thomas Møller i en tidligere artikkel på Lommelegen.

Han understreker også:
- Får barnet eller den voksne diaré med magesmerter og som er blodtilblandet bør det tas en avføringsprøve. Dette gjelder nå og generelt. Vanlig diaresykdom, evt. kombinert med oppkast krever ingen spesielle tiltak og er ikke videre suspekt på farlig E.coli.

Disse reglene bør du følge

God kjøkkenhygiene er generelt alfa og omega hvis maten skal være trygg å spise, og for å unngå blant annet E.coli. Håndvask, rengjøring av redskaper og riktig behandling av matvarer er viktige punkter å huske på. I tillegg må du være obs på temperaturen i kjøleskapet og hvordan du behandler matrester.

SE OGSÅ: Her blir du syk

Her får du de beste tipsene fra Mattilsynet:

 • Vask alltid hendene grundig får du begynner å lage mat. Underveis bør du vaske hendene hver gang du har tatt i mat som potensielt kan ha bekterier i seg, spesielt ustekt kjøtt. Bruk flytende håndsåpe og temperert vann. Tørk hendene med kjøkkenpapir eller et rent håndkle.

 • Vask kjøkkenbenken, fjøler og kniver underveis i matlagingen. Kjøkkenkluten kan du bruke til å fjerne matrester og lignende, etterpå bør du vaske over med vaskemiddel som desinfiserer og tørke av med papir.

 • Vær spesielt obs på å alltid fjerne rester av rått kjøtt og fisk, inkludert tinevann.
 • Kjøleskapet skal holde rundt 4 grader. Den lave temperaturen sørger for at bakteriene ikke formerer seg. Er du i tvil om hvilken temperatur kjøleskapet holder, legger du inn et termometer en stund og sjekker.

  Denne hygienehuskelista kan du skrive ut og henge opp på kjøkkenet.
 • Bruk ferske råvarer før holdbarhetsdatoen går ut. Skal du fryse ned fersk mat, bør du gjøre det med en gang det er kjøpt, ikke vente til utløpsdatoen nærmer seg.
 • Rester av mat som skal spares til senere bør kjøles fort ned. La den dampe av seg og sett den siden kaldt. Mat som har stått på ovnen eller i romtemperatur en stund, får forhøyet bakterievekst.
 • Tin opp mat ved å la den ligge i kjøleskapet. Tining i romtemperatur fører til at overflaten i matvarene oppnår høy temperatur fort, slik at bakterier kan trives og vokse. Vær forsiktig med å tine kjøtt og fisk i mikrobølgeovnen, fordi slike produkter tiner ujevnt.
 • Hold rå og tillaget mat fra hverandre. Anbefalt rekkefølge for behandling av mat er at du behandler ferdigstekt mat først, deretter rå grønnsaker og til slutt rått kjøtt. Da minsker du sjansen for overføring av bakterier.

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer