Kaffe

Drikker du for mye kaffe?

Her er tegnene du bør være obs på.

MALER BØNNENE MELLOM TENNENE: Det finnes flere tegn på at du drikker for mye kaffe - dehydrering er ett av dem.  Foto: All Over Press
MALER BØNNENE MELLOM TENNENE: Det finnes flere tegn på at du drikker for mye kaffe - dehydrering er ett av dem. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Drikker du så mye kaffe at du er kåret til månedens ansatt på den lokale kaffesjappa, på tross av at du ikke jobber der?

Da burde du kanskje bli litt bevisst på symptomer som kan være et tegn på at du faktisk drikker for mye kaffe.

Vitsene om kaffeavhengige er vanlige, og morsomme. For de som drikker mye kaffe åpner døren før det ringer på, lukker ikke øynene når de nyser, og de maler kaffebønnene selv - mellom tennene.

Men de virkelige tegnene på at du bør kutte ned på javaen, er egentlig ikke like morsomme.

Det varierer fra person til person, men kaffe kan gjøre deg dehydrert, søvnløs og forårsake halsbrann, skriver Prevention.com

LES OGSÅ: Derfor bør du ha sukker i kaffen

Du får ikke sove

- Det tar omtrent 45 minutter til én time før koffeinen absorberes i kroppen, og effekten vil henge i i flere timer etterpå, noe som gjør at den kan påvirke nattesøvnen din, forteller Molly Morgan, eier av butikken «Creative Nutrition Solutions» i New York.

Hun forteller at hvis det tar deg mer enn 30 minutter å sovne etter at du har lagt hodet på puta, kan det være en idé å kutte ut kaffen etter klokken 12.00, for å se om det hjelper.

Det gjelder alle former for koffein enten det er chai te, pu-erh te, en sportsdrikk eller kaffe latte. Husk også at koffeinfri kaffe og te inneholder noe koffein.

LES OGSÅ: Derfor bør kvinner kutte ned på sukkerdrikker

Du har jernmangel

Både kaffe og te inneholder en syre (garvesyre) som binder seg til jernet. Det gjør at jernet ikke blir tatt opp i tarmen, skriver ekspertene på Lommelegen.no

Derfor bør du ikke drikke te eller kaffe til brødmåltidene hvis du føler deg trøtt og tiltaksløs over tid.

Urinen er oransje

Det er ikke selve kaffen som eventuelt farger urinen, men er urinen din mørk gul eller oransje kan det tyde på at du er dehydrert, og dette kan skyldes kaffekoppen.

Ettersom kaffe er vanndrivende kan store mengder bidra til at du tisser oftere og bidra til at du mister mye mer kroppsvæske.

Likevel skal det mye koffein til før du oppdager denne effekten - faktisk nærmere 500 milligram om dagen. Så du trenger ikke bekymre deg så sant du ikke drikker mer enn fem kopper om dagen. Kvinner bør forøvrig være mer forsiktige enn menn.

LES OGSÅ: 12 hemmeligheter om kaffe

Du opplever ofte halsbrann

Gastroøsofageal refluks, eller halsbrann, vil si at magesyre kommer opp fra magesekken og til spiserøret og gir en brennende følelse i brystet og halsen.

Dette kan skyldes kaffe ettersom koffeinet kan bidra til at lukkemuskelen mellom magesekken og spiserøret blir mer avslappet. For å få bukt med problemet kan du prøve å kutte ut kaffen en dag eller to, og se om det blir bedre.

Du føler deg stresset og engstelig

Svette håndflater, et løpsk hjerte, rastløshet og en følelse av at du er anspent er alle tydelige tegn på at du har fått litt for mye koffein.

- Koffein kan gjøre stress eller depresjoner verre som følge av at det forstyrrer et beroligende nevrotransmittende stoff i hjernen - adenosin, forteller Palinski.

Koffein kan også fungere som et stimulerende middel som får binyrene til å skille ut mer av stresshormonet adrenalin. Dette kan øke hjerterytmen, og gjøre at du føler deg mer engstelig.

Du mister kontroll over blæren

Hyppige kaffedrikkere øker risikoen for å utvikle problemer med blæren med 19 prosent, i motsetning til dem som drikker mindre enn fire kopper koffeinholdig drikke i løpet av dagen.

Hvor mye er for mye?

The American Dietetic Association anbefaler at du ikke skal innta mer enn 300 milligram koffein om dagen.

En normal kopp inneholder mellom 65-175 milligram koffein, og dermed tilsvarer dette 2-4 kopper om dagen. Du skal heller ikke glemme andre kilder til koffein, som sportsdrikker, brus og energidrikker.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer