EN UTFORDRING: En bh må vaskes forsiktig og med riktig vaskemiddel, skal den beholde passform og utseende. Foto: Thinkstock
EN UTFORDRING: En bh må vaskes forsiktig og med riktig vaskemiddel, skal den beholde passform og utseende. Foto: Thinkstock Vis mer

Vaskeanvisning

Dropp dette når du vasker bh-en

Vil du beholde både form og farge på undertøyet ditt, bør du vaske det riktig.

Publisert
Du vet det jo - det er ikke bare å stappe alt skittentøy på 40 grader, helle på mengder av vaske- og skyllemiddel og håpe på et rent og velduftende resultat.

Særlig bh-ene dine bør vaskes med forsiktighet, hvertfall om du ønsker at de fortsatt skal klare å holde brystene på plass og se relativt pent ut.

- Problemet med vasking av bh-er er blandingen av materialer, sier tekstilekspert Ingun Grimstad Klepp, etnolog og ved SIFO (Statens Institutt for forbruksforskning) til KK.no:

- Altså metall-hekter, spiler, lange tynne ting – og delikate partier. Ting hekter seg i hverandre, blitt dratt og snurret. Et godt råd er derfor netting-vaskeposer om man velger maskinvask.

LES OGSÅ: Lar du klærne ligge i vaskemaskinen?

VASK SKÅNSOMT: Du bør være skånsom med vasking av undertøy. Bruk gjerne en egen vaskepose til bh-ene dine, så slipper du at den hekter seg inne i vaskemaskinen og blir ødelagt.  Foto: Thinkstock
VASK SKÅNSOMT: Du bør være skånsom med vasking av undertøy. Bruk gjerne en egen vaskepose til bh-ene dine, så slipper du at den hekter seg inne i vaskemaskinen og blir ødelagt. Foto: Thinkstock Vis mer

Sjekk fibertypen

Vaskeeksperten minner om at også bh-er som, alle andre ting, skal vaskes i forhold til hva slags fiber de er laget av.

- Hvis bh-en er av silke, må den vaskes med ullvaskemiddel, uansett om vi snakker håndvask eller maskinvask. Og bruk ikke blekemidler på farger, sier Grimstad Klepp.

Brystholdere egner seg til håndvask fordi de er små og lette å både skylle og tørke. Vaskemidler med enzymer er gode for håndvask, fordi den type skitt undertøyet utsettes mest for er svette og hudfett, ifølge SIFO-forskeren.

- Svette og hudfett består av en god del proteiner, og det brytes ned av enzymer. Men da er det viktig å huske på at slikt vaskemiddel ikke skal brukes til ull og silke - for det er fiber av proteiner, og de svekkes av enzymer.

Syntetiske fiber, som treningstøy, skal heller ikke utsettes for skyllemiddel, på grunn av mulige problemer med sur lukt.

LES OGSÅ: Slik blir undertøyet skikkelig rent

Pass på elastikken

Skånsom vasking av undertøy er altså viktig.

- Nesten alle bh-er har elastan i seg. Det er for at de skal forme seg best mulig etter kroppen, har Maria Andersson, butikksjef ved Triumphs butikk i Nedre Slottsgate i Oslo tidligere uttalt til KK.no.

Blir bh-en først «overstrukket», som den fort kan bli i våt tilstand, er det altså svært vanskelig å gjøre noe med.

Ønsker du at den skal vare lengst mulig, bør du derfor droppe sentrifugering, blekemidler, tøymykner og tørketrommel. Dette kan nemlig bidra til å ødelegge formen og elastisiteten til bh-en.

Flere gode vaskeråd

Først av alt: Følg som hovedregel vaskerådene på merkelappen. Under følger noen tommelfingerregler.

MASKINVASK: Bruk som sagt ikke vaskemidler med bleking, men hold deg vaskemiddel for kulørt tøy – gjerne Milo eller andre skånsomme produkter egnet for ull og silke.

HÅNDVASK: Skal du vaske for hånd, husk å sørge for at vaskemiddelet er oppløst før du legger bh-en oppi. Den bør heller ikke ligge i bløt i mer enn fem minutter.

TØRKING: Ikke heng bh-en til tørk i direkte varme, som over radiatorer, ovner eller i direkte sollys. Da kan den miste fargen. Å bruke klyper direkte på det delikate stoffet er heller ingen god ide. Da er det bedre å henge opp etter vaskeetiketten.

Skyll den!

I tillegg anbefales det å skylle bh-en i vann innimellom vaskingen.

- Det bør ikke gå mer enn to dager mellom hver gang du skyller den opp. Da trenger du ikke gå så voldsomt til verks når du skal vaske den heller, sier Line Korsmo ved undertøysbutikken Lalina i en tidligere artikkel på kk.no.
Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer