Bråket rundt professor Jorunn Sundgot-Borgen og Olympiatoppens ledelse har mange fasetter. Det er makt og aura rundt toppidretten; sterke personer, beinharde mål og prestasjonskrav. Toppidrettsutøvernes trenings programmer blir mer og mer perfeksjonisme. Utøverne bygges for råkjør. Slikt blir det også konflikter av. Men det er mye hyggeligere å snakke om alt som er fint og flott. Idretten skal være jubelbruset. Utøverne skal være på solsiden. De er heltene våre, som vi følger i hver minste etappe av et mesterskap. Jorunn Sundgot-Borgen ødelegger idyllen når hun forteller sannheten – om at én av fire kvinnelige idrettsutøvere sliter med spiseforstyrrelser.Sundgot-Borgen er samtidig spesielt troverdig. Ikke bare har hun teoretisk og praktisk spisskompetanse gjennom hele sitt yrkesliv. I ukens KK forteller hun også sin personlige historie knyttet til kropp, vekt og makt da hun var aktiv landslagsturner. Senere så hun ekstrematferd fra trenere og sykdomstegnene innen idretten. «Du er egentlig god nok for landslaget,» sa en trener til en ung utøver, «nå trenger jeg bar e å henge deg opp i hjørnet av hallen her, så fettet får rent av deg.»Replikker som dette setter også spiseforstyrrelser inn i en større ramme, for dette angår jo så mange flere enn toppidrettsutøverne. Også andre jenter skjuler sin lidelse. Det tar ofte lang tid før familie og venner oppdager problemet. Spiseforstyrrelser kalles en jentegreie, og forbindes med svakhet. Men den som sliter med spiseforstyrrelsen, kjenner seg lenge sterk ved å ta kontroll over sitt eget matinntak. Kontroll over kroppen gir en følelse av å mestre. Følgene kan bli alvorlige, og faktisk fatale.Det er en realitet at 90 prosent av alle med spiseforstyrrelser, er jenter og kvinner. Det er noe vi som mødre, søstre – og vi som er redaktører av kvinneblader – må ta på alvor. Vi må bidra til å gi unge jenter større selvtillit, mindre angst for å mislykkes og sunnere ideer. Kvinnekroppen er lett å krenke. Kvinnen blir mer enn mannen gjort til et objekt. Og framfor alt: Kroppsidealene dyrker fram mange unge jenters drøm om det perfekte. Her ligger også noe av konfliktstoffet i Olympiatoppen. Kvinnelige idrettsutøvere er idealer. De har stor innflytelse på hva andre jenter tenker. Samtidig utsettes idrettsutøverne selv for et vanvittig press. For å lykkes må de ha en ekstrem disiplin, der trenings- og kostholdspakken er avgjørende. Når du fører nøyaktig regnskap over matinntak og trening hver dag, er det ikke rart noen trår feil og sklir utfor.Jorunn Sundgot-Borgen gjør derfor en svært viktig jobb. Skijenter som Vibeke Skofterud sier at de er helt avhengig av henne for å holde koken og trene klokt og riktig. Hun hjelper dem å passe på helsa. Jorunn Sundgot-Borgen har sørget for å sette spiseforstyrrelser på kartet på en sterk og tydelig måte. Beskjeden er så klar at ingen lenger kan lure på budskapet.Bente E. Engeslandsjefredaktørbente.engesland@kk.no
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger