Leder

Dumme og deilige?

«Jenter presses inn i offer-rollen. Trash-tv har skylden, ferdig med det.»

Publisert
Sist oppdatert
Etter vårens intense debatter om kroppsfiksering sitter jeg med en ubehagelig følelse av at synserne tror at ingen norske jenter er i stand til å tenke selv. De er så dumme og deilige at de lar seg lure til ekstrem forvandling som ren lokkemat før slakten. «Hvem har ansvaret,» er første og eneste spørsmål.

Vår tids kroppsfokus har noen ekstremt usunne utslag, det er sant. Vi vet at jenter helt ned i 13-årsalderen ber foreldre bla opp store summer for å fikse på kroppen. Hysterisk slanking fører til spisevegring, som i verste fall er livsfarlig. Alt dette må vi ta på ramme alvor. Men «hvem har ansvaret»-debattene blir for smale og kan faktisk føre til at mange jenter får enda mindre selvtillit, i en fase av livet der de trenger guts.
Jenter presses lett inn i offer-rollen. Trash-tv og slankeindustrien har skylden, ferdig med det.

Tv-programmer påvirker oss mer enn vi liker å tro. Trash-sjangeren «ekstrem forvandling» drar også millioner av seere verden over. En av sjefene i Living TV som har ansvaret for Extreme Makeover i Storbritannia gir rene ord for pengene: - Før ville folk reagert negativt. Nå er kosmetisk kirurgi main stream. Dette er ikke bare for de rike og berømte lenger, alle er hekta, sier Richard Wolfe. Fjernsyns-sendingene har utvilsomt pushet de kommersielle kirurgene til å være med på stadig mer.

Men selv en del plastiske kirurger kan tenke selv, og enkelte tar nå et oppgjør, antagelig med tanke på at de en dag må stå til ansvar for å ha skapt Frankenstein-bruder. En av dem, dr. Adrian Richards, sier det slik: - Jeg ville ikke engang anbefale slike operasjoner på bikkja di.
Særlig ikke på hunden, vil jeg tro.

Men når så mange suges til programmer som Ekstrem forvandling, er det neppe fordi de drømmer om fettsuging. Dette er underholdning som spiller på kikkerne i oss, og som utnytter at noen er villige til å riskere livet for skjønnheten. Det er ganske frastøtende å se hvordan fjernsyn kan spille på de mest primitive strenger. Men vi vet også at reality-tv ikke er virkelig liv. Vi må ikke gjøre alle kvinner til potensielle ofre for kyniske kirurger.
Noen unge jenter advarer også mot fikseringen på kroppsfiksering: - Det er ikke synd på kvinner som legger seg under kniven. Når de våkner på operasjonsbordet med bryst som eksploderer og lepper som man kan skremme barn med, skal vi ikke la dem gråte i mediene og la dem skylde på samfunnet, freser den svenske skribenten Emma Andersson i Aftonbladet: - Skammas, ta meg fan, alle ni korkade brudar!

Hun tar hardt i, men det er ok. Kanskje skremmer hun flere jenter til fornuft, til å få et naturlig forhold til kroppen sin. Det er det vi må dyrke. Vi må heie på jenter som tenker selv.

Bente E. Engesland
sjefredaktør
bente.engesland@kk.no

Dumme og deilige?
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer