Leder

Dyktighetssyndromet

«Kvinner driver seg selv til vanvidd med alt de skal prestere.»

Publisert
Sist oppdatert
Første gang jeg gikk på en smell som sjef, fikk jeg en veldig klar melding fra sjefen over meg: Jobb mindre, slutt å stille så store krav til deg selv. Kutt flere svinger. Jeg var superstresset, overarbeidet, løp hele tiden. Jeg var en av de unge kvinnene som ble hentet til en lederposisjon der det bare hadde vært menn før meg. Det var få kvinnelige forbilder i mediebransjen. Selvsagt skulle vi vise oss. Vi var lært opp til å tro at jenter må være dobbelt så bra som gutta i alle ting. Men sjefen min var en mann. Han sa jeg kunne være meg selv. Det er et av de beste råd jeg har fått.Etter mange år som leder har jeg også lært meg at det perfekte ikke er det beste. Det perfekte er ofte det verste. «Flinkisene» blir dårlige ledere. Perfekte mødre kan være direkte helseskadelige for barna sine. Feilfrie, strenge kvinner skremmer bort menn, som stort sett liker damer med litt humør. Men først og fremst driver mange kvinner seg selv til vanvidd. Svenskene har satt navn på fenomenet nå. De kaller det dyktighetssyndromet. Det rammer særlig unge kvinner i næringslivet. De har 50-80 arbeidstimer i uken i tillegg til hovedansvaret hjemme. De jobber til de spyr og klarer ikke å sette grenser for seg selv. Et alarmerende høyt antall blir langtidssykmeldte på grunn av stress, press og utbrenthet. Jeg tror ikke bildet er så annerledes i Norge. Mange av oss lider iallfall i perioder under dyktighetssyndromet. Noen ganger spør jeg meg selv om dette er ren selvpisking. For hvem i all verden er det vi skal tilfredsstille?Kvinner har jo for lengst bevist at vi kan. Jentene rykker fram helt fra de går på barneskolen. Kanskje er mange kvinner for dyktige, for pliktoppfyllende på jobb og for mye familiens servicesentral. En av kvinnene vi har intervjuet i artikkelen «Krisen over», Karin Breen, sier det slik: «Jeg skulle klare alt 100 prosent i altfor mange roller og endte med å drive rovdrift på meg selv.» Etter å ha vært både sjef og mor i mange år har hun kvittet seg meg begrepet dårlig samvittighet. Tv-programlederen Nadia Hasnaoui er inne på en annen variasjon over temaet hun sier i ukens portrett: «Jobben min har ikke gått ut over ekteskapet eller barna. Den har gått ut over meg. Jeg lar ikke være å lage de pannekakene selv om jeg skal ha sending neste morgen.» Men hun legger seg mer på sofaen enn før, for også Nadia har opplevd å bli svimmel og kvalm uten annen diagnose enn dyktighet. Jo mer jeg tenker på dette jo mer kommer jeg til at vi kvinner blir lykkeligere hvis vi slutter å være så flinke. Halvparten av det vi presterer er sikkert mer enn bra nok. Finn ut hva som virkelig betyr noe for deg og la det gå foran. Gi blaffen i hva «alle andre» synes. Vær sjef i ditt eget liv, slik at du får mer energi og lyst. Stol på magefølelse og intuisjon.Etter å ha trynet noen ganger og passert 40 er det mine beste tips. Nyt sommeren!Bente E. Engeslandsjefredaktør bente.engesland@kk.no

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer