Leder

Egentlig lykkelig

«Norske kvinner har det bedre enn vi tror.»

Publisert
Sist oppdatert
Dagens norske kvinner stresser døgnet rundt, halsende mellom jobb og barn og har aldri et sekund til å puste fritt, med unntak av når vi ligger rett ut, utbrent og med langtidssykmelding. Omtrent slik framstilles kvinner i nyhetsbildet. Men er det sant? Som Norges ledende forlag for kvinneblader og magasiner ville vi finne ut om bildet iallfall er mer nyansert. I samarbeid med MMI gjennomførte Aller-gruppen derfor nylig en representativ undersøkelse blant norske kvinner i alderen 18-65 år (450 i alt)– og resultatet er slående:

•Ni av ti er meget eller ganske fornøyd med livet.
•Sju av ti føler seg attraktive.
•Nær åtte av ti har bra selvtillit.
•Seks av ti er meget eller ganske fornøyd med kroppen sin.

La gå at noen «skryter» når de svarer på meningsmålinger, trekk gjerne fra litt for at vi spurte kvinner som bruker Internett. Nettet er en ny og effektiv måte å gjennomføre målinger på, men fanger ikke alle. Likevel: Min følelse er at vi kvinner har det bedre enn vi tror.

Selvsagt kjenner vi både prestasjons- og tidspress. Men de aller fleste vi spurte sier de stort sett er fornøyde både på jobb og privat.

I «helseregnskapet» sier åtte av ti kvinner også at de gjør noe aktivt for å ta vare på helsa, de trener, spiser sunt og prøver å unngå for mye stress. Dette er iallfall uttrykk for at vi gjerne vil ha det bra. Vi ser verdien i å investere i helsa, det gir bedre trivsel, mestring og energi.

Men typisk nok sliter veldig mange med dårlig samvittighet, særlig for hva vi spiser. Svært mange kvinner vil slanke seg med eller uten god grunn. Enda mer klassisk er bekymringskommentarene. Vi bekymrer oss over det meste og blir liggende søvnløse om nettene med tanke på alt vi skal rekke dagen etter. Slikt kan gi akutt angst. Men det tar altså ikke knekken på hovedkonklusjonen: Norske kvinner har det bra med seg selv.

Enda mer interessant er undersøkelsen når vi sammenlikner den med tilsvarende nye tall fra Sverige. Ukebladet Amelia har kommet fram til at svenske kvinner har bedre helse og et bedre selvbilde nå enn for ti år siden. Svenske kvinner har også bedre sexliv og er mer fornøyde med forholdet til venner og familie. De trives bedre på jobben - særlig gjelder det kvinner som er i full jobb og har mest å gjøre. Også svenske kvinner kjenner seg lykkeligere nå enn en tilsvarende måling for ti år siden viste. Lykkekurven går også opp med alderen - særlig for sexlivet!

Vi skal aldri undervurdere problemer mange kvinner sliter med, enten det er knyttet til manglende selvtillit, jobbmuligheter, savn i kjærlighetslivet eller helse. I KK kjenner vi på kvinners utfordringer hver dag. Lykke er en like lite varig tilstand som sorg. I noen faser av livet kan det se svart ut. Men ta tallene for hva de er verd. Et optimistisk budskap på tampen av en sommer. Nordiske kvinner er privilegerte sammenliknet med kvinner i store deler av verden. Og vi vet det.

Bente E. Engesland
sjefredaktør
bente.engesland@kk.no

Egentlig lykkelig
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer