Leder

Elsk ditt hjerte

«Kvinner blir ofte ikke trodd når de søker hjelp.»

Publisert
Sist oppdatert

Det er når det virkelig river i hjertet vi forstår at blodpumpen er livsviktig. Når vi er urolige, har kjærlighetssorg, har mistet en venn, når hjertet smerter. «Be still my heart», synger Silje Nergaard i en av sine mest kjente tekster og vi forstår umiddelbart hva hun mener.

Hjertesorg, ja. Men hjerteinfarkt? Risikoen for hjerteinfarkt har jeg aldri reflektert over. Det er det vel bare veldig stressede eller overvektige menn som får? Slik tenker de fleste kvinner. Men som KK dokumenterer i vår hjertespesial, er dette en livsfarlig myte.
 • Er du i snill mot hjertet ditt? Ta hjertetesten og sjekk om du er i faresonen

 • Med vår moderne livsstil er vi alle i risikosonen, både kvinner og menn. Den brutale sannheten er dessuten at hjerte- og karsykdommer er den viktigste dødsårsaken for kvinner i Norge. Flere kvinner dør av hjertesykdommer enn av brystkreft. Det er faktisk også slik at flere kvinner enn menn dør av hjerteinfarkt. En av to kvinner vil utvikle hjertetrøbbel i en eller annen form i løpet av livet.
 • SV og FrP endelig enige om en hjertesak

 • Kvinnehjertet er en tikkende bombe. Men sju av ti kvinner tror likevel at det er kreft flest kvinner dør av. Svært mange mangler kunnskap om hvilke symptomer som kan indikere hjertesvikt, viser en fersk undersøkelse Landsforeningen for hjerte- og lungesyke har utført, og som KK publiserer denne uken.
 • Likestillingsombudet ber Brustad bla opp

 • Det er litt oppsiktsvekkende at vi vet så lite. Men det er også forklaringer, fordi heller ikke leger eller andre i helsevesenet er observante nok. Kvinner blir ofte ikke trodd når de søker hjelp for sin smerte. Helen Knoph (53) hadde så sterke smerter at hun skrek, men ble avvist seks ganger før hun endelig fikk hjelp. Fastlegen mente hun ikke var så syk. Feilvurderingen kunne blitt fatal for Helen. Hun sto midt i sitt tredje hjerteinfarkt.

  Heldigvis er det nå flere leger som engasjerer seg. KK har fulgt operasjonstemaet på Ullevål universitetssykehus under hjerteoperasjonen til Bodil Bekkelund. Dette var hennes siste sjanse, og det gikk bra!

  Hjertekirurg Theis Tønnessen viste med sin profesjonalitet og disiplin hvordan flere kvinner kan reddes om de får hjelp i tide. Hjertekirurgi har alltid hatt større status blant leger enn de typiske og kroniske kvinnelidelsene. Men selv innen et «høystatus»-område kommer altså kvinner bak menn. Det finner vi oss ikke i.

  Men vi som er i den «rette alderen» må også selv ta ansvaret for å beskytte våre hjerter, gjennom kosthold, trening og livsstil. Les vår hjertespesial og du vil finne ut at det ikke skal så mye til. Musikeren Silje Nergaard fronter bladet denne uken i KKs aksjon for kvinnehjertet. Jeg tror som henne: Vi kan beskytte hjertet vårt ved å lytte til det.

  Bente E. Engesland
  sjefredaktør
  bente.engesland@kk.no

  LES OGSÅ:
 • SV og FrP endelig enige om en hjertesak
 • Er du i snill mot hjertet ditt? Ta hjertetesten og sjekk om du er i faresonen
 • Likestillingsombudet ber Brustad bla opp • HJERTEAKSJON: Landsforeningen for hjerte- og lungesyke starter denne uken sin store kampanje Hjerterdamer Go Red, som er en del av en internasjonal kampanje. KK støtter denne kampanjen og oppfordrer alle kvinner til å være med. Elsk ditt hjerte!

  KKs sjefredaktør Bente E. Engesland.KK PRINT DENNE UKEN:
  KKs sjefredaktør Bente E. Engesland.KK PRINT DENNE UKEN: Vis mer
  KK setter fokus på hjertet denne uken, både på kk.no og i papirutgaven, som har 36 sider spesial om kvinnerhjertet.
  KK setter fokus på hjertet denne uken, både på kk.no og i papirutgaven, som har 36 sider spesial om kvinnerhjertet. Vis mer
  KK var med da Bodil (43) ble hjerteoperert.
  KK var med da Bodil (43) ble hjerteoperert. Vis mer
  Tips til enkle grep du kan gjøre for å unngå å komme i faresonen for hjertesykdommer.
  Tips til enkle grep du kan gjøre for å unngå å komme i faresonen for hjertesykdommer. Vis mer
  Ved å bytte ut noen få matvarer kan du enkelt senke kolesterolet.
  Ved å bytte ut noen få matvarer kan du enkelt senke kolesterolet. Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer