Leder

En liten seier

«Dagens slaver plukker ikke bomull. Dagens slaver ser du i Oslos Red Light District natterstid.»

Publisert
Sist oppdatert




Det nytter å slåss! Endelig kommer Justisdepartementet med en handlingsplan mot menneskehandel. Vi er mange som lenge har kjempet for at det skal tas tak mot råskapen som får utspille seg i prostitusjonsmiljøene. Nå varsler politikerne og politiet flere tiltak som kan hjelpe jentene. For ofrene er dette en liten seier i en ellers mørk virkelighet.

KK har gjennom lang tid fokusert på sexhandelen. Det pågår en terror gatelangs i Oslo som ikke bare betyr grove overgrep mot jentene, men også et fornedrende og primitivt menneskesyn. Det handler om narkotrafikk og kriminelle bander, om slavekontrakter, om kvinneforakt. Dagens slaver plukker ikke bomull. Dagens slaver ser du i Oslos Red Light District natterstid.

Oslo-politiet ser det også slik: – Menneskehandel og hallikvirksomhet utgjør en moderne form for slaveri hvor mennesker kjøpes og selges for profitt. Denne typen kriminalitet må prioriteres på grunn av de store konsekvensene dette har for ofrene som blir utsatt, sier politimester Anstein Gjengedal.

Derfor oppretter Oslo-politiet en ny spesialgruppe mot trafficking, STOP. Den består av politispanere som skal knekke halliknettverkene i Oslo. Etterforskerne må være anonyme for å kunne infiltrere miljøene. Telefonavlytting og hemmelig ransaking er blant metodene som skal brukes for å avsløre bakmenn. Målet er å framskaffe bevis som kan gi flere domfellelser.

Oppdraget er vanskelig. Politiet er nemlig også helt avhengige av å få tillit hos de prostituerte jentene hvis de skal komme noen vei. De unge kvinnene er livredde for å vitne mot bakmenn. Derfor skal det også drives mer aktiv oppsøkende virksomhet.

For at jentene skal våge å si fra, må de beskyttes. Justisminister Knut Storberget åpner nå opp for midlertidig opphold i inntil seks måneder hvis de sier de er ofre for menneskehandel. Blir forholdet bekreftet av politiet og det settes i gang etterforskning, forlenges retten til opphold ett år, og hun får arbeidstillatelse. Slik får kvinnene en helt annen motivasjon til å komme seg ut av miljøet og politiet en større sjanse til å få has på gjerningsmennene.

Kvinnene kom hit med en drøm om økonomisk frihet. De er oftest fra fattige land i Afrika, tidligere østeuropeiske land eller Baltikum. Mellom 300 000 til 500 000 kvinner sluses hvert år inn på det europeiske markedet gjennom smugling. Deres lidelser er vel dokumentert. Vi vet også at mye kan gjøres for å hjelpe. Det aller beste er jo om jentene kan få leve ut sine drømmer der de bor – og ikke ty til desperate fluktruter som ender i fangenskap. Men vi kan ikke neglisjere dem som har havnet i fellen.

Justisdepartementets plan mot menneskehandel forplikter, med hele 37 punkter der det er gitt ansvar og satt frister. Handlingene vil vise hvor stor den lille seieren kan bli.

Bente E. Engesland
sjefredaktør
bente.engesland@kk.no

Trend 2007: Tilbake til det enkle
Det er tid for et stort skifte i motebildet. Den maksimalistiske moten som har herjet lenge har vært helt grenseløs – med mye gull, glitter og fjas. Nå skal det være renere linjer, større nøkternhet, mer kvalitet og fokus på snitt. Jeg gleder meg! KKs trendguide gir deg denne uken den første forsmaken på en enklere tid.

Sjefredaktør Bente E. Engesland.
Sjefredaktør Bente E. Engesland. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer