Leder

Erobrerne

«En ny generasjon kvinner er på vei. De er sterke, selvstendige og stiller krav.»

Publisert
Sist oppdatert




Hvis vi nøyer oss med tørre tall om likestilling, står det slett ikke så bra til. Ikke på et eneste samfunnsområde kan vi si at det er full likestilling mellom kvinner og menn. Om tallene er nedslående, vil jeg likevel si: Aldri har kvinner stått sterkere enn nå. Kvinner er erobrerne, som tar stadig flere arenaer.

I politikken har de kvinnelige toppene lenge dominert scenen. Her er det mange som følger arven etter Gro, og som når som helst vil være i stand til å overta statsministerstolen. De går inn i valgkampen med ambisjoner om makt alle sammen: Høyres Erna Solberg, SVs Kristin Halvorsen, Fremskrittspartiets Siv Jensen og LO-sjefen Gerd-Liv Valla – hun i par med Arbeiderpartiets Jens Stoltenberg.

Kvinner lykkes i politikken. I det store bildet er dette viktig. Selv om mye skiller dem fra hverandre er det sikkert at summen av kvinnemakt i norsk politikk har løftet opp kvinner flest, enten det dreier seg om barnehagetilbud, svangerskapspermisjoner eller lønn. Gudene skal vite at mye står igjen, men vi må regne med at de ikke gir seg.
Men det er også flere grunner til at statistikk ikke bør være eneste mål på likestillingens tilstand. En ny generasjon kvinner er på vei inn overalt i samfunnet: på skolene, universitetene, i arbeidslivet. Vi kommer til å merke dem, selv om det tar litt tid. De er selvstendige, sterke og stiller krav.

Den nye generasjonen kommer også til å ha innflytelse på sin måte, og de vil prege våre liv.

Se bare på kultur og underholdning. Innen musikken er hele skalaen representert, fra jentene i Idol til artister som pop-dronningen Bertine Zetlitz. Med «Fake Your Beauty» treffer Zetlitz vår tid ironisk og stilsikkert.

Se også på gulljentene i idretten. Kvinnelige toppidrettsutøvere viser en enorm viljestyrke. Skijenta Marit Bjørgen har en råskap i seg som få menn kan slå, der hun kjemper seg opp motbakker og vinner VM. Det finnes mange flere. I idretten er det også kvinner med solide lederegenskaper og evne til å bygge lag, slike som håndballjentenes Marit Breivik. Det er ikke tilfeldig at næringslivet stadig oftere spør etter råd fra idrettsfolk når de lurer på hva som skal til for å oppnå suksess. Idrettsjentene er heltinner – drøm og forbilder. Og de viser at kvinner kan alt. Det er fint for alle hverdagsheltinner å vite.

En virkelig tung skanse står igjen, nemlig næringslivet. Kvinner mangler ikke kompetanse. Men i de tette mannlige nettverkene er det nesten umulig for kvinner å synes. For å erobre den siste mannsbastion er styring, lover og regler nødvendig, men like viktig er det å bekjempe fordommer. Det vil koste mange menn å gi fra seg makt. Det vil koste mange kvinner å våge å ta posisjoner på egne premisser.
Men kvinnene kommer - her også.

Bente E. Engesland
sjefredaktør
bente.engesland@kk.no

Erobrerne
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer