Blogg

Et glass til?

Det er så utrolig usjarmerende med folk som hyler «drekkaaa!»

Publisert
Sist oppdatert
Fredag leste jeg i Dagbladet at en ny undersøkelse viser at nordmenn drikker mer enn noensinne. Sosial- og helsedepartementet har undersøkt alkoholvanene våre, og det viser seg at nordmenn over 15 år drikker 30% mer enn de gjorde for 10 år siden. Dette bekymrer en rekke fagfolk, mens førsteamanuensis Ellen Schrumpf, som har skrevet bok om drikkekultur i Norge de siste 200 årene, mener at det økte forbruket er bra. At det kanskje er et tegn på at vi er i ferd med å lære oss å drikke på en sunn og koselig måte, i stedet for grøftefylla. Ingen spurte meg i sakens anledning, men jeg våger å fremme min mening likevel: beymringene for alkoholskader overlater jeg til fagfolket, men jeg har ikke sett noen tegn til en mer kultivert omgang med alkohol, for å si det slik. Men det kan sannelig trengs. Ett møte med en overstadig beruset 40-åring som står på Karl Johan klokka halv fire en lørdagsnatt og hyler «drekkaaa!» er ett møte for mye. Så får man heller kalle meg prippen.

Nordmenn har et merkelig forhold til alkohol. Vi konsentrerer forbruket vårt og drikker oss heller ned i knestående hver lørdag enn å ta et glass vin til maten hver dag. Vi synes alkoholen er for dyr og lager den heller selv, eller kjøper smuglervarer. Vi har til og med konstruert et lite munnhell på rim for å forklare hvorfor vi ikke alltid har lyst til å være ansvarlige for våre egne handlinger: fylla har skylda. Drikkekultur? Kjør debatt.

Ellen Schrumpf er optimist. Det burde noen være på våre vegne. Jeg kan dessverre ikke ta jobben akkurat nå.

Jeg vil anta at franskmennene også blir fulle innimellom, men de har altså klart det mesterstykke det er å skaffe seg en drikkekultur som er verdenskjent for å være sunn. Vinglasset til middagen holder dem i vigør i stedet for å få dem kastet på glattcelle. De lever lenge og holder seg slanke på en diett som inneholder både vin, skinke og de deiligste oster. Jeg tror jeg skal lese boka til Ellen Schrumpf for å få innblikk i hvorfor det ikke har utviklet seg helt på samme måte her til lands. I den grad nordmenns drikkevaner er kjent utenfor landets grenser, har de vel helst en lite flatterende status som beryktet i syd-europeiske turistområder hvor nordmenn ligger langflate med solforbrente kropper og hyler etter veibeskrivelse til neste grisefest. Sjarmerende? Jeg tror ikke det. Sunt? Definitivt ikke.

Inntil videre konkluderer jeg med at 30% økt alkoholforbruk er lik 30% større grunn til å holde seg unna steder hvor fulle nordmenn ferdes. Jeg tror trommehinnene mine har nådd grensen for hvor mange ganger de kan tåle å høre «drekkaaa!»

Lill Kristin Syversen
helse- og livsstilsjournalist, kk.no
lks@kk.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer