Helse & Livsstil

Et liv uten sex

Kan forholdet fungere uten sex?

Publisert
Sist oppdatert
SPØRSMÅL:

Vi er et par på 22 år som har vært sammen i 4 år, men nå har sexlivet vårt stagnert totalt. Vi hadde en samtale om dette i går kveld, og han sa at fordi jeg hadde avvist han så mange ganger når han hadde vist initiativ til sex så hadde han bare sluttet å be om det, og når jeg viser interesse på dette feltet, overser han meg bare.

Han er så bitter på grunn av alle gangene han har blitt avvist at han har vendt seg til tanken om et liv uten sex. Hva skal jeg gjøre, har jeg ødelagt ham totalt?

- Tyr 83


SVAR:

Kjære Tyr 83

Så bra at dere har hatt en samtale om dette! Erfaringsmessig er dette vanskelig og sårt å snakke om både for den som føler seg avvist og for den som har hatt minst lyst til å ha sex. Ingen av dere har ødelagt hverandre.

Å ikke ønske å ha sex har alltid en god grunn, og ulike lystbehov i forhold er vanlig. Men av og til blir det sånn at man legger seg i hver sin skyttergrav fordi begge føler seg lite forstått. Han kan for eksempel føle seg som en udugelig dott som stadig blir avvist, og tenke at du ikke synes han er bra nok for deg fordi du ikke tenner på ham.

Når du da en sjelden gang tar initiativ får du i hvertfall ikke sette agendaen og ha sex akkurat når det passer deg, du har tross alt satt premissende for fravær av sex. Mange kompliserte følelser og mer eller mindre urealistiske tanker settes i gang i slike situasjoner. Når man har lite sex og tilnærmelser medfører så mye vanskeligheter gir det mindre lyst i seg selv.

Hvordan dere rent konkret bør gå fram er vanskelig for meg å foreslå siden du ikke skriver hva stagnasjonen går ut på. Har dere hatt vansker i seksuallivet deres fra starten, eller er dette noe som har skjedd i nyere tid? Har du fortalt han hva som skjer med deg når han tar initiativ og du trekker deg, slik at han forstår hva som skjer? Dere ble sammen som 18-åringer og er fremdeles veldig unge. Hvis dere begge ønsker det kan dette løses på en eller annen måte.

Dere kan åpenbart snakke om dette og veien videre ligger her. Han har vært åpen i forhold til hva det gjør med han å bli avvist, og det er bra. Prøv å forstå hverandres følelser - kan dere si til hverandre når det går an å ha sex og når det ikke går an å ha sex uten at noen blir lei seg?

Hvis dere hadde det fint seksuelt tidligere, så hvorfor ikke start litt på nytt igjen. Gå på kino, tur eller hva dere gjorde i den nyforelskete perioden. Ta på hverandre, hold hverandre i hånden, kyss hverandre uten at det betyr et krav om sex. Ha det gøy, ikke bare fokuser på det som blir vanskelig seksuelt, og kjenn etter på hva som er godt.

Seksuallivet varierer i alle forhold i de ulike livsfasene. Men hvis vanskene deres blir langvarige er det nok lurt å oppsøke hjelp før mønstrene setter seg for fast.

Lykke til!

Hilsen Stéphane

Stéphane Vildalen
Sex- og kjærlighetsekspert
stephane@kk.noStephane Vildalen er vår nye ekspert på kk.no. Send inn dine spørsmål om sex og kjærlighet til henne.
Stephane Vildalen er vår nye ekspert på kk.no. Send inn dine spørsmål om sex og kjærlighet til henne. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer