Kk-ekspertene

Få den lønnen du fortjener

Lønnsforskjellene mellom kvinner og menn øker faktisk. Slik forhandler du deg fram til høyere lønn.

Foto: Image Source/AOP
Foto: Image Source/AOP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Norske kvinner må ta til takke med 85 prosent av lønnen til mannlige kollegaer, til tross for flere årtier med fokus på kvinnelønn og nå også en egen likeslønnskomité.

Selv i tilfeller hvor kvinner og menn har like stillinger, har like kvalifikasjoner og like mye ansvar, bli kvinner avspist med 5-6 prosent lavere lønn. Hvorfor så lav kvinnelønn?

Da kvinner entret arbeidslivet fikk de vesentlig lavere lønn enn menn siden de ikke var forsørgere. Dette store lønnsgapet har de siste 20 årene blitt tettet en del, men det tar tid.

Kvinner velger noen ganger å bli gravide og være hjemme med barn – det gjøres ikke ustraffet rent lønnsmessig. I slike perioder blir vi akterutseilt i forhold til lønnsutviklingen.

Dessuten er det dessverre slik at mange kvinner ikke greier å benytte seg av lønnsmekanismene like godt som menn gjør.

Mange av er ikke gode nok til å selge ut markedsverdi, og priser derfor arbeidskraften for lavt i forhold til arbeidsgiver.

Det er verken lite feminint eller frekt å kreve den lønnen du fortjener. Mange kvinner er rett og slett altfor forsiktige. Hvis du forventer høyere lønn, må du be om det. Det er en realitet at den som spør, får, og den som håper, får sin lønn i himmelen.

Lojalitet og solidaritet gir ikke lønnsforhøyelse. Dette er kun taktikker arbeidsgivere bruker for å holde kvinnelønnen nede.

Det offentlige og partene i næringslivet har i stor grad gjort sitt hva gjelder kvinnelønn. Skal du få den lønnen vi fortjener, må du fikse det selv.


Lykke til med lønnsforhandlingene!


LES OGSÅ:
 • Vær utro mot banken
 • Slik bytter du bank
 • Tett pengesluket


 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer