Sex Og Samliv

Få ekspert-råd om sex og kjærlighet

Peder Kjøs har svart på dine spørsmål om sex og forhold. Her får du hans beste råd.

Publisert
Sist oppdatert
Peder Kjøs er spesialist i klinisk voksenpsykologi og svarer leserne om sex og kjærlighet på kk.no.

I nettmøtet torsdag 19.mars ga han leserne på KK.no sine beste råd om sex, samliv og kjærlighet.

Mange problemer i forhold til seksualitet og samliv virker mer kompliserte enn de egentlig er - det er ikke flaut å spørre!

 • Peders faste spalte her på kk.no

 • Se også gjerne hvilke spørsmål Peder hjalp KK.no-lesere med under sist nettmøte.

  Nettmøtet er nå avsluttet.

  Følg med på kk.no for flere spennende nettmøter i tiden som kommer!

  jeg overreagerer

  , innsendt av jess
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0011.03.2009 / kWednesday. 16:01
  Hei. Jeg er i et forhold, vi har vært sammen i litt over et år og han er den snilleste skapningen jeg kjenner til. Likevel er jeg sjalu, mer enn jeg burde, ofte når vi er ute på byen f.eks. jeg blir så trist dagen etterpå når jeg vet at jeg bare har overreagert. Vi har snakket mye om det og jeg er veldig ærlig om at jeg kan være slik. Han har aldri gjort noe som tilsier at jeg skulle være sjalu. Derimot mine to eks kjærester som begge var utro.Dette vet han også om. Vi har det ellers kjempe bra, jeg bare blir gal av og å føle at jeg er på vakt hele tiden, noe jeg ikke trenger. Jeg vil gi han rom og tillit. Hvordan kan jeg jobbe med dette?Jeg vet også at han iblant ser på porno filmer uten at det egentlig påvirker sexlivet vårt. Selv om jeg selvsagt kan få følelsen av og ikke være bra nok. Dette har vi og snakket om. Og det er ikke tilfelle i det hele tatt. Vi har et godt sexliv som fortsatt holder koken bra.Og generelt sett så er jeg ikke så veldig usikker på meg selv, men jeg er redd for og miste han. Selv om faktum er at jeg kan ende opp med og være den som faktisk er grunnen til at det kunne gått dunken.Men vi har et veldig åpent forhold og det kommer til og ordne seg, men jeg trenger og vite hva jeg kan gjøre for å gi litt mer slipp?Tusen takk
  Fint at dere har et åpent forhold og kan snakke om hva du føler! Du har noen dårlige erfaringer, så det er kanskje ikke så rart at du er utrygg. Jeg regner med at du blir tryggere når du ser at han ikke svikter deg (for det håper jeg ikke han gjør!), og når du kan snakke med ham uten at han blir defensiv eller unnvikende. Å gi litt mer slipp handler om tillit, og tillit bygger på nærhet. Ikke prøv å "sikre deg" ved å overvåke ham, det kan faktisk gjøre deg enda mer utrygg, for du kan jo aldri være sikker på at du har oversikt over absolutt alt.

  kjærlighet og usikker

  , innsendt av lina
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0011.03.2009 / kWednesday. 18:29
  har du noe tips til åsen man skal gi hint til noen at man liker denne personen når du ikke kjenner han og skal man fortsette å prøve å bli kjent med han du liker når det kan hende en annen jente prøver seg på han også?
  Tja, du må nesten prøve å komme i snakk med ham på en eller annen måte - bruk en felles bekjent, kommenter ett eller annet dere begge har interesse av, eller sørg i det minste for at han ser at du ser på ham - mulighetene er mange. Sånn jeg ser det må du ha lov til å prøve deg selv om en annen er interessert; det kan vel ikke være sånn at noen har "førsteretten".

  forelsket

  , innsendt av frida
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0011.03.2009 / kWednesday. 18:35
  Hva skal man gjøre når du har blitt fulstendig forelsket i en du ikke kjenner og aldri har snakket sammen før?
  Jeg må nesten svare det samme til deg som til den forrige - du må nesten prøve å bli kjent med ham eller henne på en eller annen måte, og så se om dere klikker med hverandre...

  Uten tittel

  , innsendt av Jente20
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0011.03.2009 / kWednesday. 19:17
  Hei!Jeg lå med en mann her for en stund siden og dette gjorde faktisk at jeg revnet. Er dette unormalt? Burde jeg gå til legen med dette? Kan jo nevnes at denne mannen var veldig bra utstyrt. Håper på svar! :/
  Det er ikke vanlig, så jeg vil nok anbefale en tur til legen. Hvis du fikk et sår kan dette bli infisert, så vær rask.

  utrygghet

  , innsendt av anonymkvinne
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0011.03.2009 / kWednesday. 19:30
  Hei, i to år har jeg hatt en kjæreste, til og fra. Vi bor fire timer unna hverandre og vi er 47 og 56 år gamle. Jeg klarer ikke satse helt på forholdet, kanskje pga. tidligere mislykkede forhold. Vi har et fantastisk sexliv, men problemer med å fungere i det daglige. Skal jeg bryte igjen, eller hvor lenge skal man prøve, jeg vet jeg ikke tør gå videre før jeg føler meg trygg på han. Dette har noe med reaksjoner å gjøre når vi er uenige, han trekker seg unna,kan pakke for å reise midt på natta osv. går til verbalt angrep som f.eks. å si at han er enig med min venninne som sier jeg er sånn og sånn. Føler at det er slag under beltet, men kanskje jeg er overfølsom.
  Hvis måten han reagerer på i konflikter er vanskelig å forstå eller skremmende for deg, kan du prøve å ta opp akkurat dette med ham, for sånn kan du ikke ha det i lengden. Det er jo hverdager det er flest av, så hvis disse ikke fungerer, blir det vanskelig. Er han villig og i stand til å kommunisere med deg på en bedre måte? Enten du er overfølsom eller ikke er det best for deg å ha en kjæreste som du kan kommunisere godt med, og som du forstår reaksjonene til. Hvis du ikke tror at han kan være en slik kjæreste, er det kanskje bedre å gå videre uten ham.

  Orgasme

  , innsendt av Mona
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0013.03.2009 / kFriday. 10:24
  Hei, jeg er en jente på snart 21 år, har hatt en fast kjæreste i snart 4 år. Problemet er at jeg ikke får orgasme noe jeg vil ha.. Blir som regel veldig kåt og nyter sex veldig godt men får aldri orgasme. synes noen ganger at det er flaut. Noe du kan hjelpe meg med?
  Får du orgasme når du onanerer? Kvinner (og menn) som onanerer ofte har gjerne bedre sex, sannsynligvis fordi de kjenner kroppen sin bedre, vet hva slags stimulering de trenger, vet hvordan de skal finne "bølgen" og gjøre den sterkere, og slapper mer av når de har sex. Det kan også hjelpe å ha sex med en partner på andre måter enn bare "vanlig" samleie. Bruk for eksempel god tid på forspill og sørg for at han gir deg akkurat det du trenger.

  anal sex

  , innsendt av sexy
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0013.03.2009 / kFriday. 18:51
  heihei. er det farligt å bruke sjampo in i analen? veit du om noko som kan brukest som dildo??. er det farligt å stikke fineren inn i analen og so slikke på den?????? plis svar tusen takk for svar
  Av hensyn til slimhinnene er det nok ikke så lurt å bruke såpe/sjampo inne i rumpa. Bruk heller "ordentlig" glidemiddel som du får kjøpt på nettet eller der de selger sexhjelpemidler. Mulig at apoteket også har noe. Det beste å bruke som dildo må vel være en dildo - fås kjøpt samme sted som glidemiddel. Ikke bruk gjenstander som kan gjøre skade (spisse, kantete eller store gjenstander). Jeg vil ikke anbefale å putte noe i munnen som du har hatt i rumpa, for da får du mye bakterier i munnen. Det samme gjelder for vagina - ikke ha vaginal sex etter analsex. Hvis dere bruker kondom kan du bytte på denne måten hvis du skifter kondom i mellom.

  hjelp

  , innsendt av jane
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0015.03.2009 / kSunday. 12:46
  Hei.Jeg har innsett etter 19 år at jeg er gift med en mann som gjør meg liten og trykker meg ned. I tillegg til å være psykisk sjalu.Jeg har prøvd å forlate han, men må da flytte og det vil ikke ungene våre. De vil bo i huset. Jeg kan ikke forlate dem, ergo er jeg her. Og venter på at de blir store nok.Hva gjør jeg? Jeg har en stor sorg inn i meg. Jeg vil at livet skal være mer enn dette, men jeg elsker mine barn så høyt. HJELP!
  Du står i den samme smertefulle knipa som så alt for mange andre! Det finnes ikke noe enkelt svar på dette, for hva du skal gjøre kommer an på så mye. Hvis du må flytte ut, kan du da bo i nærheten, slik at du likevel kan ha mye kontakt med barna? Hvis du føler at du må bli boende, er det da mulig å gjøre det klart for mannen din at samlivet nå bare handler om barna, slik at han ikke har noen "rett" til å være sjalu? Eller er det riktigst for deg å bare holde det gående til barna blir eldre? Uansett hva du velger må du nok regne med at det blir vondt og vanskelig. Jeg er enig med deg - livet skal være mer enn dette - men en god del ubehag blir du nok nødt til å tåle, dessverre.

  Problematikk med analsex

  , innsendt av Nefertiti
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0015.03.2009 / kSunday. 20:22
  Hei Peder!Det er hyggelig å se at du tar deg tid til å besvare leserspørsmål:) Jeg liker veldig godt det du skriver her på KK.Jeg og kjæresten har i lang tid prøvd å få til analsex, der han er litt mer engasjert enn meg for å få det til! Jeg pleier ikke å hesitere med å prøve nye ting, så jeg sier meg villig til å være med. Problemet er at vi får aldri til penetrasjonen, uansett hvor mye glidemiddel/olje, varsomhet og teknikk vi prøver på - det er rett og slett for trangt! Jeg har alltid vondt i en god stund i etterkant av hver gang vi har prøvd. Kan det hende at jeg anatomisk sett ikke er egnet til slik seksuell aktivitet? Eller må vi bare fortsette å prøve litt og litt?
  Vel, nå er jo ikke rumpa egentlig tilpasset sex fra naturens side, så hvis dette ikke fungerer, er det kanskje riktigst å gi opp. Det er en god generell regel for sex å unngå ting som gjør vondt....og takk for hyggelig tilbakemelding! :)

  prevansjonsmidler

  , innsendt av Thine
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0016.03.2009 / kMonday. 12:05
  Er det slik at når man bruke p-pille så trenger man verken andre former for beskyttelser som kondom osv. Dvs "hud-mot-hud"?Hilsen "fjortis"
  P-piller beskytter bare mot graviditet, mens kondom også beskytter mot seksuelt overførbare sykdommer. Så særlig hvis du bytter partner bør du bruke kondom.

  Gjør jeg noe dumt?

  , innsendt av tutta
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0016.03.2009 / kMonday. 21:40
  Hei!Har en mann som reiser mye i jobb. Vi har vært gift i 13 år og problemet vårt er at vi ikke snakker sammen om følelser/sex. han er ekstremt opptatt av porno bilder/snutter på nett. Forteller aldri om hvordan han har det etc. Pga dette har jeg ved flere anledninger sjekket mob og en ekstern hardisk som han gjemmer i en koffert. Hvorfor skal dette være så hemmelig? Hvorfor kan han ikke dele tanker og opplevelser med meg. Holder på å bli sprø av hele greiene, og ja sjalusien bygger seg opp.Hva gjør jeg? Hvordan ta det opp? Og skal jeg fortelle at jeg sjekker ham?Hilsen frustrert frue
  Tja, det er ikke sikkert at du gjør det noe enklere hvis du forteller at du sjekker. Kanskje han bare føler seg invadert og overvåket, og trekker seg enda mer tilbake? Prøv å ta opp direkte med ham at du trenger at dere kommuniserer mer om følelser og sex. Prøv å forklare hvorfor du trenger dette - hvordan det føles for deg når dere ikke snakker om en så viktig del av livet.

  Følelser borte?

  , innsendt av Kevin
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0016.03.2009 / kMonday. 17:40
  Hei..Jeg har ei dame som jeg har vært i lag med i litt over 3 år. Vi har ett barn sammen og vi var lykkelige. Nå har vi pause i forholdet, for hun har mistet de kjærestefølelsene for meg. Ja, jeg har gjort mye feil, men hun har aldri sagt fra til meg om det ordentlig, jeg skjønte ikke hvor store problemene egentlig var. Jeg sitter og håper på at de skal komme hjem igjen, men er i tvil om følelsene kan vekkes opp igjen. Og i så fall hvordan? Hun er 20 år og jeg 24. Har egentlig masse spørsmål, men spør om det viktigste. Kan det hende de kommer hjem igjen? Klarer par å finne tilbake kjærligheten eller skal jeg gi opp håpet? Håper på svar.mvhKnust ung familiefar
  Mange par som skilles finner faktisk sammen igjen, men det kommer jo veldig an på hva som har skjedd, og ikke minst hva som skjer framover. Når du trodde at alt var ok, mens hun var så misfornøyd at hun dro, tyder vel dette på at du kanskje ikke har forstått henne så godt. Kanskje du har vært for opptatt av andre ting, ikke har vist henne at du bryr deg, ikke har oppfattet hennes signaler? I så fall har du en stor jobb med å vise henne at du innser dette og prøver å forstå henne bedre. Det er ikke sikkert at denne jobben fører til at hun kommer tilbake. Men når dere har et barn sammen synes jeg du bør gjøre denne jobben uansett, for barnets skyld. Barnet ditt trenger en forståelsesfull far, og at du har et godt forhold til moren.

  Piff eller paff?

  , innsendt av Mia
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0018.03.2009 / kWednesday. 19:44
  Vi har vært kjærester i 2-3mnd og har et fint sexliv, men likevel ikke så vilt som i starten, og forholdet vårt er jo rykende ferskt! Vi er derimot voksne (29 og 33), sist jeg var i denne fasen var jeg 22. Jeg tenker kanskje det er naturlig at vi har mer kontroll? Mer ansvar, jobb etc. Uansett, han vil gjerne introduseres for dildoen min. Jeg synes det er flaut og for tidlig. Mye fordi han har hatt flere forhold enn meg tidligere, jeg er ikke sjalu, men jeg føler han er mer erfaren enn meg. Jeg har heller ikke lyst å møte han på byen dersom det blir slutt og tenke at der er han jeg presenterte for dillen min... Jeg er redd for hva han tenker om meg dersom jeg lar de hilse på hverandre. For jeg skjønner jo at det vil være en fantastisk kombinasjon! Hva tenker du? Er det meg som er prippen?
  Jeg synes ikke du er prippen. Du kjenner at du har en grense der, at du ikke er klar for å involvere ham i alle hobbyene dine ennå, og det må han nesten bare respektere. Det er vel heller ikke så rart når dere har vært sammen så kort tid. Jeg synes du skal la dem vente til du synes det passer at de møtes.

  Gift kvinne forelsket

  , innsendt av Andy
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0018.03.2009 / kWednesday. 22:45
  Hei! Jeg er en gift kvinne i begynnelsen 40-årene, med to barn, som er forelsket i en gift mann i slutten av 40-årene med to barn. Jeg har vært gift i 20 år og han i 25 år. Vi ble kjent med hverandre i jobbsammenheng, men så måtte jeg slutte av diverse grunner og siden har vi ikke møttes. Av yrke er han advokat med en meget viktig stilling hvor alle gjenkjenner han. På fritiden sin er han i tillegg leder for et menighetsråd, også en stilling med renomé. Han virker veldig interessert i meg, han blir i allefall helt fra seg når han ser meg og flørter en god del også - han får reisning når han ser meg, men når jeg forsøkte å sende han en sms for å se om vi skulle treffes over en kopp kaffe skrev han tilbake at han ikke ville at jeg skulle ta kontakt med han mer. Hvem skjønner han? Hva kan jeg gjøre? Og hva venter meg?
  Her er det kanskje en gjensidig tiltrekning, men det virker som om han prøver å holde den under kontroll. Svaret hans tyder vel på at han velger kona (og barna og den sosiale anseelsen) og ikke vil "leke med ilden" ved å møte deg. Jeg har ikke noe annet råd til deg enn å respektere valget hans.

  hotell

  , innsendt av tvilende
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0019.03.2009 / kThursday. 05:47
  Hei. Synes det er kjempe fint å kunne sende inn spørsmål her. Min mann sier/gjør mange ting som får meg til å lure. Men han blir så sint når jeg spør. Han sier jeg må stole på han. Som et eksempel så lå han på hotell to netter iforbindelse med jobben. Jeg mistenker han å ha hatt besøk av en arbeidskollega på rommet sitt. Jeg spør om han tok sjokolade av minibaren, han sa først nei. Så sa han kanskje en. Men på regningen står det to stk. Så jeg lurer på om det er vanlig å huske hva man har tatt av minibaren. Ikke noe alkohol med i bildet. Masse andre rare ting også. Han sier jeg er sykelig sjalu.
  Det er ganske umulig å vite hva det kan bety at han svarer galt på hva han har spist fra minibaren. Hvis du synes at mange små tegn peker i en dårlig retning, er det bedre at du snakker åpent med ham om dette enn at du blir litt "detektiv". Hvis han blir sint må du kanskje prøve å forklare ham at du er usikker og trenger å snakke om dette. Han kan kanskje ikke klare å overbevise deg helt, du blir nødt til å kjenne etter selv om du kan stole på ham, men noen gode samtaler om dette kan i hvert fall gi deg en følelse av om du er trygg eller ikke.

  Forvirret!

  , innsendt av Jente 22
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0019.03.2009 / kThursday. 09:37
  HeisanJeg er en nå i en alder av 22. Jeg har vært sammen med samboeren min siden jeg var 18. Han er 27. Han har en god jobb og god inntekt. Vi har klart og etablere oss med nytt hus, hund og bil. For ca tre måneder siden fikk jeg panikk og flyttet fra samboeren min og inn på hybel. Jeg fikk rett og slett panikk. Jeg hadde tenkt på dette en stund. Jeg har alltid vært i forhold, og aldri vært singel. Jeg begynte å feste hver helg, ha one night stands, og konsentrasjonen i studiene forsvant. Jeg hoppet også til sengs med naboen!Nå, når jeg har fått alt på avstand. Innser jeg hvor heldig jeg har vært. Jeg lurer på om det er opprinnelig anger jeg føler. Eller er det fordi jeg savner noen som er der for meg? Jeg har hatt en del kontakt med eksen de siste to ukene. Hvis det skulle bli sånn at vi tok opp kontakten, skal jeg da fortelle han om alle dumhetene jeg har gjort? Jeg er ikke stolt av dette. Fikk panikk, og følte jeg måtte ta igjen "singellivet". Dette er jo ikke noen tilværelse jeg vil ha! Skjønner ikke hva som skjedde. Jeg fikk nesten "black-out"!Hadde satt pris på svar!
  Du var jo veldig ung da dere ble fullt etablert, så det var kanskje ikke så rart at du fikk panikk. Jeg synes ikke det er noen grunn til å gå i detaljer om hva du gjorde da dere var fra hverandre, for det er din egen sak, men det kan være greit å forklare noe om hvorfor du måtte ha denne "runden". Da slipper han å være redd for at noe lignende skjer igjen.

  Lei av å bli dumpa

  , innsendt av sunshinegirl
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0019.03.2009 / kThursday. 11:06
  Hei,Jeg har vanskeligheter med å forlate kjærester når forholdet ikke fungerer, hvilket resulterer i at de alltid forlater meg.Hva kan jeg gjøre for å bli flinkere til å sette grenser i et forhold, og sette strek dersom det er nødvendig?
  Det kommer litt an på hvorfor det er vanskelig å sette denne grensen. Tåler du et dårlig forhold for lenge fordi du er redd for å være alene? Vil du unngå å såre den du er sammen med? Føler du at du må ta det du får? Prøver du å slippe unna konflikten? Det generelle rådet mitt er at du kan prøve å kjenne bedre etter hva som er godt for deg og ikke, og hva du er redd for at skal skje. Så kan du veie for og imot hva du synes koster mest - å fortsette (og bli dumpet) eller å sette strek selv.

  Jomfru og trang

  , innsendt av Sammy
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0019.03.2009 / kThursday. 12:31
  Hei Peder!Jeg er ei jente på 21 som fremdeles er jomfru. Føler meg litt unormal, men jeg vil gjerne at første gangen skal være spesiell. Jeg har prøvd en gang, men jeg er så utrolig trang. Han får ikke engang 2 fingre inn i meg. Det gjør bare så grusomt vondt. Jeg har hatt anoreksi, og er fremdeles litt undervektig, kan det ha noe med saken å gjøre? Jeg har prøvd med glidemiddel, men det hjalp lite.
  Du er ikke unormal som 21 år gammel jomfru. Mange debuterer langt senere enn det. Det er bedre å vente til du føler deg klar, enn å føle deg presset av statistikken (eller av kjæresten).Slik du beskriver problemene med å få til sex, høres dette ut som en tilstand som gjerne kalles vaginisme - at musklene rundt skjedeåpningen strammer seg krampaktig og gjør det umulig å føre noe inn. Dette er en ganske vanlig tilstand. Det som hjelper best er å være helt trygg på partneren, å bruke god tid, og å være ordentlig seksuelt opphisset. Vaginisme kan skyldes dårlig seksuell selvtillit, prestasjonsangst, utrygghet på partneren, generell angst eller nervøsitet, og flere andre forhold. Hvis du har hatt anoreksi kan det hende at du fortsatt har et anstrengt eller komplisert forhold til kroppen din, og dette kan i så fall gjøre det vanskeligere å slappe av, føle deg trygg og slippe til de seksuelle følelsene ordentlig. Prøv deg forsiktig fram, for hvis du presser deg til å gjennomføre blir det høyst sannsynlig ikke noen god opplevelse. En siste ting: vagina er så å si aldri så fysisk trang at det gjør vondt å ha sex. Vagina er svært tøyelig - husk at den blant annet skal tåle en fødsel. Når vagina føles trang har dette oftere med psykiske sperrer og stramme muskler å gjøre.

  Når er man klar for barn?

  , innsendt av Laila
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0019.03.2009 / kThursday. 12:36
  Hei, kan du si litt om hvilke kriterier som bør være på plass i et forhold mellom mann og kvinne før man velger å få barn? - i din mening... Hilsen Laila
  Det enkleste ville vært å si "det føler du bare", men erfaringen og skilsmissestatistikken tyder jo på at det er litt mer komplisert enn som så. Slik jeg ser det er den viktigste forutsetningen at dere elsker hverandre. Dere må være så glad i hverandre at dere sammen kan klare morgenkvalme, våkenetter, hormonsvingninger, perioder uten sex, og en rekke praktiske og økonomiske utfordringer. Kjærlighet er ikke nok, det er også viktig at dere hver for dere og sammen er rimelig modne og har grei oversikt over hvem dere er, og at dere ikke har store, vanskelige konflikter gående. Men ellers, når det gjelder alder, økonomi, hvor lenge dere bør ha vært sammen, om dere bør være ferdig med utdannelse - - alt sånt vil være individuelt for akkurat dere. Lykke til!

  Første gang

  , innsendt av meg
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0019.03.2009 / kThursday. 13:02
  Hei! Jeg er 22 og jomfru, er det vanlig?Hva skal man gjøre første gangen, bare la han gjøre jobben?
  Ja, det er vanlig å være 22 år og jomfru! Det er ikke sant at "alle" debuterer når de er 16 - 17 år gamle. Gjennomsnittsalderen er jo bare et gjennomsnitt, det vil si at mange debuterer både tidligere og seinere enn det. Det viktigste er når det er riktig for akkurat deg å ha sex, ut fra hvor moden du er, hvordan forholdet ditt til partneren er, og mange andre faktorer.Hva skal du så gjøre? Det blir antakelig bedre for dere begge hvis også du er aktiv og er med på å bestemme, enn hvis du bare overlater jobben til ham. Sex blir bedre når du får det sånn du vil ha det, enn hvis du bare må håpe på at han knekker koden selv. Ikke la deg hindre av tanker om at du ikke er "erfaren nok"; sex er ikke rakettvitenskap, du kommer langt med bare å kjenne etter hva du synes er naturlig å gjøre.

  orgasme

  , innsendt av anonym
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0019.03.2009 / kThursday. 13:11
  Hei! jeg har ikke fått orgasme med en annen. dett går ut over selvtilliten til partneren min som begynner å lure på om det er han som gjør noe galt. han spør meg alltid hva han kan gjøre for at jeg også skal komme. problemet er at jeg ikke vet hva jeg skal si fordi jeg ikke vet hva han kan gjøre for å få meg til å komme. har du noen tips til hvordan man kan få orgasme under samleie (jeg får det alene...) hvilke stillinger/teknikker/annet som er "velegnet"? :P på forhånd takk
  Fint at du får orgasme alene - da vet du egentlig ganske mye om hva du trenger. For de fleste er det tre nøkler til orgasme: At du er avslappet og trygg, at dere bruker tid nok til at du er ordentlig opphisset, og at du får nok stimulering av klitoris. Det siste høres teknisk ut, men det er nok nødvendig. Kjenn etter hva slags stilling som gir deg best stimulering, og forklar ham hvordan det fungerer. Når det gjelder tid og trygghet, kan det hende at sex nå har blitt litt for komplisert, siden dine orgasmer har blitt et vanskelig tema. Kanskje dere kan prøve at han bruker fingrene, tungen eller noe annet omtrent slik du selv gjør når du onanerer? Hvis du får orgasme med ham på denne måten kan det hende at dere "bryter isen", og også får det til ved "vanlig" samleie.

  Depresjon og sexlyst

  , innsendt av Susan
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0019.03.2009 / kThursday. 13:21
  Er det vanlig å miste lysten på sex i forbindelse med depresjon/bruk av antidepressiva?Når man avslutter bruken av antidepressiva, kan man forvente å få økt sexlyst igjen?
  Både depresjon og bruk av antidepressiva gir ofte dempet sexlyst, det er helt normalt. Du kan forvente at lysten blir som før når du slutter med antidepressiva - hvis du da ikke blir veldig deprimert igjen, og dette ødelegger lysten. Mange synes det hjelper å bytte til en annen antidepressiv medisin, for de virker litt forskjellig.

  Han tar ikke initiativ

  , innsendt av Frustrert frue i nord
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0019.03.2009 / kThursday. 13:21
  HeiMannen min og jeg har vært gift i ett år, vært sammen i syv år, vi har to barn sammen pluss en fra tidligere. Vi er begge i slutten av tredveårene, er i god fysisk form og jeg vil si at vi nok anses som attraktive og svært oppegående mennesker. Problemet er, og har vært gjennom en årrekke, at han nesten aldri tar initiativ til sex eller fysisk kontakt. Han sier ikke nei dersom jeg tar initiativ, men jeg føler det blir sårt etter en stund at det bare kommer fra meg, og så kutter jeg ut. Sexen mellom oss har vært svært bra i kvalitet, men dårlig i kvantitet. Nå vet jeg ikke helt hva den er, fordi vi har sex så sjelden at det blir nesten "fremmed". Kanskje 2-3 ganger i året? Jeg sliter veldig med tvil om hva han føler for meg, om han synes jeg ikke er bra nok, osv. Jeg blir frustrert og sint og da oppgir han mitt humør som grunnen til at han ikke vil ha sex. I perioder hvor jeg er bare blid og positiv, tar han heller ikke tak i ting. Alle gangene jeg har prøvd å snakke om dette og fortalt hva jeg føler, tar han det som kritikk og blir svært avvisende og sur. Det blir en ond sirkel som vi ikke ser ut til å komme oss ut av. Vet ikke hva jeg skal gjøre. Har mer eller mindre gitt opp- det ser du på antall ganger sex i året.. Skal jeg bare innse at jeg må leve uten sex og nærhet? Jeg vet ikke hvor lenge jeg klarer det. Jeg elsker min mann og synes han er sexy å se på. Han påstår det samme dersom han blir konfrontert i en krangel, men viser det aldri i praksiss. Skal man da tro på det? Hilsen fryktelig frustrert
  Det kan hende at dere rett og slett har forskjellig sexdrift - kanskje han ikke har lyst oftere, uten at dette trenger å ha noe med deg å gjøre. Dette er et ganske vanlig problem, og jeg er litt opprådd i forhold til råd. Noen har simpelthen mindre sexdrift enn andre, og det er ikke sikkert at dette er så lett å forandre på. Men det er veldig synd hvis denne forskjellen skal bety at dere heller ikke kan ha annen fysisk nærhet. Kanskje det har blitt slik at han holder igjen fordi han tror at du forventer sex hvis dere er nær hverandre? I så fall kan det hjelpe å si tydelig ifra om at du vil ha fysisk nærhet, berøring, kos, massasje eller hva du ønsker, men at det ikke ligger et press om sex i dette. Husk uansett at lyst og kjærlighet ofte er to forskjellige ting; det kan godt hende at han elsker deg, slik han sier, selv om han har lite sexdrift.

  Interessert?

  , innsendt av Mia
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0019.03.2009 / kThursday. 13:22
  Hei!Jeg møtte en gutt på byen, og vi danset mye og snakket sammen. Vi hadde en veldig god tone. Etter dette sendte vi noen meldinger til hverandre. Kvelden etter sendte jeg han en melding, men fikk putselig ikke svar... Hvordan skal jeg tolke dette? Er det for "pågående" å forsøke å ta kontakt en gang til?? Har gått to uker...
  Generelt er det vel ikke et godt tegn hvis det har gått to uker uten at han tar kontakt. Send han eventuelt en siste melding hvor du spør om han vil møte deg, og hvis du da ikke hører noe, er det vel strengt tatt ikke så mye mer du kan gjøre.

  Hvor ofte?

  , innsendt av ??
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0019.03.2009 / kThursday. 13:33
  Er det normalt for et par uten barn, ca. 30 år å ha sex? Er en gang i uken for lite? Vi har travle liv og er ofte slitne/trøtte/irritable på ukedager. Det er ikke alltid vi har sex i helgene heller, det kan være opphold på 2-3 uker. Vi har det fint på alle områder ellers, men er dette noe vi bør gjøre noe med?
  Så vidt jeg vet sier statistikken at par som har vært sammen en stund har sex ca. 2 ganger i uken, men dette er jo bare statistikk - variasjonen er stor. Noen har sex sjeldnere, andre oftere. Det viktige spørsmålet er jo hva som føles greit for dere. Hvis dere er fornøyd, er ikke en gang i uken "for lite". Hvis dere selv synes dette blir for lite, kan dere kanskje vurdere å legge om livsstilen slik at dere får mer lyst på og tid til sex, men ikke gjør det av hensyn til hva som er "normalt" for andre.

  Dating

  , innsendt av B
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0019.03.2009 / kThursday. 13:39
  Jeg har nettopp vært på date med en jeg møtte i syden for litt over 1 år siden. Han har siden den gang kontaktet meg masse, og lurt på når vi kunne møtes igjen. Daten var kjempe koselig, og jeg følte virkelig at vi hadde noe spesielt på gang, kunne snakke om alt og ingenting og alt føltes så naturlig. Fikk også snakket litt om boforhold, og han sa han tenkte på å kjøpe seg hus, der jeg bor. Det at han skulle kjøpe der jeg bor, var nok en spøk, men tror du dette kunne ha vært en test for å sjekke min reaksjon? På kvelden etter daten sendte han meg en melding som virka som en slags melding bare for å ha noe å si. Men nå har jeg da ikke hørt fra ham på 2 dager, og jeg vet det ikke er lenge. Men holder virkelig på å forelske meg i ham, og er veldig frustrerende å ikke vite hva han egentlig tenker. Vil jo ikke skremme ham med å si for mye selv heller. Tror du at dette kan bli til et forhold, eller tror du kanskje han kun er ute etter en ting?
  Umulig å vite! Han er nok tiltrukket av deg, og prøver kanskje å sjekke ut om det kan bli noe mer mellom dere, men dette er jo avhengig av både hva han selv føler og hva han tror du føler. Det enkleste for deg er å være så tydelig som du kan om hvordan du føler, og så får han prøve å finne ut av hva han vil på sin kant. Du har ingen annen mulighet til å vite hva han tenker enn å snakke med ham. Kanskje dere er klare for en litt dypere prat om hvor dere vil med bekjentskapet deres...?

  orgasme

  , innsendt av kvinne
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0019.03.2009 / kThursday. 13:49
  Jeg er en kvinne som har hatt en ny partner i noen måneder .Problemmetet er at jeg ikke greier å få orgasme med han.Penisen hans er litt liten.Jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre her.Har aldri hatt problemmer på den fronten førHåper du kan hjelpe litt her
  Liten penis er sjelden hovedproblemet - det vanligste problemet er at klitoris ikke blir stimulert nok, eller at du ikke er opphisset nok før selve samleiet. Størrelsen på penis har liten betydning for stimuleringen av klitoris, men en liten penis gir ikke den følelsen av å bli "fylt" som mange kvinner liker. Jeg vil tro at en bedre teknikk fra hans side vil hjelpe, og da blir det nok du som må gi ham de rette tipsene.

  Analsex

  , innsendt av Børre og Lasse
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0019.03.2009 / kThursday. 13:54
  Går det greit at 2 gutter har analsex uten kondom?Har hørt det kan være farlig med alle bakteriene og sånt.Er det noe vaselin eller noe som du anbefaler til dette?
  Jeg vil anbefale kondom og et ordentlig glidemiddel. Så vidt jeg vet kan Vaselin faktisk ødelegge kondomer, så unngå dette. Bakteriene er vel mest et problem hvis dere for eksempel har sex på andre måter etter analsex, men dette kan dere løse ved å skifte kondom og/eller vaske godt underveis.

  Kreft

  , innsendt av Laila
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0019.03.2009 / kThursday. 14:31
  Hei Jeg leste for en tid tilbake at det å suge penis eller bruke tungen i kvinnene skjede kunne føre til munnhulekreft. Er dette sant?
  Dette vet jeg ikke noe om, men du kan spørre legen eller en legeside på nettet.
  Peder Kjøs er spesialist i klinisk voksenpsykologi og driver egen praksis i Asker. Han er samlivsekspert på kk.no. Har du spørsmål om sex og kjærlighet kan du sende Peder en e-post: peder@kk.no(Foto: Wenche Hoel-Knai)
  Peder Kjøs er spesialist i klinisk voksenpsykologi og driver egen praksis i Asker. Han er samlivsekspert på kk.no. Har du spørsmål om sex og kjærlighet kan du sende Peder en e-post: peder@kk.no(Foto: Wenche Hoel-Knai) Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer