Kk-ekspertene

Få fart i slankingen

Publisert
Sist oppdatert
Spørsmål: Jeg er en ivrig seer av Slankekrigen. Det er nemlig også min krig. Har gått på 3 Grete Roede-kurs snart. Har kun gått ned 10 kg. Jeg skal minst slanke meg 50 kg og synes dette går altfor seint. Jeg lurer på hva jeg skal gjøre - har kjøpt pulsklokke, og jeg trener vanligvis bort 4000 kcal pr uke. Går turer. Jeg spiser 1900 kcal hver dag. Veier maten ofte for å kontrollere. Hva mer kan jeg gjøre, annet enn å gi opp? Jeg har lavt stoffskifte, men bruker medisiner for det. Er det noe håp for meg? Jeg synes det er for dyrt å trene på treningssenter, da jeg er hjemmeværende. Lurer også på om det er mulig å stramme inn all løs hud ved hjelp av trening? Eller er kirurgi nødvendig etter et så stort vekttap som jeg ønsker?

Svar: Jeg ser at veien kan synes fryktelig lang, men det er definitivt verdt det! Det er antagelig umulig å si noe om det optimale vekttapet for deg foreløpig, men antall kilo til slutt er egentlig ikke viktig, det viktige er hvordan du føler deg og at du bedrer helsa betraktelig. Jeg vil råde deg til å benytte deg av centimetermål rundt midje, hofter, overarmer og lår som målemetode minst like mye som kilo, spesielt om du skal gjøre dette med trening OG kost.

Alle som forsker på vekttap er helt entydige når det gjelder metode. Trening og kostpåvirkning er bedre enn bare kost - og kostpåvirkning, kondisjonstrening OG styrketrening er mye bedre enn kostpåvirkning og kondisjonstrening alene. Om du lurer på hvorfor jeg som regel anbefaler å begynne med bare kondisjonstrening, så henger det sammen med treningsmotivasjon og det faktum at man slett ikke bør begynne med mange nye ting på en gang. Da er faren for å mislykkes større.

Men: du er allerede i gang med kondisjonstrening i form av gange, og er vant med pulsklokke, så du er godt i gang. Da vil jeg anbefale å legge til styrketrening. Studier viser at man går ned like mye i vekt med kondisjonstrening som med kondisjons – og styrketrening. Forskjellen er bare at du går ned mye mer fett når du driver med styrketrening.

Du spør om det er nødvendig å begynne på treningssenter, og svaret er «tja». Du kan definitivt trene styrke hjemme også. For eksempel med KK sin strikkstang. Men styrketrening hjemme krever mer disiplin og det er vanskeligere å legge inn progresjon slik at resultatene blir best mulig. Velg den varianten du er mest komfortabel med, hjemme eller på treningssenter, men begynn i alle fall med styrketrening og ta i skikkelig. Om du begynner på treningssenter har du i tillegg muligheten til å bruke de ulike kondisjonsmaskinene slik at kondisjonstreningen ikke blir så kjedelig i lengden heller.

Lykke til !

Jill Jahrmann
treningsekspert
jill@kk.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer