Helse & Livsstil

Få fart på forholdet

Lite romantikk, mye oppussing og oppdragelse? Sex- og samlivsekspert Peder Kjøs gir deg tipsene som funker.

Få fart på forholdet
Publisert
Sist oppdatert
Spørsmål: Jeg har vært gift i 17 år. Vi har to barn på 13 og 15 år og har nettopp avsluttet et byggeprosjekt hvor vi har bygget om mitt barndomshjem til generasjonsbolig. Dette har tatt mye tid og krefter. I tillegg hadde vi også konfirmant nå i høst. Oppi det hele blir det liten tid til å være kjærester, noe det er veldig lenge siden vi har vært etter min mening.
 • Ta testen: Hvor bra er forholdet ditt?
 • Ta testen: Hva slags type mann er han?

 • Jeg føler at vi har et veldig praktisk forhold. Det går rimelig greit å bli enige om interiør og så videre, men vi er ikke flinke til å snakke om følelser. Jeg føler at det alltid er jeg som må ta et slikt initiativ.

  Vårt sexliv er heller ikke mye å skryte av. Jeg får sjelden tenning, blant annet fordi vi ikke oppfører oss som et kjærestepar. Jeg har ingen knapp jeg kan trykke på og si at nå har jeg lyst.

  Jeg savner et kjæresteforhold. Sånn som vi har det nå, kunne han like gjerne vært broren min. Kos får jeg fra katten, samt vår sønn på 13 som er veldig mammadalt.
 • Gifte menn blir late

 • Innerst inne vet jeg at vi må snakke bedre sammen og gjøre koselig ting sammen , men det er så vanskelig å komme i gang! Har du noen tips?
  Julia

  Svar: Livet kan lett bli preget av hverdager, og da blir også samlivet hverdagslig. Romantikken dør midt i alt det praktiske. Du har rett i at dere trenger å komme i gang med å være kjærester igjen, hvis dere skal være noe mer enn et praktisk team. Jeg har noen råd du kan prøve:

  Prøv noe som fungerte før:
  Det enkleste er ofte å finne tilbake til kjæreste-ting som har fungert bra tidligere. Hva pleide dere å gjøre sammen før? Var det steder dere dro, musikk dere hørte på, eller møtte dere venner dere ikke har sett på lenge? Hvilke felles interesser hadde dere?
  17 år er lenge nok til at mye av det dere gjorde da dere møtte hverandre og var forelsket kan ha et slags retro-preg hvis dere gjør det om igjen. Kanskje litt nostalgi kan vekke romantikken igjen?
 • De 7 vanligste parproblemene

 • Gjør det selv:
  Hvis mannen din er litt satt eller sliten kan det hende at du blir nødt til å sette i gang utviklingen selv, uten så mye hjelp fra ham. Er det mulig at han vil oppføre seg mer kjæresteaktig tilbake, hvis du blir kjæresteaktig først? Var det noe du gjorde før som fikk ham til å bli oppmerksom og romantisk innstilt?
  Det er ikke meningen at du skal være den eneste motoren i forholdet, men kanskje du kan sette i gang noe som han kan bidra til etter hvert.
 • Slik bevarer du kjærligheten


 • Kom nærmere hverandre:
  Hvis dere ikke snakker godt sammen, blir det lett til at dere lever hvert deres liv under samme tak. Da blir det ingen tenning og heller ikke noe kjæresteri.
  Det kan veldig godt hende at han ikke forandrer seg, men at det må bli deg som tar initiativet til å prate. Men du kan kreve at han i det minste blir med og tar seg tid til å prate ordentlig med deg.

  Prøv å finne en luke hvor dere ikke er trøtte og slitne, og hvor det ikke er for mye annet som presser på. Prøv å unngå å være kritisk eller konfronterende – målet er at dere skal få litt mer øye på hverandres indre verden.
  Snakk om hverdagslige ting, men med fokus på hva dere tenker og føler. Hvis han snakker om hva som skjer på jobben, kan du spørre hva han synes om det. Hvis du har en idé til noe dere kan gjøre, kan du spørre ham om hva han tenker og har lyst til selv, og ikke nøye deg med bare ja eller nei.

  Peder Kjøs
  Psykolog og samlivsekspert
  peder@kk.no

  Peder Kjøs (41) er spesialist i klinisk voksenpsykologi og driver egen praksis i Asker. Han er samlivsekspert på kk.no. Har du spørsmål om sex og kjærlighet kan du sende Peder en e-post: peder@kk.no(Foto: Wenche Hoel-Knai)
  Peder Kjøs (41) er spesialist i klinisk voksenpsykologi og driver egen praksis i Asker. Han er samlivsekspert på kk.no. Har du spørsmål om sex og kjærlighet kan du sende Peder en e-post: peder@kk.no(Foto: Wenche Hoel-Knai) Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer