Trening

Få fart på vinterkroppen

Dvask og dorsk etter jula? Finn formen med fitnessekspert Monica. Sjekk hennes tips til leserne.

Publisert
Sist oppdatert
Monica Klungland Torstveit har doktorgrad og jobber som førsteamanuensis i fitness ved Norges Idrettshøgskole.
Hun har markert seg både her hjemme og internasjonalt med sin forskning på kvinner, idrett og helse, og er treningsekspert i KK Kropp, KK og på kk.no.

- Jeg tror jeg kan hjelpe folk med å ta tak i det som ser ut til å være barrierene for varig trening og fysisk aktivitet. Jeg vil gi råd om trening som forebygger sykdom, hvordan man forbedrer sine egne prestasjoner og hvordan man får en bedre kroppssammensetning, sier Monica.

- Treningen er nok en livsvarig lyst for meg, og jeg får tid fordi jeg prioriterer det. Etter at jeg fikk barn, trener jeg mer om kvelden. Trening gir energi. Det tror jeg de fleste vil oppleve hvis de gir det litt tid. Trening gjør godt for kroppen, du sover bedre, blir i bedre humør, får mindre vondt i ryggen. Jeg skjønner egentlig ikke at folk tør la være når vi vet hvor bra det er for kroppen.


Lurer du på hvordan du skal få kostholdet ditt på rett kurs? Idrettsfysiolog Ina Garthe har nettmøte torsdag 17. januar kl. 10-12. Still spørsmål til henne her.

 • Les Monicas 5 beste råd


 • Nettmøtet er nå avsluttet.

  Følg med på kk.no for flere spennende nettmøter i tiden som kommer!

  stiv rygg

  , innsendt av kvinne 50.
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0008.01.2008 / kTuesday. 17:37
  Hei.Mitt problem er stvhet i ryggen. Finnes det øvelser/tøying som kan myke opp dette? Jeg har trent på elexia i ca 1 år uten å klare å rulle opp fra gulvet eller rulle sakte ned . Jeg "faller" rett ned ved utførelsen av disse øvelsene. Å rulle som en ball frem og tilbake på matta går heller ikke. Jeg har ikke merket noen bedring eller fremgang på stivheten i ryggen. Treningen er pilates nybegynner og core stor ball. Jeg er ryggoperert , med delvis nedsatt følelse i venstre ben. Stivheten i ryggen har jeg slitt med i flere år. Det er synlig, jeg sr stiv ut også!
  Hei!Du skriver ingenting om du har vært til behandling hos fysioterapeut eller idrettslege. Det vil være lettere for dem å gi deg anbefalinger på øvelser etc for å myke opp ryggen din enn for meg som aldri har sett skaden din. Generelt vil jeg si at du nok har gode muligheter til å forbedre stivheten din. Å fokusere på å øke blodgjennomstrømningen ved store bevegelsesutslag under kondisjonstrening kombinert med gode tøyningsøvelser vil kunne hjelpe deg noe. Jeg vil tro at det sikkert er treningsveiledere/personlig trenere på Elixia som også kan vise deg gode øvelser - spør om råd og lykke til! Mvh Monica

  hvor ofte?

  , innsendt av Mina
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0008.01.2008 / kTuesday. 17:42
  Jeg har kun mulighet til å trene på treningssenter to ganger i uken og går da helst på gruppetrening. Hva slags trening bør jeg satse på? styrke, kondisjon eller en av hver? Jeg kan gå tur utenom treningen, og tar av og til noen øvelser hjemme. Kan jeg bli sprekere med bare to økter i uken, eller stemmer det at jeg må trene minst tre ganger for å komme i bedre form?
  Hei Mina!Alt er bedre enn ingenting og 2 økter i uken på treningssenter er flott - spesielt hvis du kan legge til raske gåturer og øvelser hjemme! Da trener du mye mer enn de aller fleste og vil kunne se forbedringer i din fysiske form :o) Jeg ville satset på 1 god styrkeøkt på senteret per uke (f.eks styrke i sal med vektstenger) pluss 1-2 dager i uken med styrkeøvelser hjemme, samt en god kondisjonsøkt på senter (spinning eller aerobics e.l) pluss raske gåturer i tillegg utenom. Du kommer til å bli sprek og glad!Lykke til!Mvh Monica

  Trening?

  , innsendt av Jente 17
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0008.01.2008 / kTuesday. 18:22
  Kan man kalle pilates trening for en treningsøkt, altså "telle" den med i at du skal trene 3 ganger pr. uke? Det samme lurer jeg på med yoga trening? Er pilates styrketrening?
  Hei!Se mitt svar til "yoga/pilates". I tillegg kan jeg si at man selvsagt kan kalle både yoga og pilates for treningsøkter! Du må bare finne ut hva målet ditt med treningen er og så må du finne treningsformer som gjør det mulig å nå målene dine. Er målet å forbedre kondisjonen, ville jeg ikke satset på yoga eller pilates. Pilatestrening utfordrer absolutt muskelstyrken. Lykke til!Mvh Monica

  Astma og cardio

  , innsendt av jente16
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0008.01.2008 / kTuesday. 20:32
  hei! Hvordan kan jeg, som sliter endel med astma, få opp kondisjonen? En løpetur til dags dato er helt umulig for meg, og jeg har ikke allverdens av tilgang til aparater. Etter å ha blitt plaget ang min "dårlige form" i gymtimer i noen år har jeg unngått kondisjonstrening totalt av frykt for kommentarer, men nå som jeg har fått medisin (symbicort), vil jeg komme i form igjen. Noen tips og forslag til meg?
  Hei jente16!Jeg anbefaler deg å gradvis trappe opp kondisjonstreningen til du en vakker dag (om ikke så lenge :o) vil kunne gjennomføre en løpetur. Å starte med rask gange er glimrende. Gå i det tempoet som kroppen din aksepterer. Forsøk etterhvert med intervalltrening. Det vil si varier mellom høy hastighet og lav hastighet på gåturene dine (etter oppvarming). Et eksempel er å gå 1 min så rask du kan og deretter roe ned tempoet helt i 1 min. Fortsett slik 10-15 ganger. Andre alternativer er 5 x 2 minutter, 4 x 4 minutter eller "pyramider" (1-2-3-4-3-2-1 min). Sykling, langrenn, svømming, rollerblades, ballspill er andre alternativer som vil bedre kondisjonen. Bare vær forsiktig med å anstrenge deg for mye hvis det er svært kaldt ute eller i forurensede storbyklima. Lykke til med forestående økter og en snarlig joggetur :o) ta små skritt av gangen og se fremover!Mvh Monica

  yoga/pilates

  , innsendt av Katja
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0009.01.2008 / kWednesday. 07:58
  Hvilken effekt kan jeg forvente å få av henholdsvis yoga og pilates hvis jeg trener en av dem regelmessig over tid?Hva er forskjellen på dem?
  Hei Katja.I pilates kombineres styrke og bevegelighet med fokus på konsentrasjon, balanse, pust og avspenning. Pilatestreningen har som hensikt å bygge opp styrke i hele kroppen, med hovedfokus på kjernemuskulaturen (mage og rygg). Man ønsker å oppnå kroppskontroll ved å jobbe rolig og med presisjon. Det er stor vektlegging av aktiv pusting under utførelse av øvelsene. Pilates kan utføres som gruppetrening på matte med ulike typer utstyr som baller, ringer og vekter, eller individuelt med eller uten spesiallaget utstyr. Yoga betyr forening, og er en gammel mental og fysisk treningsaktivitetsform med sine røtter i den østlige kulturen. Hensikten med yoga er å finne indre ro. Ved bruk av fysiske stillinger/øvelser, puste-teknikker, dybdeavspenning og meditasjon ønsker man å styrke kropp og sinn på en balansert og naturlig måte. Ønsket effekt av yoga er mindre stress og spenninger kroppslig, mentalt og emosjonelt, men også å øke bevegelighet og styrke. Lykke til med treningen uansett hva du velger!Mvh Monica

  spinningsko

  , innsendt av Turid
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0009.01.2008 / kWednesday. 08:01
  Jeg har kjøpt nye spinningsko, men er usikker på om jeg skal sette klossene på de fremste eller bakerste hullene. (små klosser)Hvordan finner jeg ut av det, og hva skjer hvis jeg setter dem i feil hull? Kan jeg få belastningsskader hvis de står feil?
  Hei Turid.Dette tror jeg kan variere fra sko til sko. Jeg anbefaler deg å spørre i butikken du kjøpte skoene, eventuelt i andre sportsforretninger som selger sykkelutstyr.Mvh Monica

  treningsanbefaling

  , innsendt av
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0009.01.2008 / kWednesday. 09:30
  Hei!Jeg er tobarnsmor med nesten full jobb og ganske høyt stressnivå... I hele fjor vår/sommer, trente to til tre ganger i uken (tredemølle med topppuls på 160 og styrketrening med middels intensitet). Nå har jeg ikke trent på et halvt år, men går til og fra jobb tre til fire ganger i uken, 25 minutter hver vei (og jeg går raskt). Nå vil jeg begynne å trene igjen, men er redd for å overtrene. Hvilken type trening skal jeg legge opp til (har tilgjengelig trimrom med tredemølle og vekter) ved siden av all gåingen? Blir kjempeglad for svar!
  Hei!Så flott at du er motivert for mer trening! Jeg anbefaler deg å ta opp igjen noe av den treningen du bedrev i fjor - tredemølle med høy intenitet, samt styrketrening. Dette kan du gjerne inkludere 1-2 ganger i uken enten sammen med gåturen til eller fra jobb eller som egne økter. Om du er redd for overtrening kan du evt gå roligere på noen av turene til og fra jobb. Husk uansett nok energitilførsel og hvile utenom treningsøktene for å unngå overtrening. Lykke til!Mvh Monica

  trening ute!

  , innsendt av alexandra
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0009.01.2008 / kWednesday. 11:46
  hei! jeg er en jente paa 19 aar som studerer et aar i barcelona. etter jul naa tenkte jeg aa droppe treningssenteret, og komme meg ut i stedet. jeg tenker aa slanke meg ca. 5 kg, og trenger noen raad for effektiv trening utendors. foler at det blir vanskelig uten et treningssenter, men jeg har rett og slett ikke raa til det. er vant til aa trene ca. 3 ganger i uken (spinning, jogging og aerobic) hva kan erstatte dette? tusen takk for evt. hjelp!
  Hei Alexandra!Det er utallige muligheter for effektiv utetrening! Først og fremst vil jeg anbefale løping som er utrolig effektivt, enkelt, krever lite utstyr og deilig! Synes du det blir ensformig kan du variere med rulleskøyter/rollerblades, sykling ute, svømming, badminton/tennis eller raske gåturer hvor du finner noen lange bakker hvor du kan gå intervaller - det er mer slitsomt enn mange tror! Kombiner gjerne disse øktene med styrketrening ute i parker eller inne på rommet ditt. Knebøy, utfall, push-ups, sit-ups - mulighetene er mange og begrensningene få :o)Lykke til!Mvh Monica

  Hvor ofte?

  , innsendt av Maria
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0009.01.2008 / kWednesday. 19:08
  Hei!Før jogget jeg 2-3x45min i uka for å holde formen. Da jeg skulle slanke meg, begynte jeg å trene 3 ganger i uka på et treningsenter og reduserte joggingen til 1-2 ganger i uka. Til tross for at jeg begnnte å trene mer, gikk vektnedgangen veldig tregt. Jeg gikk ned 2 kg på 2 måneder. Er det bare det jeg kan forvente? Jeg leste i et blad for ikke så lenge siden, at om en skal slanke seg så må en trene minst 5-6 ganger i uka???Takk for svar:))))
  Hei Maria.Det som antagelig har skjedd er at du har økt din muskelmasse og dermed ikke redusert vekten din så mye som du kanskje forventet. Jeg anbefaler deg å IKKE fokusere på vekten din, men heller på kroppssammensetningen din. Kanskje du merker at du er smalere rundt livet, strammere i rumpe/lår etc selv om vekten din ikke har redusert seg så mye som ønsket? Det du leste i bladet om at en må trene minst 5-6 ganger i uke for å slanke seg er ikke nødvendigvis riktig. Det er mer komplekst enn som så og avhengig av både alder, kjønn, fysisk form, treningsform, intensitet + + +. Jeg anbefaler deg å fortsette dine gode treningsvaner og nyt overskuddet og gleden som følger med god fysisk form i stedet for å fokusere på selve kroppsvekten! Lykke til!Mvh Monica

  Ryggplager/ motivasjon

  , innsendt av Elisabeth
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0009.01.2008 / kWednesday. 20:07
  Hei. Jeg er ei jente på snart 30 med ett barn. Ble operert for prolaps sist mai, og sliter igjen med ryggen, denne gangen i form av lumbago. Har fått noen øvelser av fysioterapeuten som jeg gjør, men har lyst til å komme i gang med noe ordentlige greier. Sliter veldig med motivasjon og selvdisiplin. Jeg var veldig flink tidlig i høst, trente etter dvd med Billy Blank, og det viste resultater. Må jeg bare bite det i meg og komme i gang, eller har du noen tips? Kan ikke gå ut på kvelden, da jeg bor alene med barn. Håper på positivt svar. Takk på forhånd!
  Hei Elisabeth!Mitt råd er faktisk å bestille en ny time til fysioterapeuten som har gitt deg øvelsene og be om en progresjon på treningen. Det er han/hun som kjenner dine rygglidelser og som derfor kan gi de beste rådene. Mitt råd (hvis du er smertefri) er "bare" å sette igang! Det finnes mange gode muligheter for hjemmetrening med DVD'er, apparater som sykkel, step/ellipsemaskin og styrkestrikk, stor ball etc. Helgene er supre til å være i aktivitet sammen med barna! Ut og lek, hopp og sprett, løp og ak, gå på ski, skøyter - men vær forsiktig med aktiviteter som fremprovoserer smerter i ryggen. Håper du finner motivasjonen til å gjøre noe av det som er viktigst for deg - nemlig bevegelse og trening! Du vil aldri angre :o)Riktig lykke til!Mvh Monica

  Hm.

  , innsendt av cathrine
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0009.01.2008 / kWednesday. 20:41
  Hei. Jeg har problemer med å puste når jeg løper og jogger. Jeg er flink til å jogge, men jeg skjønner ikke hvorfor jeg får pusteproblemer! Jeg trener aktivitet to gang i uken og jogger litt innimellom. For et halvt år siden "kræsjet" jeg med en annen jente når vi kom løpende, siden da har jeg hatt pusteproblemer. Har pollen alleri, kan jeg ha fått asma? eller hva er det som er galt?
  Hei Cathrine.Man skal jo føle at man har litt "pusteproblemer" når man jogger fort - men jeg tror du mener noe utover det å være sliten. Det er mulig at du har utviklet astma, eller at du kanskje har fått et lite ribbensbrudd e.l da du kræsjet for 6 mnd siden. Jeg anbefaler deg å undersøke dette hos din fastlege. Lykke til!Mvh Monica

  Sukkersug

  , innsendt av gg-Martini
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0009.01.2008 / kWednesday. 21:39
  Hei=) Jeg er en jente på 18 år som sliter med et forferdelig søtsug. Eller nei, jeg har et forferdelig sjokoladesug. Har ikke en anelse om hav jeg skal gjøre. Idag spiser jeg helt vanlige måltid med grovt brød/knekkebrød til frokost, lunsj og når jeg kommer hjem fra skolen. Spiser deretter middag. Tar omega3-kapsler og kosttilskudd til frokosten. Ellers trener jeg to ganger i uka.Har prøvd over lengre tid ågå ned i vekt og få sundere vaner. Men føler at jeg ikke får noe utbytte av treningen ettersom sjokoldasuget mitt gjør at jeg spiser en del sjokolade iløpet av en uke...Noen ideer om hva jeg kan gjøre for å få en slutt på sjokoladesuget mitt? På forhånd takk=)Hilsen gg-Martini
  Hei!Jeg anbefaler deg å stille spørsmålet ditt til Ina på hennes nettmøte (det er hun som er kostholdseksperten :o) Mvh Monica

  Hvordan?

  , innsendt av Jente
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0009.01.2008 / kWednesday. 21:55
  Jeg er en jente som aktivt trener håndball 3 ganger i uken pluss cuper og kamper i helgene. Jeg føler selv at jeg er i nogenlunde god form, men lurer på en ting; har du noen gode øvelser slik at jeg kan få strammere lår og flatere mage?
  Hei!JA - jeg har tips til gode øvelser og de har jeg presentert i siste nummer av KK kropp :o)Mvh Monica

  for gammel?

  , innsendt av jansa55
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0010.01.2008 / kThursday. 11:08
  Hei Har nylig meldt meg inn i et treningsstudio etter 0 trening på 3-4 år.Igår var jeg på min første treningstime og fikk sjokk! Det er en skrekkopplevelse å erfare hvordan kroppen har blitt redusert siden jeg var i fast trening sist. Jeg er en kvinne på 52 år og lurer på om det er mulig å komme opp på et godt trent nivå som jeg hadde som 48 åring? Har du noen spesielle tips som jeg bør ta hensyn til?
  Hei!Svaret er JAAAAA - du kan helt klart komme opp på samme prestasjonsnivå som tidligere og det er ALDRI for sent å begynne å trene. Studier gjort på gamlehjem med over 90 år gamle damer viste at de økte sin muskelstyrke og funksjon betraktelig da de startet å trene! Det som er så bra når utgangspunktet ditt er lavt er at da har du store sjanser for forbedringer og det ganske så raskt! Så stå på, gå med hevet hode inn på treningssenteret. Gi deg selv 3 uker med regelmessig trening og du vil være et nytt menneske! Jeg lover deg! Varier treningen, spør treningsveilederne til råds og KOS DEG! Masse lykke til!Mvh Monica

  jogging

  , innsendt av silje
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0010.01.2008 / kThursday. 12:20
  Hei =)Jeg har som mange andre bestemt meg for å gjøre en innsats på trening og kosthold =)Jeg har aldri vært så glad i å jogge på tredemølle, men har nå bestemt meg for å prøve det ut.. Det som er problemet mitt er at etter en halv time med jogging og rask gåing, så får jeg vondt i knærne og leggene mine.. Skoene mine er blitt noen år nå. Så jeg lurte på om du har nå tips til gode løpesko?
  Hei Silje. Jeg anbefaler deg å dra på en spesialforretning som virkelig har god kunnskap på løpesko (som f.eks løplabbet). Her kan de finne sko som passer perfekt til dine føtter - og det trenger ikke være de dyreste skoene i det hele tatt! Et annet tips er at når du løper på tredemøllen så sett den på svak motbakke og heller reduser på farten. Dette er mindre belastende på knærne og bena generelt. Lykke til!Mvh Monica

  Overvekt på overkropp

  , innsendt av Monika
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0010.01.2008 / kThursday. 15:42
  Hei.Jeg ønsker å kunne gå ned noen kilo og da spesielt på overkroppen. Jeg er 22 år, 160 cm høy og veier nå 65 kg. Jeg har de siste årene alltid veid 60 kg, men etter at jeg sluttet å røyke for 5 mnd siden, har jeg lagt på meg 5 kg. Problemet er at alt jeg legger på meg, legger seg kun på overkroppen.Overkroppen min er altfor stor i forhold til den lille underkroppen min. Derfor vil jeg så gjerne bli kvitt fettet der og få en mindre overkropp. Jeg har en bmi på 25 (overvekt),midjemål på 82 cm (80cm er faresonen), og magemål på 96 cm. Jeg spiser nå bare sunt og trener ved å gå lange turer og ta sit-ups. Jeg spiser lite og ofte, ca hver 2.time. Som mellommåltid spiser jeg eple,banan, gulrot eller et glass barnemat. Og masse vann. Jeg har vurdert å begynne på piller som øker forbrenningen. Bruker jeg rett metode for å kunne ta av overflødig fett på mage, midje og rygg? Jeg tenker allerede på sommersesongen, jeg sliter med å vise meg i bikini hver sommer, jeg går aldri i tettsittende kjoler og heller ikke i trange overdeler dersom jeg har en trang jeans på. Da blir det store hettegensere. Vær så snill å hjelp meg! jeg ønsker bare å få en normal kropp, en som harmonerer med hverandre. Håper inderlig på svar.på forhånd takk!
  Hei Monika!Vi er alle forskjellige - noen legger på seg på hofter og lår, noen rundt midjen, andre synes å være syltynne uansett hva de spiser. Det du imidlertid skal vite er at det ikke er mulig å punktforbrenne fett. Med det mener jeg at du kan ikke "slanke magen" ved å kun ta sit ups, eller få slanke armer ved å kun trene styrke for armene. Man er helt nødt til å øke forbrenningen generelt og da må man drive kondisjonstrening som løping, sykling, langrenn, aerobic, svømming, rask gange etc. I tillegg så anbefaler jeg styrketrening for å øke muskelmassen og få en "strammere" kropp. Så mitt svar til deg er fortsett de gode matvanene dine, fokuser på å få til minst 3 gode kondisjonsøkter per uke og gjerne inkludere 1-2 styrkeøkter i programmet ditt også (det går fint å kombinere f.eks 30 minutter løping og 20 min styrke i en økt). Jeg anbefaler så inderlig trening fremfor piller for å øke forbrenningen. Lykke til!Mvh Monica

  Kan du hjelpe meg?!?!?!

  , innsendt av Guro
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0010.01.2008 / kThursday. 20:50
  Kjære Monica! Jeg er en jente på 17 år som er 1,63 m høy og veier 63 kilo. jeg vil gjerne klare å gå ned 5 kilo til sommeren. Hørres dette umulig ut? Hva må jeg gjøre for å klare dette? Jeg har nå nettopp meldt meg på pilates der jeg skal gå to ganger i uken. I tillegg skal jeg begynne å jogge ca 30 min en gang i uken. Høres dette for lite ut? Forslag til annen trening jeg kan drive med? Styrke? Håper du svarer!! :) Guro
  Hei Guro!Vi anbefaler dem som ønsker å redusere kroppsvekten å gå ned ikke mer enn 1/2 kg i uken - så med tanke på dette er det absolutt mulig for deg å redusere vekten din 5 kg frem til sommeren. Jeg vil imidlertid anbefale deg å ikke fokusere så mye på selve vekten da det er store muligheter for at vekten din ikke vil reduseres når du begynner å trene. Grunnen til det er enkelt forklart at du får mer muskler og mindre fett og muskler veier mer enn fett! Mange blir ofte frustrerte når de begynner å trene f.eks styrketrening fordi de ikke går ned i vekt - MEN kroppssammensetningen forbedres slik at man blir smalere rundt livet, får strammere rumpe og lår etc og i tillegg vil økt muskelmasse øke forbrenningen din generelt :o) Tilbake til ditt spm - for å redusere vekten din/endre kroppssammensetningen anbefaler jeg fokus på 2 ting; kondisjonstrening og styrketrening - i den rekkefølgen. Jeg ville derfor forsøkt å få til 2-3 kondisjonsøkter per uke (men du må gjerne begynne med 1 økt per uke i starten for å unngå skader). 30 min er ok - bare husk å ha moderat til hard intensitet :o) Lykke til!Mvh Monica

  Omvendt problem

  , innsendt av Aerobiclover
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0010.01.2008 / kThursday. 22:39
  Hei. Jeg sliter vel med det motsatte problemet enn mange andre. Jeg klarer ikke å ta meg hviledager. Jeg får dårlig samvittighet og kvier meg for å spise om jeg vet at jeg ikke får trent en dag. Trener som regel hver dag (om jeg er flink, 6 dager i uka) og går gjerne på flere timer når jeg er på treningsstudioet. Jeg er flink å variere, trener både aerobic, step, pilates, spinning og styrke. Er så redd for at om jeg begynner å roe ned (har holdt på slik i ca 1,5 år nå), så vil jeg komme ut av rutine. I tillegg lurer jeg på om du har noen godt tips for hvordan man skal fortsette utviklingen? Føler at jeg har begynt å stagnere både når det gjerder kondisjonen og muskelstyrken. Dette får meg også til å trene enda mer.. Er jo i god form, men vil så gjerne bli enda bedre!Har du noen ideer for hva jeg kan gjøre når jeg skal ha disse hviledagene? Klarer ikke sitte inne en hel dag liksom..Håper på svar:)
  Hei Aerobiclover!Jeg er veldig glad for ditt spørsmål da jeg vet at mange sliter med nettopp det samme som du beskriver! Jeg kan med glede meddele at i neste nummer av KK kropp så presenterer Ina og jeg en artikkel om nettopp det "omvendte problemet" som du beskriver her. Det er mange begrepet som kan dekke dette, blant annet tvangstrening og treningsavhengighet. Det finnes både positiv og negativ treningsavhengighet. Når avhengigheten blir negativ kan det være helseskadelig. Mange vil da trene f.eks på tross av skader og sykdom fordi de føler at de MÅ. Over til din hverdag - det er ekstremt viktig at du unner deg hviledager og såkalt restitusjon. Kroppen er HELT avhengig av dette for å kunne prestere bedre og slik at du får fremgang på treningen din. Hvis ikke kroppen restitueres vil du stadig bryte den mer ned og du vil bli mer utsatt blant annet for skader og sykdom. Jeg vil så absolutt anbefale deg at du unner deg hviledager - eller kall det gjerne restitusjonsdager hvor du heller legger inn 30-60 min rolig gange i stedet for en hard treningsøkt. Husk å la turene være rolige! Da unngår du stillesitting, du får frisk luft og kroppen din har meget godt av slike dager innimellom. Et annet råd er å kun gjennomføre en time på treningssenteret i stedet for flere på rad (per dag). Jeg tror at om du trapper ned litt på treningen så vil du faktisk oppleve bedre prestasjoner! Husk for all del også å innta nok energi! Uten det uteblir også de gode resultatene. Riktig lykke til og husk å lese artikkelen vår i neste KK kropp :o)Mvh Monica

  trening med kneskade

  , innsendt av mari
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0011.01.2008 / kFriday. 00:41
  Hei.Jeg er 20 år gammel, og har kneskålskader i begge knær. Tidligere drev jeg med turn, men de siste 3 årene har jeg måttet kutte ut det meste av treningen, fordi kroppen sier stopp.Jeg jobber mye med overkroppen og går turer, men føler at det ikke er nok.Hva slags typer trening kan jeg drive med, uten at jeg belaster knærne for mye?Håper på svar.Vennlig hilsen Mari
  Hei Mari!Vannaktiviteter er mindre balastende enn mye annet, så jeg vil anbefale deg svømming, vannaerobic og/eller løping i vann! Meget effektivt og også morsomt! Litt avhengig av smertene dine kan også sykling/spinning og trening på ellipsemaskin være gode alternativer til kondisjonstrening. Når det gjelder styrketrening er det mange øvelser som ikke inkluderer knærne - prøv deg frem :o) La også gåturene dine være raske og prøv andre varianter som f.eks å gå med staver! Stavgang i motbakke er tungt! bare vær forsiktig med å gå raskt i bratte nedoverbakker da dette er belastende på knærne. Kanskje langrenn også kan være et godt alternativ nå på vinteren? Lykke til med alternativ trening!Mvh Monica

  Styrketrening

  , innsendt av Marie
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0011.01.2008 / kFriday. 01:18
  HeiJeg har endelig klart å få igang en treningsrutine, det er riktig nok bare 1-2 ganger i uken, men jeg har holdt det gående i nesten tre måneder. Men jeg er litt kraftig bygd, spesielt rundt lår/rumpe. Og jeg har lest litt på nettet og forhørt meg med flere og det er ganske stor uenighet om dette med styrketrening på steder hvor man alt er kraftig. Jeg elsker å trene styrke, og jeg liker å kjenne motstand så det svir i musklene. Men vil bena/rumpa bli merkbart større av å trene styrke, eller vil det heller bli strammere? Jeg har ikke så store problemer med størrelsen min, det er heller det at jeg ikke vil bli større, men fast og stram :) (Foreløpig har jeg tatt 3 sett med 8-12 repitsjoner, øker motstanden når jeg orker 3*12)Og et litt dumt spørsmål; når merker man resultatene på kroppen? Jeg har blitt mye sterkere, og fått mye mer energi så vil fortsette bare av den grunn, men ja.. savner å føle meg stram :)Takk for svar
  Hei Marie!Hva med å trene intensiv, hard styrke for overkroppen og mer utholdende styrketrening for bena? For å bli "strammere" er det viktig med kondisjonstrening i tillegg til styrketreningen da denne type trening øker forbrenningen og reduserer underhudsfettet slik at man blir "strammere" eller mer definert. Så en kombinasjon av de to treningsformene er viktig. Når man merker resultater er veldig avhengig bl.a av utgangspunktet. Mange vil merke resultater i løpet få uker! Stå på og nyt hver økt :o)Mvh Monica

  nok trening?

  , innsendt av lk
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0011.01.2008 / kFriday. 10:04
  Hei!Jeg er en typisk periodetrener, men den siste tiden har perioden uten trening blitt lengre og lengre. Jeg klarer likevel å ta meg sammen, og går tre og en halv kilometer til jobb hver dag...er dette katastrofalt lite?
  Hei!NEI - å gå over 3 km til jobb hver dag er ikke katastrofalt lite i et folkehelseperspektiv! De nasjonale anbefalingene er 30 min moderat intensiv aktivitet daglig (tilvarer rask gange). Hvis du imidlertid har mål om å øke din fysiske form vil jeg anbefale å også inkludere andre kondisjonsaktiviteter, samt styrketrening. Et annet tips er at du 1-2 dager i uken går BÅDE frem og tilbake til jobb, tar på treningstøy og går så raskt som du overhode kan! Da er treningseffekten GOD :o) Lykke til!Mvh Monica

  for mye?

  , innsendt av jr78
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0011.01.2008 / kFriday. 10:05
  Hei! hvor mye bør man veie når man er ca 162 høy?
  Hei!Mange fokuserer for mye på kroppsvekten i stedet for kroppssammensetningen. Mange av våre toppidrettsutøvere ville bli karakterisert som overvektige dersom man vurderte deres høyde og vekt i forhold til f.eks BMI/KMI. Grunnen er at mange av dem har mye muskulatur som veier mer enn fettmasse. Dette betyr imidlertid ikke at de bør slanke seg/gå ned i vekt! Tvert imot - de har en sunn kroppssammensetning hvor andelen fett ikke er for stor. Så å gi noen klare vektanbefalinger for en gitt høyde er ikke mulig - fokuser heller på å holde deg i god fysisk form, spis sunt og nyt overskuddet og energien som følger! Mvh Monica

  Musearm

  , innsendt av
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0011.01.2008 / kFriday. 10:06
  Heisann!Jeg går rundt med konstant betennelse i armen, har såkalt musearm. Har du tips om øvelser jeg kan gjøre for å unngå dette?
  Hei Musearm!Dette er et plagsomt problem for mange. Det er utrolig viktig at du får avlastet armen din på best mulig måte når du jobber foran pc'en, samt at du tar hyppige pauser. Gjør da helst øvelser hvor du øker blodgjennomstrømningen i armen, lett styrketrening og gode tøyningsøvelser. Kanskje du også kan lære deg opp til å bytte "musearm"? Vet det er vanskelig i starten, men det vil absolutt hjelpe deg på sikt. Lykke til!Mvh Monica

  ryggvondt

  , innsendt av hilde
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0011.01.2008 / kFriday. 10:07
  Jeg sitter mye i ro på jobb, og har begynt å få litt vondt i ryggen (jeg er 30 år...) hvordan kan jeg trene for å bli kvitt dettte?
  Hei Hilde!Opp og stå, opp og gå, store bevegelser, myk opp kroppen og innarbeid gode sittestillinger på jobb og gode treningsvaner på fritiden! Jeg anbefaler deg at du tar mange pauser i løpet av arbeidsdagen hvor du får bevegt deg litt - tenk også på muligheten for aktiv lunsj hvor du kanskje kan få til 15 min gåtur med eller uten nisten. Utenom jobb anbefaler jeg at du får inkludert raske gåturer og andre kondisjonsaktiviteter hvor du bruker hele kroppen og spesielt også inkluderer styrketrening med fokus på mage/rygg. Det er mange fine øvelser på www.kk.no som Jill Jahrman presenterer. Ta et søk der eller om du er medlem på et treningssenter få øvelser av treningsveiledere/personlig trener. Det er viktig at du tar tak i problemet raskest mulig før du blir verre! Lykke til!Mvh Monica

  Trening og gravid

  , innsendt av Treningsvillig
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0011.01.2008 / kFriday. 10:08
  Jeg er gravid i tredje mnd og har ikke trent siden før jeg ble gravid fordi jeg har vært så dårlig. Nå er jeg i fin form men lurer på om det er forsvarlig å ta opp igjen treningen nå (jeg trener vanligvis mye, stort sett kondisjonstrening)? Hva kan og bør jeg i så fall trene?
  Hei treningsvillig!Gratulerer med graviditeten! Jeg anbefaler deg så absolutt å ta opp treningen din igjen så lenge du er frisk og har et svangerskap uten komplikasjoner. Du kan trene det aller meste av aktiviteter - men unngå svært anstrengende intensitet, overoppheting eller svært høy belastning på f.eks styrketrening. Finn aktiviteter du trives med - rask gange er noe du kan drive med hele svangerskapet. Det samme er blant annet spinning og step/ellipsemaskintrening. Svømming er også glimrende aktivitet. Lett/moderat intensiv styrketrening er også anbefalt (husk spesielt bekkenbunnsmuskulaturen). Jogging og langrenn etc er også fine aktiviteter om du er vant til disse bevegelsesmønstrene fra før du ble gravid. Lykke til med et aktivt svangerskap! Det er til det beste både for mor og barn :o)Mvh Monica

  gravide

  , innsendt av
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0011.01.2008 / kFriday. 10:10
  Kan du anbefale treningsentre i Oslo området som har speilakometanse/tilbyr egne timer for gravide?
  Hei!Det er mange sentre som har egne tilbud til gravide - noen eksempler er SATS, Elixia og Domus Athletica. Jeg hadde forhørt meg i det nærområdet hvor du bor da nærhet til treningssentrene også er av betydning :o) Husk også at det er mye trening du kan gjennomføre som gravid uten å være på spesielle timer på et senter! Det viktigste er å være i aktivitet - gjennom hele svangerskapet! Lykke til!Mvh Monica

  Rockering

  , innsendt av
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0011.01.2008 / kFriday. 10:12
  Er rockering et bra hjelpemiddel for å trene midjepartiet, eller er det andre øvelser du heller anbefaler?
  Hei!Rockering er en utfordrende og morsom treningsvariant for å trene midjen! Jeg anbefaler absolutt dette som en øvelse, men for å oppnå gode resultater er det en fordel å også inkludere andre øvelser for mage/rygg. Se da www.kk.no eller siste nummer av KK kropp hvor jeg bl.a viser øvelser for mage.Lykke til og rock on!!Mvh Monica

  Vannaerobic

  , innsendt av Maria
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0011.01.2008 / kFriday. 10:18
  Kan du si noe om effekten av aerobic i vann i forhold til vanlig aerobic. Vurderer å begynne med vannaerobic, men er litt usikker på effekten av det.
  Hei Maria.Jeg har ikke lest noe om forskning på nettopp denne sammenligningen, men jeg kan forsikre deg om at både vanlig aerobic og vannaerobic er glimrende aktiviteter med god effekt hvis du gjør en innsats på treningen. Noe av det som er positivt med vannaerobic er at det er mindre belastende på kroppen og dermed er man ikke så utsatt for skader. I tillegg er det mange som trives godt i vannet og føler det "myker" opp kroppen på en helt spesiell måte. Så hopp gjerne i vannet og prøv ut vannaerobic - effekten er der om du gjør en innsats :o) Lykke til!Mvh Monica

  magen min!!!

  , innsendt av trulte
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0011.01.2008 / kFriday. 10:38
  hei du.jeg har et prob. jeg fikk en sønn for noen år tilbake, han måtte tas med keisersnitt, og etter dette måtte jeg ta en re-operasjon. musklene i magen er kuttet på kryss og tvers, og jeg har fått "henge-mage" jeg har slanke ben og en ellers slank overkropp, men magen er helt forferdelig. jeg er 28, og det er ikke sånn jeg skal se ut!!!har du noen tips, eller er operasjon det eneste jeg kan gjøre...
  Hei Trulte!Det er trist å lese at du har fått slike problemer med magen din. Det er vanskelig for meg å vurdere dette uten nærmere undersøkelse. Jeg anbefaler deg å diskutere dette med legen din som vil kunne si noe mer om hvor store skadene er. Jeg vil tro at du fortsatt har gode muligheter til å gjøre noe med riktig trening. Fokus på kondisjonstrening er mitt råd, men også inklusjon av styrketrening. Jeg vil tro du vil ha glede av bl.a styrketrening for kjernemuskulaturen. Bare husk at det ikke er mulig å punktforbrenne fett ved f.eks å trene sit ups for å bli kvitt "mage-fettet". Da må det også kondisjonstrening til! Riktig lykke til! Mvh Monica

  Trening

  , innsendt av Signe
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0011.01.2008 / kFriday. 10:43
  Hei. Jeg er en dame på 45 år Trener 2 timer i uka med step styrke ogareobic styrke. Bruker 2 kg vekter under hele treningen. I tilleg går jeg 2 timer i uka i raskt tempo. Burde jeg trene mere styrke eller holder det ?
  Hei Signe.Mitt svar er at det er helt avhengig av hva målet med treningen din er! Du trener mer enn de aller, aller fleste og du trener variert og regelmessig - supert! Jeg er jo virkelig en fan av styrketrening og vet hvor utrolig viktig det er, spesielt for oss kvinner, å trene regelmessig styrke. Derfor vil jeg anbefale deg minst 1 styrkeøkt i tillegg til den styrken du trener i dag. Da vil jeg anbefale at du trener med mye høyere belastning - slik at du klarer 8-12 repetisjoner av øvelsene og ikke noen flere - da er det på tide å bruke tyngre vekter :o) Du kan gjerne inkludere en slik styrkeøkt på slutten av noen av dine andre økter og det er utallige øvelser som også kan gjøres hjemme! Et forslag er å gå raskt 1 time i stedet for 2 timer og inkludere 30 minutters styrketrening etterpå når du allerede er god og varm! Sjekk bl.a mine forslag til øvelser i siste KK kropp eller se Jill sine øvelser/videoer på www.kk.no. En av de viktigste muskelgruppene er rygg spør du meg :o) Lykke til med din allerede glimrende, aktive hverdag!Mvh Monica

  Sterkere rygg

  , innsendt av Tobarnsmor
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0011.01.2008 / kFriday. 10:47
  Holder det å gå mye for å få sterkere rygg, eller må jeg trene styrke i tillegg?
  Hei!Jeg vil anbfale deg styrkeøvelser i tillegg til gåturer - gjerne rett i etterkant av turene når du allerede er varm! Lykke til i jakten på en sterk rygg!Mvh Monica

  ekstrem fedme og trening

  , innsendt av Arina
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0011.01.2008 / kFriday. 10:58
  Hei!Jeg er 164 cm og veier over 120 kg. Har en hund jeg går tur med i moderat til labert tempo i 2 til 3 timer hver dag fordelt over 2 turer. Kostholdet er jeg ikke like flink med alltid. Foruten å øke tempoet som jeg nå gjør annenhver dag og jeg har lagt om kostholdet og har time hos dietist for å få råd og støtte. Hva må jeg tenke på treningsmessig? Er det styrkeøvelser jeg ikke bør gjøre? Jeg har 2 2kgs hantler, men har ikke turt å ta dem i bruk da jeg leste om ledd og sene skader ved for tung belastning og at tunge folk skal være ekstra forsiktig med belastninger. Jeg har vært til legesjekk, men venter fremdeles på noen av resultatene. Noen tips på veien?
  Hei Arina!Så flott at du er så aktiv som du er - en hund er en glimrende treningspartner! Mitt beste råd til deg er at du øker farten på 3-4 av ukens gåturer og eventuelt bruker litt mindre tid på turene om du synes det blir for slitsomt med 2-3 timers økter (som er lenge!). Forsøk i starten med 1 times økt hvor du går raskt slik at du blir ordentlig andpusten, svett og sliten (du kan gjerne avslutte med 1 times rolig gange om du ønsker det). Det er svært viktig for deg å øke intensiteten da du på denne måten kommer i bedre fysisk form og dermed er det lettere å etterhvert forsøke andre aktiviteter enn gange. Sykling og svømming er gode alternativer! Når de gjelder styrketrening skal du ikke være så engstelig for belastningsskader at du ikke prøver deg litt frem. Kjenner du derimot smerter ved enkelte øvelser bør du velge andre, mindre belastende øvelser. Styrke med kroppens egen vekt er en glimrende start! Fokuser på styrke for de store muskelgruppene som mage, rygg, bryst og benene. Det er ikke så mye som skal til før du vil merke forbedringer og økt muskelmasse vil også øke forbrenningen din i hvile! Kostholdet er selvsagt meget viktig - men der ser jeg du får hjelp! flott!Riktig lykke til med økt intensitet på treningen og oppstart av styrketrening!Mvh Monica


  Monica Klungland Torsveit (32) er treningsekspert i KK Kropp. Du kan sende inn dine spørsmål til henne på kropp@kk.no.
  Monica Klungland Torsveit (32) er treningsekspert i KK Kropp. Du kan sende inn dine spørsmål til henne på kropp@kk.no. Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer