Sex

Få god sex-timing

Kommer han for seint eller for tidlig? Det kan være enkelt å løse problemet.

Foto: www.imagesource.comAll Over Pr
Foto: www.imagesource.comAll Over Pr Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Alle vet at kvinners orgasme er et komplisert samspill av psykologi, fysikk og anatomi. Det er slett ikke alltid at det fungerer så greit.
 • Hvor mange får orgasme hver gang?
 • Mindre kjent er det kanskje at også mange menn har orgasmeforstyrrelser, til stor frustrasjon for dem selv og for partnerne deres. Heldigvis skal det ofte lite til for å rette på akkurat dette problemet.
 • Hans glemte erogene soner
 • Ragnar forteller:Jeg har nettopp kommet i et forhold med ei jeg elsker. Problemet er at sexen oftest blir for langvarig, fordi jeg ikke får utløsning. Jeg får den opp uten problem og nyter sex, og får lett orgasme når jeg onanerer. Problemet ødelegger fornøyelsen for min del og på en måte for kjæresten min, hun tror hun selv ikke er bra nok i senga, og så videre. Jeg synes dette er forferdelig trist, og sliter voldsomt med det. Allerede første gang jeg hadde sex, holdt vi på i tre kvarter uten at jeg fikk orgasme. Det eneste som skjedde var at den mistet stivheten litt etter en halvtime. Enkelte kan se det som en fordel å kunne gi dama si timeslange runder i senga, og ja, det er flott det, men jeg vil også komme! Trond har det stikk motsatte problemet:Jeg er en mann på 33 år, og jeg har et problem som er veldig kjedelig for meg. Problemet er at jeg får orgasme veldig raskt når jeg har sex. Jeg vet ikke hva skal jeg gjøre. Har du noe råd?

  Vanlig problem

  Mange menn har slike vansker som Ragnar og Trond forteller om, men de snakker ikke om det. Evnen til å få ereksjon og orgasme er ofte en viktig del av rolleforventningen til en mann. Hvis en mann ikke klarer å levere kan både han selv og partneren hans oppfatte dette som at han ikke er en «skikkelig mann». Noen kvinner blir skuffet, føler seg såret eller lite attraktive, eller de tviler på om han egentlig elsker henne. Hvis mannen kommer for fort tenker noen kvinner at mannen bare bruker dem og er egoistisk, eller de blir frustrert over at det hele er over så raskt.
 • Dette tenner oss
 • For noen menn blir impotens eller orgasmeproblemer så truende for selvbildet at de legger skylden på partneren sin. De blir redde for at de ikke klarer å tilfredsstille henne, og at hun derfor kommer til å gå fra dem eller være utro.

  Sjelden medisinske årsaker

  Orgasmeforstyrrelser hos menn har sjelden medisinske årsaker. Noen nevrologiske skader og sykdommer kan gi slike forstyrrelser. Alkoholbruk, røyking, dårlig blodsirkulasjon, diabetes og bruk av antidepressiva kan også gjøre det vanskeligere. Men de vanligste grunnene til orgasmeforstyrrelser hos menn er psykiske og sosiale. Prestasjonsangst, frykt for at partneren skal bli gravid, overdrevent fokus på sex som uttrykk for maskulinitet, negative holdninger til sex og kropp eller traumatiske opplevelser tidligere i livet er vanlige grunner.

  Sjekk parforholdet

  Problemene kan også henge sammen med parforholdet deres. Dårlig kommunikasjon, maktkamper, lite tillit, problemer med å vise følelser og at dere ikke lenger er tiltrukket av hverandre kan gi orgasmeforstyrrelser hos dere begge.
 • Forspillet vi glemmer
 • Men alt kan ikke forklares med vansker i parforholdet. Mange har for eksempel god sex selv om de har problemer som par. Andre har tvert i mot problemer med sex selv om parforholdet er godt. Ofte kan det være et blindspor å lure for mye på hva problemet er et «symptom» på. Det kan godt hende at orgasmeforstyrrelsen er et problem i seg selv, og ikke et symptom på noe annet. Hvis mannen din har et orgasmeproblem er det kanskje viktigere å finne ut hvordan det skal løses enn hvordan det har oppstått.Prøv dette først:

  Snakk om det

  Ikke la orgasmeforstyrrelsen være et symbol på at han ikke er «mann nok». Å snakke om det kan ta bort noe av prestasjonspresset og nederlagsfølelsen. Prøv å være sammen om å løse problemet, ikke la ham føle at dette er hans ansvar og at du krever at han løser det alene.

  Tren musklene

  Han kan trene bekkenbunnsmusklene. Det første han må gjøre er å finne de rette musklene. Han finner disse ved å prøve å stoppe urinstrålen når han tisser. Når han lærer seg å kjenne igjen de rette musklene kan han trekke dem sammen i 2-3 sekunder og så slappe dem av i ti sekunder. Denne øvelsen gjentaes minst 10 ganger hver gang. Hvis problemet skyldes svake bekkenmuskler bør han merke effekt etter noen få uker.
 • Alt om kvinneorgasmen
 • Prøv start-stopp-trening

  Hvis problemet er for tidlig sædavgang kan han øve på å utsette denne. Onaner eller ha sex helt til det nesten går for ham, og ta en pause på 20 – 30 sekunder, til orgasmesignalene glir over. Fortsett, og ta gjerne pauser igjen. Han kan gjøre denne øvelsen alene når han onanerer, eller dere kan gjøre det sammen, enten ved onani, oralsex eller vaginal sex. Treningen kan lett kombineres med «press-teknikken». Denne går ut på at han (eller du) klemmer nokså kraftig mot undersiden av penishodet like før han kommer. Dette avbryter utløsningsrefleksen. Fortsett og gjenta.

  Bruk kondom

  Kondom kan sette ned følsomheten og derfor også utsette utløsningen. Det finnes også kondomer som er innsatt med en mildt bedøvende krem. Durex Performa er et eksempel.Hvis han kommer raskt kan det fungere å bare la ham komme tidlig i forspillet, før selve samleiet. Ofte vil han da holde lenger i neste runde.

  Tips for forsentkommere

  Hvis han kommer seint kan et langt forspill med stor vekt på stimulering av ham gjøre det lettere for ham å komme under selve samleiet.
 • Dette hindrer impotens med 38 prosent
 • Å komme seint skyldes ofte at han ikke slapper av, tenker for mye eller nærmest betrakter seg selv litt kritisk utenfra i stedet for å være til stede i selve akten. Ikke prøv å stoppe tankene eller styre oppmerksomheten. Slik tankekontroll blir gjerne bare enda en oppgave han mislykkes med. Han bør heller bare la disse tankene passere gjennom hodet uten at han trenger å bekymre seg så mye for dem. Orgasme krever faktisk avslapning av muskulaturen, ikke stramming. Orgasmen må slippes til, den kan ikke presses fram. Det kan hjelpe å prøve å fokusere på selve sexen, på hvordan det kjennes, å legge merke til lydene og luktene, heller enn å tenke at «jeg må klare det, ellers går hun fra meg».Hvis det er aktuelt å oppsøke en terapeut er parterapi nesten alltid mer effektivt enn individualterapi. Sex er en naturlig biologisk respons, men den kan hindres og forstyrres av psykososiale faktorer, for eksempel tanker, forestillinger, konflikter og kommunikasjonsmåter i parforholdet deres. Målet for terapien er mer å fjerne hindringer enn å tilføre noe nytt.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer