Trening

Få kroppen i gang

Å skifte livsstil er ikke gjort i en fei.

Publisert
Sist oppdatert
Spørsmål: Etter å ha jobbet 5 år i diverse katastrofeområder i Afrika kom jeg i mars tilbake til Norge; omtrent på båre, totalt utbrent, i elendig form og med smerter overalt. Etter flere ukers sykmelding er jeg nå tilbake i 100% stilling og selv om formen er elendig går jeg i alle fall på jobb hver dag.

Å jobbe i katastrofeområder krever ofte både mot og utholdenhet, men nå oppdager jeg at når det gjelder å komme i form igjen mangler jeg begge deler. Hos fastlegen min, hvor jeg ynder meg over alle mine vonter får jeg verken medynk eller motivasjon, men tvert i mot streng beskjed om at det er jeg selv som har ansvaret og det eneste som hjelper er å redusere vekten og å øke muskelmassen.

Kjære Jill, hjelp meg å komme i gang og si meg hvordan jeg skal holde ut i svette treningslokaler lenge nok til at både styrke og kondis er på plass igjen.

Astrid

Svar: Er det ikke underlig hvordan vi kan forholde oss så helt ulikt til de forskjellige utfordringene i livet? De fleste beundrer antagelig ditt mot for alt du har gjort i jobb, samtidig som mange ikke forstår hva som er så vanskelig med å trene regelmessig – det er for tiden ditt svake punkt.

Jeg vil gjerne at du forsøker å kutte ut dårlig samvittighet og annen form for selv-avstraffelse på grunn av manglende treningsdisiplin umiddelbart om du holder på med det. Det er nemlig helt vanlig å slite med å endre livsstil – det er noe av det vanskeligste vi gjør. For deg kan det i tillegg handle om at livsstilen din er en ennå viktigere trygghet enn den er for andre, sunn eller ei.

Når man opplever ekstreme situasjoner trenger man å ha noe trygt å holde fast i, selv om dette er usunne vaner som tærer på kroppen. Det er aldri lurt å forandre flere vaner samtidig, og endringene har best muligheter for å overleve om alt annet i livet er stabilt og trygt. Det er derfor viktig at du er på plass og har funnet roen i den nye hjemmetilværelsen din før du skal gjøre et stort prosjekt sunn&frisk.

Jeg vil råde deg til å begynne med å gå turer. Sett av faste tider annenhver dag cirka, til en lang, frisk tur. Gå i skikkelig tempo og sving med armene, men uten å stresse. Gå i 45-60 minutter, gjerne lenger om du føler for det. Gange er perfekt for både forbrenning, vonde rygger og mental opprydding.

Når du har gjort dette en måned eller to kan du begynne å planlegge steg to. Min anbefaling ville være å investere i en Personlig trener. Da får du hjelp med dine problemstillinger og du får garantert måloppnåelse samtidig som du lærer en masse om trening.

Om du ikke har lyst til å spandere så mye på prosjektet synes jeg du skal finne deg en slags gruppetrening på faste dager – to dager i uken er fint etter et par måneder med innledende gåtrening. Finn for all del noe du liker, eller kommer til å like når formen blir bedre. Det at du trives med aktiviteten er nemlig avgjørende for om den blir en vane.

Lykke til!

Jill Jahrmann
treningsekspert
jill@kk.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer