Kk-ekspertene

Få maks ut av forsikringen

Dette må du tenke på før du skal tegne forsikring.

Få maks ut av forsikringen
Publisert
Sist oppdatert
De siste dagene har vi sett eksempler på hvordan forsikringsselskapene «luker ut» visse grupper. Venstres nestleder Trine Skei Grande ble ifølge Aftenposten nektet helseforsikring fordi hun er overvektig og har astma og diabetes. Mange har delt hennes skjebne. Så hva bør du være klar over når du vurderer forsikring?

Sannsynligheten for at du skal bli syk avgjør din forsikringspremie. Anser selskapet det for sannsynlig at du blir en del syk, får du høyere premie enn en «friskus». Tror selskapet at du blir mye syk, risikere du å nektes forsikring.

Forsikring = Big Business
Forsikringsselskapene driver business og ikke veldedighet. De driver til og med beinhard business. De tjener gode penger på friske forsikringstakere som årlig betaler inn mange tusen i forsikringspremie.

Syke forsikringstakere derimot, koster penger. Derfor tar selskapene nøye helsevurderinger av potensielle forsikringstakere - alle med høy risiko for å koste selskapet mer enn de tjener på de, sorteres ut.

Risikovurdering
Så hvilke kriterier benytter forsikringsselskapene når de vurdere hvor mye du skal betale for din forsikring - og ikke minst om du i det hele tatt skal få tilbud om forsikring:

 • Helseforsikring
 • Det er mange forskjellig typer helseforsikring. Felles for de forskjellige tilbudene er at du tilbys rask privat hjelp ved sykdom eller skader. Forsikringen sørger for at du slipper å vente i sykehuskø, og at du får spesialistbehandling raskere.

  Noen forsikringsselskap tilbyr helseforsikring til alle, mens andre nekter å forsikre personer som er mye syke eller som har kroniske lidelser.

  Forsikringspremien vurderes ut i fra alder, om du er røyker eller ikke, om du er mye syk og om du har kroniske plager eller sykdommer.

 • Uføreforsikring
 • Vi har en høy uføreprosent i Norge. For å redusere risikoen sin, er derfor forsikringsselskapene strenge på uføredekning. Har du vært mye plaget med ryggen eller med andre muskel- eller skjelettlidelser eller andre plager som kan føre til uføre, er det ikke sikkert du får uføreforsikring.

  Til den grad du får tilbud om forsikring, vil det være dyrere jo mer du har vært plaget med slike lidelser.

 • Forsikring med dødskapital
 • Har du kreft, hjerte - og karsykdommer eller andre lidelser som øker sannsynligheten for at du skal «dø før tiden», reduseres mulighetene for at du skal få forsikring som tilgodeser dine nærmeste ved din død.

  Vurdere hvilke forsikringer du virkelig trenger
  La ikke banke eller forsikringsselskapets rådgiver (les selger) pakke på deg de forsikringene de tjener mest på. Vurdere selv hva slags forsikringer som er viktige for deg.

  Du må se sannsynligheten for at du skal bli syk/skadet/dø opp mot de økonomiske konsekvensene.

  Tegn forsikring tidlig
  Er det viktig for deg med en uføreforsikring, så tegn den tidlig. Det nytter ikke å vente til du har begynt å kjenne fibromyalgiplagene eller til du har skadet ryggen på snowboard med å tegne uføreforsikring. Da får du det sannsynligvis ikke.

  Vær ærlig
  Forsikringsselskapene har tilgang til medisinsk informasjon om oss, så det nytter ikke å lyve på oss god helse. Hadde du en ryggoperasjon i 2005 eller var innlagt på psykiatrisk før jul, vær åpen om det.

  Har du kommet med feilaktig informasjon da du tegnet forsikringen, kan forsikringsselskapet nekte deg hjelp eller utbetaling når du blir syk. Da har pengene brukt på forsikringspolisen virkelig vært bortkastede.

  Siw Ødegaard er KKs ekspert på jobb- og økonomi. Hun er utdannet økonom fra University of London og BI. Siw har fast spalte for leserspørsmål i papirutgaven av KK og er også vår ekspert på kk.no, samt stiller til nettmøte annenhver uke. Du kan lese gode råd fra Siw i hennes faste spalte her på kk.no.
  Siw Ødegaard er KKs ekspert på jobb- og økonomi. Hun er utdannet økonom fra University of London og BI. Siw har fast spalte for leserspørsmål i papirutgaven av KK og er også vår ekspert på kk.no, samt stiller til nettmøte annenhver uke. Du kan lese gode råd fra Siw i hennes faste spalte her på kk.no. Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer