Råd

Få tilbake energien

Høsten trenger ikke å gjøre deg lat og deppa. Slik får du mer energi.

Få tilbake energien
Publisert
Sist oppdatert
Hele to av tre norske kvinner blir værsyke i mørketiden, og nesten hver tredje nordmann er mindre glad om vinteren enn ellers. Det viser en undersøkelse Norstat gjorde for Sunkost tidligere i år. Samme undersøkelse viser at 64 prosent av kvinnene og 54 prosent av mennene føler at de har mindre energi vinterstid. Men istedet for å deppe og trøstespise deg gjennom hele mørketiden, kan du gjøre små grep for å hente energien tilbake: 1.Tren ute Hvorfor begrense deg til helsestudioet? Trener du inne, kan du legge til eller bytte ut en dag hvor du legger treningen utendørs. Bonusen er påfyll av frisk luft som klarner tankene. Synes du det er tungt å trene alene, kan du prøve å få en fast treningskompis eller oppsøke en treningsgruppe. Friskis & Svettis arrangerer trening ute i flere deler av landet, både stavgang og joggegrupper for alle nivåer. Sjekk tilbudet på ditt hjemsted. 2. Aktiviser familien og vennene dine Hvorfor leie en film når dere skal kose dere sammen? Dra på bowling, spill fotball, dra på sykkeltur med noe godt i sekken, eller ta en spasertur og grill i skogen. Fysisk aktivitet får oss til å se lysere på livet, og bidrar til at vi får mer energi og føler oss opplagt.
 • Jills 10 beste treningstips
 • Gode råd for trøtte tryner
 • 3. Lær noe nytt Alltid hatt lyst til å danse eller å spille innebandy? Mørketiden er en utmerket tid til å lære noe nytt, og sette deg et mål for det følgende året. Tenk hvor du ser deg selv om et år. Vil du sykle Trondheim-Oslo eller være i stand til å spille en lengre fotballkamp med barnet ditt? Unansett hva målet er, vil det være enklere å nå det hvis du starter nå og ikke to uker før. 4. Rydd på kjøkkenetKvitt deg med ferdigmat som inneholder en rekke tilsetningsstoffer og lite nyttig næring. Magert kjøtt, frukt og grønnsaker bør ta opp mesteparten av plassen i kjøleskapet ditt. Prøv brun ris og pasta. Bytt ut kakestykkene med tørket frukt, nøtter eller annen sunn snacks. I stedet for å kjøpe ferdige frokostblandinger som inneholder mye tilsatt sukker, kan du velge sunnere varianter som for eksempel havregryn, 4-korn, eller lage din egen. 5. Fråts i frukt og grønt Fargerik frukt, bær og grønnsaker som for eksempel hodekål, broccoli, blåbær, avokado, blomkål, poteter og gresskar er rike på antioksidanter, kalsium, vitamin A og C. Antioksidanter hjelper kroppen å bekjempe frie radikaler i kroppen, som kommer fra alt fra luftforurensning til stress. Velg sunnere alternativer når du kan, og sørg for å spise minst fire måltider om dagen. Da slipper du trangen til å spise mye, søtt og fett når den mørke høstkvelden kommer.
 • Femina: Spis deg sunn
 • 6. Husk omega-3Tran anbefales som kosttilskudd gjennom hele livet. Dersom du ikke tar tran, og ikke spiser fet fisk minst to ganger i uken, bør du ta omega-3-tilskudd. Det er blant annet godt for hjertet, blodårene, huden og leddene. Forskning tyder på at folk som spiser fet fisk, tar tran eller på annen måte får i seg omega 3-fettsyrer, lever lenger og har bedre helse enn andre. Det daglige omega-3-inntaket som Ernæringsmyndighetene anbefaler, bør derfor ses på som et minimum. Et multivitamin-mineralkompleks kan også være lurt. Det gir deg et ekstra tilskudd av flere viktige vitaminer og mineraler.
 • Femina: Disse kosttilskuddene trenger du
 • 7. Få oversikt over helsetilstanden din Sannsynligvis har du sånn noenlunde peiling hvordan det står til med økonomien din. Men hva med helsetilstanden? Er det lenge siden du har besøkt menneskene i hvit frakk, kan det lønne seg å ta en tur for en sjekk. Mange kvinner har lavt jerninnhold i blodet. Det kan gjøre deg trøtt, svimmel og slapp – ikke akkurat en bonus når høsten kommer. Ta en skikkelig helsesjekk. Inkluder tannlegebesøk og en gynekologisk undersøkelse. Å ha en «helsekompis» kan være smart. Det vil si å ha en venn som kan oppmuntrer deg til et tannlegebesøk, eller være med deg til legen hvis du har sprøyteskrekk. 8. Oppsøk dagslyset Mange mørke kvelder kan kan gjøre at humøret ditt daler. Oppsøk derfor dagslyset når du kan! Lyset er positivt for humøret og øker motstandskraften din. Det er altså nyttig for immunforsvaret ditt. 9. Få nok søvn Om høsten trenger du gjerne mer søvn for å føle deg uthvilt og få økt overskudd. Uten nok søvn er kroppen i konstant stressmodus. Sover du dårlig kan det gå ut over både konsentrasjonen, immunforsvaret, nervesystmet og forbrenningen. Legg derfor til rette for gode søvnvaner ved å trene regelmessig, unngå koffeinholdige drikker, legg deg og stå opp til samme tidspunkt hver dag, og være passe mett når du går til sengs. Sørg også for at soverommet er mørkt og har frisk luft.
 • Salig søvn
 • 10 kjerringråd mot søvnløshet
 • 10. Forebygg Virus trives godt på denne tiden av året. Men det er mye du kan gjøre for å holde de utrivelige basseluskene lengst mulig unna. Stress ned, sov godt og nok, vær fysisk aktiv, spis sunt, få i deg nok C-vitaminer og omega-3, og vær nøye med håndvasken. Sjekk de ti beste rådene for et bedre immunforsvar.
 • 15 friske influensa-råd
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer