Leder

Farlig fedme

«Brusprodusentene måler helsetrenden i tap av penger og prestisje. Derfor jaktes det desperat på nye helseprodukter, en helt ny image.»

Publisert
Sist oppdatert
Lenge fnøs vi av kostholdsekspertenes advarsler om den nye fedmen. Helsefanatikere! Gledesdrepere! sa vi og helte i oss en ny Cola. Alt maset om det farlige sukkeret var bare skremselspropaganda og slankehysteri.

Nå siver alvoret inn. Det sikreste tegnet er desperasjonen i markedsavdelingen til Coca-Cola Company og de andre kommersielle gigantene.
De kan alt om sukker. De vet at sukker er det nye heroinet: Farlig, avhengighetsskapende, dødelig. En liten Cola-boks er som å helle i seg ti sukkerbiter og litt annen skit. Det selger ikke som før.

For brusprodusentene måles helsetrenden i tap av penger og prestisje. Derfor jaktes det på nye helseprodukter, lekkert vann på designerflasker og energidrikker til treningsøktene. En helt ny image.

Det skjer også hos McDonalds og de andre fast food-kjedene. I de nye reklamene spiser vakre damer raske og sunne salater, uten en hamburger i sikte. Skiftet kom etter dokumentaren «Supersize Me», filmen som bokstavelig talt var til å spy av.
Coca-Cola og McDonalds kan ikke få skylden for fedmeepidemien, men de er mektige symboler og har et stort ansvar. Det samme gjelder matbransjen for øvrig, som vet hvordan vi forbrukere blir styrt.

Leverandørene betaler for eksempel dyrt for å plassere godteri - og snacks strategisk rett foran kassene i matbutikken. Småbarnsmoren som må ha med ungene på handletur en sen fredag ettermiddag er sjanseløs. En pose godtemix eller fem er billig belønning mens vi venter i kø.

Kostholdsekspertene har selvsagt rett i at vi som foreldre har ansvaret for barna våre og at det er vi som må passe på hva vi dytter i dem. Jeg tror mange av oss kommer til å la det gå sport i kampen mot sukkersuget også. Selvsagt har vi et ansvar for hvordan vi lever våre liv.

Men fedmen er ikke bare en privatsak. Fedme og sukkerepidemien er blitt en av våre største helseproblemer - og barna rammes hardest. Antall overvektige barn i EU-området øker med 400 000 i året, viser nye sjokkerende tall. Fedme fører til diabetes, kreft og hjertesykdommer - foruten at fete barn sliter med mobbing og manglende selvtillit. Fra Sverige meldes det at hvert femte barn vil dø av fedme. Også her i Norge er utviklingen skremmende.

Det betyr at vi er over i en annen divisjon nå, vi er forbi spørsmålet om skjønnhetsidealer. Derfor kan heller ikke politikerne skygge unna sitt ansvar. I verdens rikeste land burde vi greie å sørge for at barnas får frukt og grønt på skolen og gym hver dag. Det utgjør en bagatell for nasjonaløkonomien, men vil bety enormt mye for barnas helse.

Fedme er blitt en epidemi, men tross alt ingen naturkatastrofe. Vi vet ganske mye om hva som skal til nå. Vi kan bekjempe fedmen hvis vi vil.

Bente E. Engesland
sjefredaktør
bente.engesland@kk.no

PS! Humor er garantert bra for helsen - og vårt streif over magens historie denne uken er fornøyelig og tankevekkende. Før i tiden skulle kvinnene være både fete og frodige, med dissende lår og svulmende bryster. Den gang fedme var et tegn på velstand - jo fetere, jo bedre...

Farlig fedme
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer