Helse & Livsstil

Feil menn

«De jeg tenner på, er som oftest arrogante, tøffe og vanskelige å forstå seg på.»

Publisert
Sist oppdatert
Spørsmål: Jeg forelsker meg alltid i feil type, og havner derfor ofte i trøbbel. Jeg faller for store, kraftige machomenn.

Venninnene mine kan falle pladask for en snill mann med barnevogn. Det har aldri skjedd med meg. Dem jeg tenner på, er som oftest arrogante, tøffe og vanskelige å forstå seg på.

Problemet er at disse mennene ikke har vært så hyggelig å være sammen med i lengden. Flere har vist seg å være veldig kontrollerende og sjalu, og noen av dem har til og med vært voldelige.

Hva skal jeg gjøre? Jeg er blitt redd for å forelske meg igjen. Jeg tør ikke stole på meg selv når jeg velger menn lenger. Jeg har tenkt at jeg må begynne å lete etter en som er helt motsatt av dem jeg har vært sammen med før.

Problemet er bare at jeg jo ikke forelsker meg i disse, sånn rent fysisk. Kan jeg lære å tenne på en mann, bare jeg liker ham i utgangspunktet? Og hva skal jeg lete etter for å være sikker neste gang?
Singel, igjen

Svar: Jeg tror ikke du skal lete aktivt etter en som er annerledes. Sjansen er stor for at du blir sammen med en mann som du prøver iherdig å forelske deg i, uten hell. Eller du ender opp med en som viser seg å være lik de forrige, bare i en kamuflert versjon.

Det handler nok ikke så mye om hvorvidt han framstår som kraftig og macho eller spinkel og snill. Slike ting sier lite om kvalitetene hos et menneske, og er dårlige holdepunkter å styre etter. Leting ut fra en liste med egenskaper er dessuten uforenlig med forelskelse.

Den skjer intuitivt, og det må det nok gjøre for at det fortsatt skal være det vi kaller forelskelse. Selv om forelskelsen er en sterk kroppslig opplevelse, går den faktisk også via hodet. Vi preges av erfaringene våre, og tanker, verdier og holdninger vil ganske ubevisst styre hvem vi tenner på.

Det er ikke helt tilfeldig hvem vi faller for gang på gang. For eksempel viser det seg at vi ofte faller for dem som treffer noe kjent i oss. Hvordan kan det da ha seg at mange forelsker seg i mennesker som gjør det utrygt og farlig for dem? Det kan handle om tidligere erfaringer i nære relasjoner.

Har man for eksempel vokst opp med vold og krenkelser, vil det oppleves som kjent, og varsellampene blinker ikke så sterkt som de burde når en partner begynner å vise de samme tendensene.

Å bli bedre kjent med seg selv er derfor en god strategi for å lykkes i kjærlighetslivet. Hvilke erfaringer har du med andre menn, som faren din og andre du har vokst opp med?

Er det en selvfølge for deg at du blir behandlet med respekt og kjærlighet? Her kan det være stor forskjell på hvordan man er sammen med venner og hvordan man er i et parforhold.

Det er ofte i nære relasjoner at grunnleggende erfaringer utspiller seg, og man glir inn i roller man har vært i tidligere. Skal du unngå slike repetisjoner, må du jobbe med innstillingen du har både til deg selv, andre og til kjærlighetsforhold.

Hvis du faktisk endrer innstilling og tankegang, er sjansen stor for at du etter hvert spontant tenner på og forelsker deg i en mann som passer med disse verdiene. Når du har blitt kjent med deg selv, hva du liker og vil ha, kan du hvile mer på din egen intuisjon.

Kanskje vil du da forelske deg i en mann som er både kraftig, macho, snill og trygg.

Hanne Weie Oddli
Psykolog
hanne@kk.no

Psykolog Hanne Weie Oddli (35) er spesialist i klinisk voksenpsykologi. Hun svarer på spørsmål om sex og kjærlighet fra leserne, både på kk.no og i bladet KK. Har du spørsmål til Hanne, send henne en e-post: hanne@kk.no
Psykolog Hanne Weie Oddli (35) er spesialist i klinisk voksenpsykologi. Hun svarer på spørsmål om sex og kjærlighet fra leserne, både på kk.no og i bladet KK. Har du spørsmål til Hanne, send henne en e-post: hanne@kk.no Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer