FORVIRRET OM SEX?: Det er ikke så rart, med alle mytene som florerer... Foto: Thinkstock.com
FORVIRRET OM SEX?: Det er ikke så rart, med alle mytene som florerer... Foto: Thinkstock.com
Sexlyst

Fem sexmyter som ikke stemmer

Her tar mange gutter feil...

Det er mange myter knyttet til kvinnelig seksualitet, og da er det kanskje ikke så rart at både kvinner og menn blir forvirret fra tid til annen. Kanskje tror du selv på noen av disse mytene også?

– Kvinners seksualitet er nok like variert som menns, og heller ikke kvinner har nytte av sånne grove generaliseringer som mytene innbyr til, sier Peder Kjøs, spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs sex- og samlivsekspert.

Så la oss se på hva som egentlig er samtaleemnet her. Følgende liste er tidligere publisert på Huffington Post, og Peder Kjøs sier han er enig med forfatteren i at alle disse mytene er - ja, myter.

– Så det jeg blir mest opptatt av er hvordan slike myter oppstår og vedlikeholdes - hvilken funksjon de har.

LES OGSÅ: Er du usikker på legningen din?

IKKE LYST? Det kan like godt være han som ikke har lyst, selv om myten sier det oftest er kvinnen. Foto: Getty Images/iStockphoto
IKKE LYST? Det kan like godt være han som ikke har lyst, selv om myten sier det oftest er kvinnen. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Myte 1: Kvinner har lavere sexlyst enn menn

Forskning viser at partneren som har minst lyst på sex i et forhold like godt kan være mann som kvinne.

Kjøs tror denne myten henger sammen med at det gjelder ulike «regler» for hvor mye og hvordan kjønnene har «lov» til å vise fram lyst.

– Dette går ut over begge: Kvinner får ikke lov til å vise at de har lyst, mens menn skal oppfylle en myte om at de har lyst (og evne) hele tiden, sier han.

(Saken fortsetter under bildet.)


Han mener hele myten henger igjen fra svært gammel tid, og har vært med på å legitimere begrensninger for kvinners utfoldelse.

– Det var tryggest om de holdt seg hjemme og godt tildekket, for det er jo liksom så mange farlige, kåte menn der ute.

– Ut fra denne myten blir det også kvinnens ansvar å forsvare ærbarheten. Menn «bare
er sånn», så kvinner må passe på. Menn «kan ikke noe for det», liksom.

Mildt sagt provoserende, så la oss komme denne myten til livs med en eneste gang.

Myte 2: Først lyst, så opphisselse, så orgasme

Lyst må faktisk ikke eksistere for at du skal bli opphisset.

Den vanligste modellen for å forklare hvordan den seksuelle responssyklusen foregår, kommer fra Masters og Johnson. Den er lineær og har ikke sammenheng med lyst i det hele tatt. Modellen avslutter med orgasme og avslapning.

Sexterapeut Helen Singer Kaplan la senere lyst til i denne modellen. Hun beholdt det lineære formatet og plasserte lyst foran opphisselse.

En ferskere modell (fra Basson) sier at seksuell lyst kan oppstå under ethvert stadium, noe som nok passer kvinners erfaring bedre. Lyst må rett og slett ikke komme først. Du kan bli opphisset uten å ha lyst, og det er ikke noe galt med hverken det eller deg.

LES OGSÅ: – Gjør ting du liker med mennesker du liker

SEXLYST: Det er slettes ikke sånn at kvinner med høy sexlyst er unntaket. Både mye og lite lyst er normalt - for både kvinner og menn. Foto: Erwin Wodicka
SEXLYST: Det er slettes ikke sånn at kvinner med høy sexlyst er unntaket. Både mye og lite lyst er normalt - for både kvinner og menn. Foto: Erwin Wodicka Vis mer

Myte 3: 43 prosent av kvinner lider av seksuell dysfunksjon

Mange siterer fortsatt en studie fra 1999, hvor Laumann og kolleger konkluderte med at 43 prosent av kvinner lider av seksuell dysfunksjon, men som Huffington Post skriver, er dette i beste fall upresist.

Undersøkelsen bestod av ja/nei-spørsmål om man hadde opplevd sju ulike seksuelle problemer. Spørsmålene tok ingen hensyn til omstendigheten rundt disse opplevelsene, og grunner som mangel på sexlyst, prestasjonsangst eller problemer med å bli våt nok. Det er mye annet enn dysfunksjon som kan forklare et ja-svar på disse spørsmålene.

LES OGSÅ: Dette skulle du ønske du visste om sex

(Saken fortsetter under bildet.)


Myte 4: Kvinner med høy sexlyst er anomalier

En studie over «svært seksuelle kvinner» ble nylig publisert av Wentland og kolleger.

Studien er basert på et spørreskjema online, hvor 932 kvinner deltok, og konkluderte med at 52 prosent av disse kvinnene kunne klassifiseres som «svært seksuelle». Selv om sexlyst ikke ble målt i studien, tilsier dette at det slett ikke er unormalt at kvinner er svært seksuelle av seg.

LES OGSÅ: Ni ting du bør vite om kroppen din

IKKE SÅ FORSKJELLIGE: Kvinner og menn er ikke så forskjellige som mange tror. Eller, det er vel mer riktig å si at kvinner er like forskjellige som menn er forskjellige. Foto: Thinkstock.com
IKKE SÅ FORSKJELLIGE: Kvinner og menn er ikke så forskjellige som mange tror. Eller, det er vel mer riktig å si at kvinner er like forskjellige som menn er forskjellige. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Myte 5: Kvinners sexlyst er svært ulik menns sexlyst

Kristen Mark (som har skrevet Huffington Post-artikkelen vi lenket til øverst i saken, journ.anm.) forsker selv på sex og forhold, og mener noe av det mest interessante hun har funnet i sin reasearch, er at det er like stor variasjon i lyst hos menn og kvinner.

Det er vanlig å både anta og påstå at kvinner og menn er ekstremt ulike, ikke bare når det gjelder sex, men dette fokuset på ulikhetene gir oss helt ulike forutsetninger og bidrar faktisk til å dytte kjønnene fra hverandre, skriver hun.

Mark sier at hun ikke har funnet noe som tilsier at forskjellene i seksuell lyst hos kjønnene er så stor som mytene skal ha det til.

– Jeg har sett at variasjonen i sexlyst er mye mer et spørsmål om forholdet enn om kjønn, skriver hun.

(Saken fortsetter under bildet.)


Vekk med mytene!

Sexlyst hos både menn og kvinner er komplisert og forskningen er på ingen måte i mål. Å ha myter som dem vi har nevnt i denne saken gjør alt annet enn å bidra til mer forståelse, og det hjelper ingen av partene.

Også Kjøs mener vi må mytene om kvinnelig (og mannlig) sexlyst og seksualitet til livs.

– Egentlig henger alle disse fem mytene om sex sammen, synes jeg. Alle har samme tematikk – at det er forskjell på kvinner og menn, og at kvinner ikke har så lyst, sier han.

– Det er lett å se hva menn tjener på mytene: Alt er kvinners ansvar, menn kan bare kjøre på, det er både tillatt og nødvendig å presse kvinners seksuelle grenser av hensyn til ens eget begjær, sier han.

– Men det er ikke fullt så lett å se hva kvinner tjener på dem. Sant å si ikke så veldig mye, tror jeg,d e er nok mest en ulempe.

En stor ulempe ved disse mytene er at de definerer en slags normalseksualitet som kvinner vurderer seg selv opp mot. Da er det fort gjort å føle seg unormal hvis det er noe i din egen opplevelse som oppleves annerledes. undefined
Til forsiden