Trening

Finn januarformen med Jill

Slapp start på året? Les gode råd fra treningsekspert Jill Jahrmann fra nettmøtet 26. januar.

Finn januarformen med Jill
Publisert
Sist oppdatert
Jill Jahrmann (36) er utdannet fysioterapeut og jobber for SATS-kjeden. Hun er KKs faste treningsekspert, og holder jevnlig foredrag om temaer som effektiv trening, aktiv livsstil, overskudd til hverdagen og yoga. I tillegg har hun skrevet bøker om trening, yoga og vektreduksjon. Jill kan svare på alle spørsmål som berører trening og fysisk aktivitet - alt fra styrketrening til turer i skog og mark. Sliter du med å holde nyttårsforsettene, eller trenger du tips til aktiviteter som egner seg i kalde januar? Har formkruven flatet ut, eller vil du ha hjelp til å komme i gang? Jill kan svare deg.Nettmøtet er avsluttet. Les svarene under.

Nettmøtet er nå avsluttet.

Følg med på kk.no for flere spennende nettmøter i tiden som kommer!

muskelstørrelse

, innsendt av Dato: 01.02.2013 / kl.13:0024.01.2007 / kWednesday. 18:35hei! jeg trener til daglig en kombinasjon av kondisjon og styrke, og synes dette fungerer bra. har tidligere fått flere treningsprogram og veiledning, men det er noe jeg synes er veldig rart. jeg ønsker ulike resultater rundtom på kroppen, men får allikevel beskjed om å ta 3*10 repitisjoner på alt. jeg har presisert at jeg IKKE vil ha et standard "jente"program! er 20 år, ok trent, bruker ofte manualer i styrketreningen, og er flink til å løfte tungt. det jeg ønsker er å bygge opp/forstørre området rundt rumpe, hofter og skuldre, og "forminske" midje osv. dette for å skape en illusjon av former, da jeg er rett som en planke. har du noe gode tips til ant. set, repitisjoner og øvelser? gjerne slike som tar store områder på kortest mulig tid (dersom dette er mulig:P). vil gjerne SE resultater! er like før jeg går og ber om et bodybuilder program i ren desperasjon...gleder meg til bra svar fra deg=)HeiDette var en interessant utfordring. Aller først vil jeg understreke at et "generelt" styrkeprogram faktisk vil gi de effektene du ønsker. Når du trener hele kroppen med effektiv styrketrening vil resultatet bli mer utviklet overkropp med opplevelse av litt bredere skuldre, mer spenst og konsistens på rumpa, smalere midje og mer muskuløse ben. Det er rett og slett slik muskulaturen vår er bygget for påvirkning.Siden du er så ivrig synes jeg godt at du kan få hjelp til å eksperimentere litt med alternative program. Du kan jo be en Personlig trener eller Treningsveileder sette opp et program med flere øvelser/alternative metoder som drop-set eller pyramide på deler av kroppen. Spør om denne typen avansert styrketrening der nålet er å trette å musklene ennå mer for skuldre, øvre rygg, rumpe og bryst.Lykke tilJill:-)

Mat før tening

, innsendt av AnneDato: 01.02.2013 / kl.13:0024.01.2007 / kWednesday. 18:46dette er virkelig et problem for meg. jeg aner ikke hvor lenge jeg må vente med å trene etter at jeg har spist. har hørt at hvis du ikke venter, sliter det bare på kroppen, og treninga blir ødelagt. Tusen takk for svar! ^^,Hei duDet skjer ikke noe farlig eller ødeleggende om du trener tett etter et måltid, men det kan være ganske ubehagelig ved at du får vondt i magen, hold eller blodsukkerfall om du har spist raske karbohydrater. Om du ønsker deg en perfekt oppskrift er den her: Ca to timer før trening kan du spise et middels lett måltid. Det bør bestå av både langsomme karohydrater og proteiner (f. eks grovbrød med magert kjøtt/ostepålegg). Da har kroppen din noe å gå på uten at magen er kvalmende full av mat når du trener. Pass på å drikke rikelig med vann i timene før trening.Om du bli sulten nærmere trening kan du prøve deg frem. Noen synes det er helt greit å spise en time før trening mens andre får mageproblemer av det. Om du trenger noe rett før treningen er faktisk det beste å spise noe tett opptil treningen - i oppvarmingen. Det kan være en banan eller lignende,Håper dette ga deg svarJill:-)

Styrketrening hjemme

, innsendt av OliviaDato: 01.02.2013 / kl.13:0024.01.2007 / kWednesday. 22:42Hei!Her jeg bor er det ikke treningsstudioer.Av den grunn er jeg veldig interessert i hvordan jeg kan trene styrke hjemme.Har du noen gode øvelser,spesielt for armene?HeiPå www.kk.no finner du massevis av gode øvelser. Der finner du også et par program jeg har laget som er filmet og lagt ut som små videosnutter. Bruk dem!Jill:-)

Kropp

, innsendt av LivsDato: 01.02.2013 / kl.13:0024.01.2007 / kWednesday. 23:40Heeei...Er ei jente på 35 år som merker at kroppen er i forfall:(. Vil gjerne stramme opp litt og gå ned noen kilo i vekt. Har begynt med sirkeltrening 1-2 g i uka og styrketrening på apparater 1 gang i uka. ( 3 set m 10 reps). I tillegg går jeg en god time 1 gang i uka. Burde trent kondisjon i tillegg, men sliter litt med det på denne årstiden. Skal komme igang etterhvert, minst ei gang i uka. Er dette nok?? Endrer kroppen seg på 1/2 års tid med dette?Hei duJeg synes du bør legge mer vekt på kondisjonstrening. Minst en gang, aller helst to ganger i uka. Det er kondisjonstreningen som sørger for at du forbrenner masse mens du trener, og det oppleves som "oppstrammende"Jill

Komme videre :-)?

, innsendt av VildeDato: 01.02.2013 / kl.13:0025.01.2007 / kThursday. 13:13Heihei!Skulle så gjerne hatt litt tips om hvordan jeg kan forbedre treningsopplegget mitt:Jeg trener som regel 4, av og til 5 ganger i uka.Fast opplegg er fotball en gang i uka: (stort sett intervalltrening, med kortkorte intervaller)Er på treningssenter (SATS)ca 3 ganger i uka.Prøver å få til en BOXtime, ellers blir det stort sett mølla 30-50 min., varierer fra 8 -12 km/t, med 0-5 % stigning, noe step, og avslutter med div. styrkeøvelser for rygg/armer. I vinter blir det noen skitur, eks. 1 mil i raskt ”treningstempo”. Det hender jeg tar en relativt rolig joggetur på ca. 30 min.Kan du gi meg noen tips om hva jeg bør endre på for å forbedre kondisen? Synes ikke jeg merker noe særlig fremgang, men tenker at treningsmengden tilsier at jeg burde få det til. Hilsen VildeHei VildeUt fra beskrivelene dine ser det ut til at du trener svært så bra, det er nær sagt umulig å forstå det om du ikke har fremgang i form av bedre kondisjon. Kan det være at kondisjonen blir bedre uten at du faktisk merker det?Jeg synes du skal gå til innkjøp av en pulsklokke som kan gi deg mer nøyaktig informasjon. Da kan du se fra gang til gang og gjennom en periode hvordan pulsen din reagerer på ulike påkjenninger. Nå du klarer samme påkjening med lavere puls har formen blitt bedre.Et annet tiltak er å være ennå mer målrettet med tanke på løpingen din på mølle og ute. Du kan jo prøve deg på målrettet intervalltrening:10-20 min grddvis økende oppvarming4 minutter høyt tempo (så høyt at du bare såvidt klarere 4 minutter)2-3 minutter rolig joggGjenta 4-minutters intervallene totalt 4 ganger før du har en 10 minutters rolig nedtrapping (rolig jogg)Metoden kalles 4x4 og er veløprøvd av idrettsuteøere både både høyt og lavt nivå for å bedre kondisjonen.Lykke til!Jill:-)

, innsendt av lindaDato: 01.02.2013 / kl.13:0025.01.2007 / kThursday. 13:32 hei=)Må først få si at jeg setter veldig stor pris på disse nettmøtene!Så til saken:Er det noe som kan sidestilles med jogging når det gjelder å få opp kondis og forbrenning(iløpet av like lang tid)? Jeg synes jogging er såå kjedelig og synes f.eks. stavgang og ballspill er mer for meg, men vil jo på en annen side også ha størst mulig utbytte av treningen både på kondis og forbrenning=)Jeg er flinkt til å presse meg selv, selv om jeg ikke nødvendigvis koser meg under joggeturen!Lurer også på hvor nøyaktig pulsklokker eller pedometere(skritteller) er når de angir kaloriforbruk under aktiviter.Takk for svar=)LindaHei LindaJeg må nok si meg enig med deg i at jogging er en eksepsjonell måte for å trene med ganske høy intensitet slik at både forbrenning og kondisjon forbedres. Det er fordi du har en svevefase og dermed må du både lette og lande mot underlaget med hele kroppsvekten din kontinuerlig. Kort sagt - det er umulig å jukse.Da kommer vi til hovedpoenget. Det er mange andre kodisjonstreningsformer der du kan komme opp i like høy intensitet om du virkelig vil, det er bare så mye enklere å slappe av litt iblant. Derfor synes jeg gjerne du kan velge stavgang eller ballspill så lenge du stadig kaster et blikk på pulsklokken og sjekker ut at du ligger høyt.Andre gode former er spinning (veldig bra bare sykkelteknikken sitter), elliptisk maskin og gode, effektive gruppetreningstimer. Bare la intensiteten styre deg.Når det gjelder kcal telling på pedometer kan du jo ta en kikk på den, men ikke la den være retninsgivende. Direktre kaliometri er den eneste sikre metoden for å måle forbruk. Det forbruket du får frem på pulsklokken er mye riktigere enn pedometeret fordi det er relatert til intensiteten, og man vet at intensiet i puls og økende forbruk er ganske stabile målJill:-)

stiv og støl

, innsendt av lindeDato: 01.02.2013 / kl.13:0025.01.2007 / kThursday. 14:17 hei.Hvis man dagene etter trening er veldig stiv i musklene betyr det at treningen var for hard eller at det var skikkelig trening som virkelig trimmet musklene? etter tunge styrkeøkter blir jeg noen ganger vanvittig stiv etterpå.......og ikke nødvendigvis dagen etter men som regel to dager etter.Er det normalt?trener ca 4 ganger med vekselvis kondisjon og styrke i uka og tøyer etter trening.Mvh LindeHei LindeStølhet har i årtier vært en mystisk gåte for forskere. Vi vet at stølhet antagelig er "mikrorupturer" (små sår) i musklene og at det kommer etter trening som er hardere eller på en annen måte ny/annerledes for musklene dine. Stølhet er ikke negativt så lenge det ikke blir langvarig (4-5 dager) og fører til varige skader. Det vanlige forløpet er akkurat som du beskriver - dag 2 etter trening er verst. Man trodde lenge at tøyning skulle hjelpe mot stølhet, det viser seg å ikke stemme. Tøyning er bra på mange måter, men det fører ikke til redusert stølhet.Det vil være helt naturlig for deg å bli støl de første 3-5 gangene når- det går mer enn en-to uker siden sist du trente på samme måte- om du legger til nye øvelser- om du trener tyngre enn tidligereDersom du gjør akkurat det samme som ellers og stadig blir støl synes jeg du skal vurdere væske - og matinntaket diytt. Kanskje kroppen din ikke har nok energi?Jill:-)

for mye frukt??

, innsendt av jeanetteDato: 01.02.2013 / kl.13:0025.01.2007 / kThursday. 14:40heu jill! du er kjempe flink;D jeg elsker frukt og kan gjerne spise flere enn 5 om dagen! jeg spiser frukten for å bli mett istedet for annen mat, når jeg er litt sulten eller bare har lyst på:) er det dumt? kan det bli for mye frukt?håper på svar =)Hei Jeanettetakk for det! For de aller fleste er det ikke noe problem å spise mye frukt. jeg syns imidlertid ikke at frukt skal erstatte velkomponerte mellommåltider som bør inneholde litt proteiner også - en diett med hovedvekt av frukt holder ikke i lengden for kroppen din. Om det derimot er snakk om at du spiser fler enn 5 om dagen, men i tillegg har et balansert kosthold er det ikke noe problem!Jill:-)

, innsendt av LiseDato: 01.02.2013 / kl.13:0026.01.2007 / kFriday. 13:05Heisann! jeg har nylig fått konstantert at jeg har kyssesyken.Pga. dette er jeg lite opplagt og i form.Jeg kan ikke trene på en god stund, men har du noen tips for hvordan jeg kan klare å holde meg i form når jeg er lite aktiv?Spiser sunt, og sjeldent snacks.Håper på svar:)Hei LiseKyssesyken er det dessverre lite å gjøre med. Du skal ta det med ro, og da er det kostholdet ditt som blir viktig for å unngå vektoppgang. Du bør avtale med legen din hvor lenge du skal være helt i ro, når du kan begynne å bevege deg litt mer osv. Det blir da veldig vkiktig at du starter forsiktig og legger inn litt og litt progresjon både i tid og intensitet. Unngå å starte rett på skikkelig trening etter lang stillesittning.God bedring!Jill:-)

trening

, innsendt av cecDato: 01.02.2013 / kl.13:0025.01.2007 / kThursday. 15:45hei. Lurer på om du har noen gode forslag til treningsprogram for meg. Prøver å trene ca 4-5 ganger i uka. Blir da fort litt ensformig. Sykling og litt tredmølle,knebøy,situps og triceps og biceps. Føler jeg har virkelig kommet dit hvor jeg har lyst til å trene og overskudd, men gått litt tom for ideer. Trener på et privat lokale så ikke så mye å velge imellom. Har fått 2 barn på kort tid, så føler at mage og rygg trenger å strammes opp. Føler uansett at det ikke syns så veldig akkurat.Spiser regelmessig også, så føler at jeg gjør det som skal til. Håper du er full av gode forslag... På forhånd takk fra jente på 34 år( 166 høy og 62 kg)Hei cecJeg synes du skal legge deg opp noen faste treningsøkter som du kan velge mellom. Det er bedre enn at det blir "omtrent det samme" hver gang. Bruk gjerne øvelsene som ligger inne på www.kk.no under Trening/øvelser. her er noen forslagDag 1: Jevn sykling i 40 minutter + styrketrening for rumpe/lår (øvelsene ligger inne med videoer til og med)Dag 2: Intervalltrening på tredemølle; Varm opp gradvis i 10-15 minutter. Deretter løper du 1 minutt så fort du orker og 1 minutt rolig jogg. Gjenta 6-10 ganger av hver. Etterpå gjør du styrketrening for mage/ryggDag 3: 20 minutter jevnt på tredemølle, 20 minutter jevnt på sykkel. Deretter styrkeøvelser for rygg, bryst, armer og skuldreDag 4: Lang kondisjonsøkt - 50-60 minutter rolig langkjøring på tredemølle eller sykkel (eller en blanding)Dag 5: 15 mnutter oppvarming på tredemølle eller sykkel. Deretter styrketrening for hele kroppen.Håper det ga deg litt inspirasjon!Jill:-)

Hvor ofte kan jeg trene?

, innsendt av DrammensjenteDato: 01.02.2013 / kl.13:0025.01.2007 / kThursday. 16:52Hei hei!Hvor ofte bør jeg trene og når bør jeg trene i løpet av uka?Det passer best å trene tirsdag, onsdag og torsdag på treningsstudio. Noen ganger trener jeg de andre dagene også, men blir stortsett opptil 4 ganger i uka. Jeg driver også med dans på skolen, dette er stortsett ikke veldig krevende trening, og vi fokuserer mye på teknikk. (Ballett/jazz/moderne). Dette er 2 timer på tirsdag, 1 time på onsdag og 1 time på fredag. Jeg går 10 min fram og tilbake til bussen hver vei hver dag + at jeg har en treningsdvd som går på mage/rygg øvelser.(har akkurat fått denne, så har ikke begynt å trene fast. Har prøvd en kveld) Ellers sitter jeg litt foran tven eller på kafé med venner. Jeg er 176 cm høy og veier ca 79 kg. Ønsker jo å gå ned i vekt, og har prøvd mange ting, men jeg er nok altfor glad i søtsaker og mat. Hvilken type trening burde jeg satse på, slik at jeg kan bli sterk og smidig til dansingen, og i tillegg få bedre kondisjon og lavere fettprosent og vekt? Jeg har jo hørt at man burde ha en hviledag i mellom. Jeg trener vel en del sit-ups og lignende mageøvelser + push-ups, planken og lignende styrketrening og dette blir gjerne flere dager på rad noen ganger. Blir det sånn at jeg ikke blir sterkere? For det føles ikke som om jeg blir så veldig mye sterkere av det. Jeg er ikke veldig kjent på treningsstudioet enda, så det har blitt løping på tredemølle og prøvd litt styrkeapparater. Har ikke klart å følge programmet, for jeg synes det er vanskelig å vite hvordan og hva jeg skal trene. Liker godt å være i sal, men vet ikke om jeg når målene mine der.Håper du kan svare. Beklager hvis spørsmålet ble litt langt. heiJeg synes at du skal prøve deg i gruppetreningssalen. Som danser vil du antagelig synes noen av timene er morsomme, og det er nesten det aller viktigste for å opprettholde treningen og trene med god intensitet. Både styrke - og kondisjon vil være bra for deg - men målrettet. Unngå å "gjøre litt av det ene og litt av det andre" uten å ha en plan. Da blir det som regel ikke noe skikkelig trenig ut av det. Ta tak i en treningseileder og lag en avtale om å få et skikkelig opplegg du følger innenfor både kondisjon og styrke. I tilegg til noen gode, effektive gruppetreningstimer kommer dette til å gjøre susen.Jill:-)

, innsendt av Dato: 01.02.2013 / kl.13:0025.01.2007 / kThursday. 20:42Heisann! Jeg er ei jente på 17 år. Har aldri vært noe særlig sterk, og har knapt klart 2 push-ups på straka. Klarer noen sit-ups (blir fort sliten etter 50) og knebøy (sliten etter 30..) Jeg har alltid likt å trene, og har trent en del styrke. (Kun med kroppen, ikke med vekter...) Jeg er sterk når jeg skal bryte med andre, men når det kommer til å løfte min egen kropp klarer jeg det ikke i det hele tatt!Jeg klarer ikke å stå på hender, og er veldig dårlig i turn. Jeg har lyst til å bli en god danser og da bør man være sterk. Jeg prøver å trene ofte, men jeg hører stadig at man må ha hviledager, ikke trene for mye osv. osv. Hvordan kan jeg få best mulig resultater? Hvorfor føles det ikke som om jeg blir sterkere selv om jeg trener mer?Kan jeg trene mage/rygg hver dag? Eller trenger disse musklene en pause? Jeg sliter ofte med at musklene og kroppen skjelver etter styrketrening. Har du noen tips til meg?HeiDet høres ut som om du trenger å trene både målrettet styrketrening og trening for mage og rygg. Når du gjør armhevinger er det både brustmusklene OG alle de musklene som stabiliserer mage/rygg/skuldre som avgjør om du klarer det. Fortsett med armhevinger så vil du bli bedre.For en person med dine utfordringen og ønsker vil jeg varmt anbefale pilates. Da får du trent opp den manglende kroppsbevisstheten og får kontroll på kroppen, noe som er helt avgjørende for dansere. I tillegg kan du godt trene skikkelig styrketrening.Lykke tilJill:-)

Uttøyning

, innsendt av Dato: 01.02.2013 / kl.13:0025.01.2007 / kThursday. 20:44Hvor viktig er det å tøye ut etter trening? Er det noen ganger det er viktigere enn andre ganger (f.eks mer viktig etter styrketrening enn løpetrening)?Hvilke muskelgrupper bør jeg prioritere hvis jeg bare skal tøye kort og hvor lenge bør jeg holde strekken?Er det noen forskjell på mykheten om man kun tøyer kort etter trening, eller om man trener lenger? På hvilken måte kan man bli best mulig myk?Er det mulig for alle å kunne gå i spagaten? Har det mye å si med arv, eller går det an å trene seg opp til det? I så fall hvordan?HeiDette var da mange sprøsrmål om tøyning. Her er noen svar. Det er viktig å tøye for å opprettholde og forbedre bevegeligheten din, men det er ikke viktigere etter en type trening enn en annen.Om du bare skal tøye kort vil jeg anbefale deg å fokusere på fremsiden av hoften, baksiden av låret og brystmusklene. Du bør holde strekken i minst 20 sekunder, og gjerne gjenta flere ganger på hver muskel.Det er en klar forskjell på effekten av tøyning om du bruker mer tid. Enten kan du holde hver strekk lenger, eller du kan ta korte pauser og gjenta. I begge tilfeller er det viktig at du ikke tøyer for hardt, for da begynner musklene å stritte imot. I tillegg er det viktig at du slapper av, puster jevnt og dypt samt gjør rolige bevegelser.Alle kan ikke gå ned i spagaten, noen har en form på hofteleddet som gjør dette umulig, men de aller fleste kan, med nok tøyning. Nå skal det sies at spagat ikke er særlig nyttig å kunne med mindre den skal brukes i dans, turn eller lignende. Håper dette ga deg noen svarJill:-)

Strammere/fastere

, innsendt av FlubbyDato: 01.02.2013 / kl.13:0026.01.2007 / kFriday. 00:10Hei Jill!Har du noen gode øvelser for å få en strammere/fastere kropp jeg kan gjøre uten å være avhengig av et treningsstudio?Hei FlubbyJeg har MANGE gode forslag. Gå bare inn på www.kk.no og velg Trening/Øvelser. Der finner du mange gode programmer, både de jeg har laget og mange andre. Prøv for eksempel strikk-programmet jeg har laget som ligger ute med videoer:-))Jill

Morgentrim

, innsendt av ADato: 01.02.2013 / kl.13:0026.01.2007 / kFriday. 07:35Hei.Jeg løper 4 ganger i uken 50-60 min. Er dette tilrekkelig trening for en jente på 28 år? Spiser normalt sunt. Trener også litt styrke på apparater etter løpingen, mest benkepress og benpress. Hei ADet er kjempebra trening og du har all grunn til å være stolt av deg selv. Løping er suverent for både bedre kondisjon, sterkere benbygning, god forbrenning og mye annet. Om du skal legge til eller endre noe har jeg to forslag1) Få deg et litt mer omfattende styrkeprogram. Det trenger ikke å ta mer enn 20 minutter, men ddu bør få med rygg/holdningsmuskler og noe mage/rygg trening i tillegg til de du allerede gjør2) Vurder om du kan finne en alternativ aktivitet, f.eks en spinningklasse, som du kan bytte en av løpedagene med. Du er veldig sårbar for skader når du bare løper, og det er så kjedelig å ikke ha en backup-aktivitet om du plutselig skulle få en menisk-skade eller en benhinnebetennelse (begge er vanlig hos løpere)Jill:-)

Pilates

, innsendt av Dato: 01.02.2013 / kl.13:0026.01.2007 / kFriday. 09:51Jeg er helt nybegynner, men har nå meldt meg på pilateskurs for å komme i form. Kan du si litt om hvordan det foregår og hva som er fordelene med det? HeiGratulerer med igansettingen!Pilates er en treningsform med hovedvekt på de stabiliserende musklene våre, spesielt mage - og ryggmuskler. Treningsformen foregår langsomt og med svært gode forklaringer og visualisering slik at du lærer å kontrollere alle disse musklene som de fleste av oss har eet fjernt forhold til. denne kontrollen gir deg et supert utnagspunkt for god holdning, kroppsbevissthet, sunn rygg og er dessuten et uvurderlig grunnlag for alle andre treningsformer.Bra valg!Jill

Forbrenning

, innsendt av LurerDato: 01.02.2013 / kl.13:0026.01.2007 / kFriday. 10:14Jeg har lest flere steder at hvor mange kalorier man forbrenner i løpet av en times aktivitet, ikke bare avhenger av aktiviteten, men også av vekten. Hvordan skal jeg da regne ut cirka hvor mye jeg forbrenner?Hei duDet er vanskelig å vite eksakt hvor mye man forbrenner fordi det egentlig bare kan måles ved noe som heter direkte kaliolemtri, og det gjøres bare på avanserte forskingslaboratorier.Alle disse listene man kan kikke på gir et veldig omtrentlig tall fordi de ikke tar høyde for intensitet og form eller genetiske anlegg. Vi er alle forskjellige. Den beste pekepinnen for kondisjonsaktviteter får du ved å telle pulsen eller ha på deg en pulsklokke. Kort sagt forbrenner du mer desto høyere intensitet(puls) du har.Jill

Å gå

, innsendt av TinniDato: 01.02.2013 / kl.13:0026.01.2007 / kFriday. 10:29hei Jill!Jeg er ikke så glad i jogging og trening i studio etc., men jeg er veldig glad i å gå tur. Hvor ofte/lenge/fort må jeg gå tur for at det skal få effekt på formen? Jeg går vanligvis en god deg hver dag (til/fra jobb etc.), men legger også inn 2-3 langturer i løpet av en uke, som er 1-2 timer lange.Hei TinniDet er flott å gå. de nasjonale anbefalingene sier jo 30 minutter om dagen for å beholde en god helse, så der er du klart innenfor!Aller best resultater får du om du blander inn noen effektive gå-økter, gjerne med staver i tillegg til de lange turene. Effektivt betyr at du får opp puls og pust, at du trener og blir anspusten og varm. Du bør komme opp i et nivå der du kjenner at kroppen jobber ganske hardt, men der du fremdeles er i stand til å snakke i hele, korte setninger. da får du den velsignede kondisjonstreningen som er så utrolig bra for både helse, forbrenning og form. En slik effektiv gåtur (gjerne med mange motbakker) kan vare ca 45 minutter. Med to slike og en til to lange gåturer hver uke gjør du en super innsats.Jill:-)

Vedlikehold av form!

, innsendt av NilleDato: 01.02.2013 / kl.13:0026.01.2007 / kFriday. 10:31Hei!På grunn av en periode med reising i forbindelse med studier, i tillegg til jobb og familie, har jeg frem til slutten av april mindre tid til trening. Spørsmålet er hvordan jeg skal prioritere for å holde helsen og helst kondisjonen.. Jeg må desverre forts. med lett styrketrening (medisinsk treningsterapi) på grunn av en langvarig skade. Men jeg kan ikke klare 3 lange økter i uken i denne perioden. Jeg liker kondisjonstrening best, det gir meg motivasjon til alle øvelsene, og holder meg i form til fjellsesongen.Trener til vanlig 3 ganger i uken. Lett styrketrening (10-12 øv. mange rep med liten vekt pga skaden) og 45 min (delt på 2-3) lettere kondisjon to av dagene og en hardere kondisjonsøkt inkludert lett styrke den 3. dagen. Jeg legger til to mageøvelser. Dette bruker jeg 1 1/2 -2 timer på hver gang. Jeg får somregel gått litt ute hver dag, og er en del ute med barn. Men jeg er ikke da svært aktiv (små barn trenger jo en del hjelp..).Jeg prioriterer trening høyt, men nå må jeg sette inn litt tid på andre områder også..Tar gjerne imot råd!He NilleJeg synes det høres ut ssom veldig mye å bruke 1 1/2-2 timer hver gang du trener. Jeg synes du skal legge frem problemet for fysioterapeuten eller den som har gitt deg øvelene, og finne frem til et opplegg som er mindre tidskrevende og samtidig iveratar skaden din. Etter hvert skal jo også treningen med mange repetisjoner gå gradvis over i tyngre og færre repetisjoner om progresjonen ivaretas.Spør om du kan redusere antall øvelser, klemme inn alt på to dager eller lignende for å holde av plass til den viktige kondisjonstreningen. Du kan gjerne redusere kondisjonetreningen til 1-2 kortere økter hver uke og vedlikeholde formen, men du bør ikke gi den opp helt.Håper du får det til!Jill:-)

Hei!

, innsendt av "Gjør så godt jeg kan!"Dato: 01.02.2013 / kl.13:0026.01.2007 / kFriday. 10:39Jeg trener overraskende likt forslaget som står i siste KK- Kropp (mandag, onsdag og fredag, variasjon mellom styrke og kondisjon). I helgene forsøker vi i familien å komme oss ut på tur, svømme eller liknende, med små barn blir selvsagt treningseffekten noe varierende da. Bør jeg i tillegg legge inn flere styrkeøvelser de dagene jeg ikke trener, for å gå ned i vekt/ omkrets? Jeg har vært skeptisk til det fordi jeg kjenner at jeg er sliten i musklaturen etter at jeg har trent. Bør kroppen få den hvilen den har i dag? Eller er det bare en terskel å komme over?Ellers vil jeg takke for inspirerende tips både i bladene og på nett!:)Hei duJavisst gjør du en bra innsats!! Jeg synes opplegget du skisserer er kjempeflott. Det eneste du skal passe på er å få så mye som mulig ut av hver treningsøkt. Sørg for god disiplin og høy, god intensitet i både styrke - og kondisjonstreningen.Du trenger ikke å legge inn ekstra styrketrening, men sørg for å bevege deg mest mulig i dagliglivet.Jill

Styrke armer/rygg

, innsendt av Dato: 01.02.2013 / kl.13:0026.01.2007 / kFriday. 11:21Styrketrening armer og rygg - hvor mange ulike øvelser anbefaler du? Jeg trener i treningsstudio, gjør gjerne 1-2 øvelser på maskiner for biceps, 1-2 pluss nedtrekk for skuldre. Ryggen blir jo litt trent i disse øvelsene også. Er det tilstrekkelig? Hvilk øvelser anbefaler du - og hvor mange ulike??HeiJeg synes du skal få litt hjelp av en treninsgveileder. Både til å få et bra program og til å lære hvilke øveler som gjør hva. Nedtrekk er for eksempel ikke en skulderøvelse, men en øvelse for den brede ryggmuskelen og litt for baksiden av armen. Generelt vil jeg foreslå dette:To-tre ryggøvelser, f.eks nedtrekk, sittende roing og cablecross i kryssTo brystøvelser: benkpress eller brystpress + flies eller pec-deckTo skulderøvelser; skulderhev og skulderpressEn til to triceps; nedpress og frenskpress for eksempelEn til to biceps; Sittend bicepskrøll med hantel og stående med stangLykke til med treningen!Jill:-)

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer