Helse & Livsstil

Finnes varig kjærlighet?

Eksperten: Dette må til for at forholdet skal vare.

Finnes varig kjærlighet?
Publisert
Sist oppdatert
Spørsmål: Et vennepar har nettopp skilt seg, helt uventet. De var liksom det ideelle paret. To nydelige barn, et flott hus, reiste mye sammen, og kommuniserte bra (trodde jeg). Så er det plutselig slutt, uten at noen har vært utro eller noe. De «vokste fra hverandre», er det eneste vi får vite. Jeg tenker: når ikke de klarte det, er det da mulig i det hele tatt? Har skilsmissestatistikken rett? Finnes det ikke god, varig kjærlighet lenger? Jeg mister helt troen, og det gjør meg fryktelig trist! Er kjærligheten for god for oss mennesker? Vær så snill og gi meg håp!Leia
 • Dumpet? Slik overlever du.
 • Dette har du krav på ved skilsmisse.
 • Svar: God, varig kjærlighet finnes. Men vi blir gjerne mest opptatt av det vi er redd for – at den ikke skal vare. Når du leser om skilsmissestatistikk og ser venner gå fra hverandre er det lett å glemme at mange forhold faktisk fungerer godt og varer lenge. Du vet sikkert om gamle ektepar som har holdt sammen hele livet. Og selv når et parforhold ikke varer hele livet kan det ha vært godt i mange år.
 • 20 tips som bringer sexen til nye høyder.
 • Det er mange ting som kan ødelegge et godt kjærlighetsforhold. Økonomiske problemer, utroskap, dårlig kommunikasjon og hverdagsslit gjør det vanskelig å holde sammen. Når par likevel klarer det tror jeg dette ofte skyldes at de vet at kjærligheten krever en del arbeid, og at det er normalt å ha gode og dårlige perioder i forholdet. Fantasier om kjærligheten som en kraft som «river deg med» og «utholder alt» fører til skuffelser for mange. Alle ønsker seg vel en garanti for at det skal gå bra, men i parforhold får du ingen slike garantier. Det er alltid risiko og krav med i bildet.
 • Fem feil gifte kvinner gjør.
 • Rike kvinner oftest utro.
 • Slik jeg ser det ligger håpet for kjærligheten i din egen vilje og evne til å tåle svingninger, kommunisere mye og godt, og ikke minst være innstilt på å yte en del selv. I kjærligheten får du lite gratis, men desto mer igjen.Peder KjøsPsykolog og samlivsekspertpeder@kk.no

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer