Jul

Flytt jula!

Gi oss julemarsipan i mai.

Publisert
Sist oppdatert
Jeg skulle gjerne sett at noen hadde flyttet jula. Jeg innser at det blir litt vanskelig på grunn av Jesu fødsel og sånt, men det går an å drømme, gjør det ikke? Fordi - hva er hovedproblemene med julefeiringen? Jo, følgende:

 • Vi stresser for mye
 • Vi shopper oss i en tidlig grav
 • Vi spiser for mye fet mat

 • Alt dette lar seg løsemeget enkelt - bare flytt julaften til 24. juli. Jeg kan ikke bevise det, men jeg innbiller meg at jul er en langt mindre slitsom affære i de delene av verden hvor det faktisk er sommer når det er jul. Kanskje ikke for julenissen, men det synes jeg vi kan se gjennom fingrene med.

  1. Jul i juli reduserer stresset
  Større deler av nasjonen har ferie i juli. Det er med andre ord det perfekte utgangspunkt for å gjøre alt mulig rart ferdig til jul, du slipper å tyne inn pepperkakebakingen etter at du har jobbet, trent, laget middag, lekt med ungene, skravlet med venninnene og hva vi nå enn driver med alle sammen. Med jul i juli kan du i stedet våkne, spise frokost, muligens produsere en sandnøtt eller to, og siden gå på stranden. Perfekt. I tillegg slipper du å krangle med snø, regn, vind og mørke for å komme deg til nærmeste overfylte butikk. Hvilket bringer meg til neste punkt.

  2. Jul i juli letter shoppingen
  I år kommer vi nordmenn visstnok til å handle julegaver for 12,5 milliarder kroner. Det er ikke bare slitsomt for lommeboken, men også for både psyken og fysikken. Jeg vet ikke hvordan det er med andre, men jeg er i alle fall aldri nærmere min indre massemorder enn når jeg står i 30 meter lang kø for å få betale for en eller annen ubrukelig dings som mottakeren sikkert aldri kommer til å bruke likevel.

  Hadde vi hatt jul i juli, ville dette blitt mindre mas. For det første ville de fleste ha vært på ferie like før juli-jula, og følgelig hadde det blitt masse gaveshopping på ferieturen i stedet, og alt som foregår på ferie, er stort sett hyggeligere enn det som foregår hjemme i hverdagen. Dessuten - selv shopping på hjemmebane blir langt mindre ufyselig når sesongen ikke krever tykke jakker, varme sko og strikkelue, noe som forvandler deg til en enmannsbadstu når du kommer inn fra den våte og kalde omverdenen til en overopphetet butikk.

  3. Jul i juli gjør underverker for menyen
  Ribbe med ekstra fett, medisterkaker, fete puddinger, kake- og godterioverdose ... det er begreper som hører vinteren til. Hadde vi hatt jul i juli, ville standard julemat vært kyllingspidd og salat, kanskje med en snasen saftis til dessert. Det er bare naturlig at vi overspiser i jula. Korte, grå dager avløst av lange, mørke netter påvirker oss, vi blir trøtte, deppa og lite energiske. Hva gjør du når du er sliten, deppa og lat? Du spiser. Og da snakker jeg ikke om knaskerøtter.

  At vi tryller fram de mest utopiske nyttårsforsetter om et friskere liv er neppe helt uten sammenheng med det faktum at vi går inn i det nye året på et tidspunkt da vi har flere uker med trøstespising, sofasløving og ribbefett bak oss. At vi ikke gjennomfører nyttårsforsettene, er heller ikke så rart, siden januar også er bekmørk, i tillegg til at vi plutselig får en diger bunke regninger i posten og har minus på kontoen etter juleshoppingen. Kulde, mørke og dårlig økonomi er i alle fall ikke faktorer som gir meg en overdreven trang til å jogge.

  Jeg innser jo at det bare er en drøm, men nå som jeg står på terskelen til nok en juleinnspurt med stress, mas og massemorderfantasier, trenger jeg en liten drøm som kan få meg gjennom det hele. Det er nemlig ikke til å komme unna at det blir jul i år også.

  Lill Kristin Syversen
  helse- og livsstilsjournalist, kk.no
  lks@kk.no

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer