Helse & Livsstil

Forbedre kostholdet

Grunnprinsippene får du her.

Publisert
Sist oppdatert
Spørsmål: Jeg er en jente på 18 år fra Stavanger. Jeg vil gjerne lære hvordan å leve sunnere og kanskje også slanke meg litt. Jeg har ikke så bra kosthold: jeg spiser aldri frokost, på skolen spiser jeg smått, når jeg kommer hjem skrubb-sulten leter jeg etter noe snop eller kjeks (som ikke metter særlig), jeg spiser lite middag og jeg dropper kveldsmaten. Jeg har trent i 3 år på Sports club, men måtte slutte for jeg hadde ikke råd lenger. Men nå skal jeg begynne igjen.

Når det gjelder slanking, hjelper det mye å gå tur? For hvor lenge? Jeg føler meg trett, sliten og litt deprimert for tiden og jeg føler meg lite bra med meg selv. Mamma og jeg har prøvd uendelig mange ganger å telle kalorier, men jeg skjønner det ikke helt og vi har bare falt av - igjen og igjen, fordi det feks lå en melkesjokolade i kjøleskapet.

Jeg skulle ønske du kunne lage en ukeplan til meg hva jeg kan spise de ulike dagene og hvordan trene. Det hadde vært veldig hjelpsomt og jeg lover at jeg skal følge den. F. eks. kunne du skrive spesielle merker på de sunne produktene - knekkebrød, yoghurt o.s.v.

Svar: For meg høres det ut som om du selv vet hvor skoen trykker! Rådene vi gir er alltid å begynne å spise frokost, og spis regelmessig utover dagen etter det. Helst hver 3-4 time. Lag gjerne matpakke, så du vet at du har mat tilgjengelig. Da blir du heller ikke så sulten når du kommer hjem, og du kan lage deg litt sunn mat med litt mer ro, uten å være helt desperat av sult.

Spis gjerne et par skiver grovt brød med sunt og godt pålegg til frokost og det samme til lunsj hvis du lager matpakke. Ta deg en frukt innimellom, og en lett yoghurt med litt korn i hvis du er sulten etter skolen.

Spis en sunn middag, varier mellom fisk, kjøtt og kylling. Pass på å ha masse grønnsaker og litt potet, ris eller pasta ved siden av. Kutt ned på de fete sausene.

Spis gjerne litt kveldsmat - et knekkebrød, en lompe med salat og laks eller skinke i osv.

Drikk masse vann! Kutt ned på søtt (brus, kaker og godterier) og salt snacks.

Et lite tips: la være å ha sjokolade eller annet fristende (kjeks, snacks osv) tilgjengelig i skapet.

Til slutt vil jeg oppfordre deg til å bevege deg mye! Gå både raske turer og annet. Ta deg en sykkeltur, gå på trening osv.

Jeg vil ikke sette opp en plan for hva du skal spise, for jeg tror dette holder for nå. Som jeg sa først, jeg tror du vet hvor skoen trykker, så skritt nummer en er å begynne å spise alle måltider på en sunn og god måte. Når du har gjort det, og fulgt noen av de andre tipsene jeg har gitt deg, er jeg sikker på at du vil merke det på kroppen!

Du spør etter hvilke merker du skal velge: se etter lite sukker og lite mettet fett! Lykke til!

Jeanette Roede
kostholdsekspert
jeanette@kk.no


Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer