Annet

Forbyr sexkjøp

Sexkjøp vil snart bli forbudt i Norge, etter at Arbeiderpartiets landsmøte vedtok å gå inn for lovendringen.

(Illustrasjonsfoto)
(Illustrasjonsfoto) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Tidligere har både Senterpartiet og SV gått inn for kriminalisering av sexkjøp, og med Arbeiderpartiets vedtak på plass søndag, kan arbeidet med en ny lov starte.

- Vi kommer til å sette i gang med dette straks, sa statsminister Jens Stoltenberg på en pressekonferanse søndag. Vedtaket skjedde ikke uten motstand - 184 av de totalt 300 landsmøtedeltaklerne setmte for. Blant motstanderne av forslaget finner vi blant andre justisminister Knut Storberget.

 • Les også: Vil forby sex-kjøp

 • KKs sjefredaktør Bente E. Engesland går ut på lederplass og berømmer vedtaket.

  - Menneskesmuglere, halliker og horekunder bryter med grunnleggende menneskerettigheter som vårt samfunn ellers styres etter. Vi aksepterer ikke slaveri eller tortur i Norge. Voldsovergrep er også straffbart. Jentene som kommer til Norge for å selge sex, utsettes for nettopp dette. De drømmer om frihet og ender opp som sexfanger, skriver Engesland.

  Vedtaket fra landsmøtet har vekket sterke følelser i begge leire. Talskvinner for de prostituerte mener at et forbud vil skade jentene som selger sex og gjøre miljøet tøffere og mer kriminelt, mens forkjemperne jubler over vedtaket.

  - Man kan renovere gatene med et slikt vedtak, men spørsmålet gjenstår om det vil hjelpe en eneste kvinne. Det stiller jeg meg kritisk til. En kriminalisering av sex-kjøp vil føre til at handelen må organiseres i større grad og på en annen måte i dag. Med andre ord vil halliker eller tredjepart få større makt, sier Pro-senterets Liv Jessen til dagbladet.no.

  - Når kvinneaktivister som Liv Jessen fra Pro-sentret påstår at ordenssjef Roger
  Andresen bare vil ha rene bygater, blir det banalt. Politiet har et ansvar for orden. Men
  politiet har også erfart gjennom mange år at det skjuler seg en så ekstrem råskap bak sexhandelen at det må svares tydeligere, skriver Engesland.

  Engesland tar også til orde for at lovendringen ikke kan stå alene, men være ett av flere tiltak som settes inn for å kjempe mot menneskehandel og utnyttelse.

  - En lov vil i seg selv ikke hjelpe de prostituerte, men er først og fremst en prinsipiell markering av at samfunnet ikke aksepterer menneskehandel. Det er den nye og hardbarkede prostitusjonen som har utløst behovet for lovbeskyttelse. Nå er det samtidig avgjørende at det settes i gang tiltak for å hjelpe jentene, mener Engesland.

 • Her kan du lese hele vetaket fra Arbeiderpartiet (ekstern lenke)

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer