Leder

Forgylt tid

«Motene er en refleks av hva vi søker.»

Forgylt tid
Publisert
Sist oppdatert
Det var på et av vårens trendseminarer vi fikk se hvordan drømmen om det langsomme livet vil prege motebildet. Historien kommer tilbake til oss, inspirert av antikken, med det gamle Roma som scene. Dette møtet mellom fortid og framtid var et fascinerende bakteppe da jeg litt senere reiste til Roma, byen som fortsatt kaller seg Caput Mundi – verdens hovedstad.

På mange måter er Roma en veldig umoderne metropol. De store designerne holder selvsagt til her, og ligger på stripe i Via Condotti, Via Borgognona og Via Frattina. Men folket i Roma lever fortsatt sitt landsbyliv med frukt- og grønnsakmarkeder, egne butikker for brød og delikatesser, små barer og pizzeriaer som møtepunkter på piazzaene. Bilene snegler seg fram gjennom brosteinsgatene, som egentlig bare passer til å spasere i.

I Roma vandrer vi overalt og trenger ikke bil i det hele tatt. Nå er altså denne stemningen av langsomhet, ro og historiske røtter den store inspirasjonskilden for mote og interiør. Gull, sølv og bronse kommer for fullt. Det skal være detaljer med blonder i hvitt og pudder og i et utpreget feminint miljø. Eller det skal være gladiatorinspirerte antrekk fra Colosseum. Alle detaljene skal ha sin mening i trendene som kommer nå, og hva er da mer naturlig enn å oppsøke nettopp Roma, der enhver skulptur, ethvert bygg, enhver kafé med renommé har sin særegne historie.

Likevel leter jeg etter en dypere forklaring på Romas helt spesielle atmosfære og diskuterer
dette med journalist og forfatter Kristin Flood på ærverdige Caffè Greco. Kristin Flood har bodd i Italia i over ti år nå, moren er fra Roma. Hun har byen i blodet.
– Når vi kommer til Roma, beveger vi oss inn i et usynlig felt, som er vår kontakt med historien. Vi kan ikke se dette i ruinene, men vi kan kjenne og føle at Roma er den europeiske kulturens vugge. Derfor tror jeg at alle som kommer hit, kjenner at «denne byen handler også om meg», sier hun.

Og så er det en ting til, mener Kristin: De gamle romernes filosofi var en sterk tro på ozio, otium. Lett oversatt betyr begrepet å ha det godt, å drive.
– Hjemme kaller vi det latskap!
Men romerne opphøyet otium til et ideal. Når vi gir oss tid, kjenner vi også ro og harmoni, sier Kristin lood.

Her er vi kanskje i nærheten av visdommen bak det trendforskerne lett overfladisk farer over når de presenterer tendenser. Motene er en refleks av det vi søker, et lite speil for tidens kontraster. Ved innledningen til påsken tenker jeg på Roma, det var deilig å bli inspirert av den evige bys forgylling av det langsomme livet.

Bente E. Engelsland
sjefredaktør
bente.engesland@kk.no


LES OGSÅ
 • Bente E. Engesland svarte leserne på lanseringen av kk.no

 • Forgylt tid
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer