Blogg

Forsettlig tap

Nyttårsforsetter? Bah - humbug!

Publisert
Sist oppdatert
Sånn bortsett fra deres egne bursdager (og muligens julaften), tipper jeg at mange mennesker synes 1. januar er årets flotteste dag. Det er dagen da alle syndene er glemt og alle arkene er blanke og bla bla bla. Ærlig talt; til sjøs med nyttårsforsetter. De virker ikke. Glem det.

Jaja, jeg vet jeg høres ut som en muggen, gammel dame, men det er et eller annet med forsetter som irriterer meg. Irritasjonen kommer fra flere faktorer.

Den første er mengden forsetter vi hoster opp. De menneskene som kan stumpe røyken, begynne å trene, spise sunt, bli mer sosiale, jobbe hardere og være snille mot dyra på en og samme gang, er så få at det er liten vits i å telle. Og ærlig talt - får du til alt det der og kanskje mer til, vet jeg ikke helt om jeg vil snakke med deg, for så massive mindreverdighetskomplekser vil jeg ikke ha.

En annen faktor er at det alltid er 1. januar som er den gylne datoen. Mislykkes du da, er det helt ok at du venter til neste 1. januar før du prøver igjen. Hvis målet med forsettene er å på noe vis bli et bedre menneske, burde vi ikke ønske det hele tiden? Du har 365 datoer å velge mellom. Ta hvilken som helst av dem.

Den siste, men kanskje viktigste faktoren er innholdet. Det ligger en selvkritikk i de vanligste nyttårsforsettene som jeg synes er helt ufortjent for de aller fleste. Hvis vi tenker på nyttårsforsettene som en liste over ting vi ikke er fornøyde med hva angår oss selv, er det ganske trist at den listen som oftest sier «jeg er et godt menneske, men jeg blir ikke fornøyd før jeg går ned 10 kilo». Gi dere! Slutt med egenjulingen! Jeg skal virkelig ikke motsette meg noens ønske om å leve sunnere eller gå ned i vekt eller røyke mindre, men jeg skulle så gjerne ønske at formuleringen var mer egenkjærlig. Ay vi sa «i år skal jeg være snill mot kroppen min» i stedet for «i år skal jeg overtrene og underspise til jeg får tvunget kroppen min inn i den formen jeg drømmer om».

Dette er ikke en elsk deg selv-tale. Det er en ikke hat deg selv-tale. Forskjellen er ganske stor. Hvis du ikke kan gå opp tre trapper uten å hive etter pusten, trenger du ikke elske deg selv for det. Jeg synes bare ikke du skal hate deg selv for det, for det har du ikke fortjent. Det er så mye enklere å endre det du ikke føler så sterkt for.

Her er noen forsetter jeg synes flere burde ha:
 • Å akseptere seg selv mer
 • Å ha mindre dårlig samvittighet
 • Å gi mer blaffen i ting som ikke er viktige

 • Selv om jeg er meget skeptisk til nyttårsforsetter, har jeg ett for 2007 likevel: jeg skal sove mer. Jeg begynner allerede 1. januar.

  Lill Kristin Syversen
  helse- og livsstilsjournalist, kk.no
  lks@kk.no

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer