Leder

Frokostbedraget

«God helse er å finne en bedre balanse mellom det vi spiser, hvordan vi lever, hvordan vi tenker. Veldig mye sitter i hodet.»

Publisert
Sist oppdatert
Som den notoriske frokost-skulker jeg er, ble jeg lykkelig den dagen jeg oppdaget god-morgen-youghurt og andre spis-frokost-mens-du-løper-løsninger. Før gikk jeg på svart kaffe fram til lunsj, helt til magen skrek av sult. Jeg har følt meg ganske opplagt på morgenen i det siste, men grunnen er altså at jeg nå går på sukker. Mitt nye frokostliv er et rent bedrag.

Først ble jeg ganske opprørt over vår historie om sukkerbombene i hverdagsmaten. Men jeg er kommet til at dette skal bli produsentenes problem, ikke mitt. Jeg skal finne på noe bedre. Mitt sommer-forsett skal bli å følge den gamle visdommen fra vi var små: En god frokost er en god start på dagen. Den skal heller ikke bare handle om maten, men også om å bruke noen minutter på å spise den.

Kosthold og ernæring er det nye fokuset i en helseboom vi ikke har sett maken til. Vi kan forstå suget etter bedre helse og velvære på mange måter. Noe er en refleks av vårt tids jag etter å være ung hele livet, og i alle fall udødelig. Drivkraften er et utslag av rikdom, vi har råd til å tenke på helsa. Helseboomen er også et svar på livsstilssykdommer, press og stress.

Vi har fått mye ny kunnskap, men flere enkle, gamle levereglene fortjener også å bli hentet fram igjen: God helse er sammenhengen mellom kropp og sjel. God helse er å finne en bedre balanse mellom det vi spiser, hvordan vi lever, hvordan vi tenker. Jeg tror veldig mye sitter i hodet. Jeg tror rett og slett vi kan tenke oss til bedre balanse i livet, ved å utfordre hva vi egentlig vil. Det er så lett å fortrenge de små valgene vi tar hver eneste dag, selv om de ofte er viktigere enn de store beslutningene.

Vi stønner over alt som gir dårlig samvittighet, alt vi må gjøre, for å tilfredsstille mannen, barna, venninnen eller svigermor, for å leve opp til alle andres forventninger. Å ta vare på egen helse havner ofte nederst på prioriteringslisten, det er liksom luksus. Men det er det jo ikke.

Å investere i egen helse er ingen luksus, men nødvendig, hvis vi vil ha det bra også om noen år. Å bruke litt mer tid på maten, å spise litt sunnere, å trene litt mer, å gi seg tid til å tenke, lese og hvile også - det er å investere i livet, i kropp og sjel.
Hva venter vi på? Vi sier vi har liten tid. Men vi får aldri mer tid. Vi må ta oss tid. Det mest spennende med jakten på bedre balanse er om vi også kan kjenne at det gir mer energi, mer lyst.

Vi i KK-redaksjonen vil nemlig ikke gi noen dårlig samvittighet for noe som helst. Vår visjon er å gi deg innsikt og inspirasjon.

Bente E. Engesland
sjefredaktør
bente.engesland@kk.no

Frokostbedraget
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer