Kk-ekspertene

Frynsegodene du fortjener

Det er lønnsomt å la sjefen betalte vaskehjelpen, spaooppholdet eller annet du synes du fortjener.

Frynsegodene du fortjener
Publisert
Sist oppdatertSkatteskjerpelse de siste årene har ført til at det er få skattefrie frynsegoder igjen. Da er det viktig å huske at frynsegoder er verdifulle, selv med skatt. Du betaler tross alt ikke hele fordelen i skatt.

Frynsegoder som ikke er skattefrie, skattes som lønn. Det tas utgangspunkt i markedsverdien på varen eller tjenesten, og så beskattes fordelen som om den skulle ha vært lønn.

Har du 36 prosent skatt og arbeidsgiver betaler vaskehjelpen din som koster 20 000 kroner pr år, må du betale 7 200 kroner i skatt. Etter skatt sitter du igjen med en fordel til en verdi av 12 800 kroner.

Fordelen innberettes av arbeidsgiver, og du blir trukket i lønn for skatten.

Ingen regler eller begrensninger
Det er ingen regler som begrenser frynsegoder, hverken type frynsegode eller størrelse. Det er opp til deg og arbeidsgiver å bli enige om hvilke frynsegoder som passer best for deg og firmaet. Så lenge det trekkes skatt er også myndighetene fornøyde.

Frem til nå har de mest vanlige frynsegodene vært firmabil, avis, telefon, internett og hjemme-pc. Det er ingen ting i veien for at vaskehjelp, tannpleie, helseordninger, spaopphold og mye annet spennende også kan dekkes av arbeidsgiver.

Når skal du takke nei til et frynsegode
I visse tilfeller kan det lønne seg å takk nei til skattepliktige frynsegoder.

Går for lønnsforhøyelse
Kan du velge mellom en lønnsforhøyelse på 20 000 kroner og betalt vaskehjelp hjemme for 20 000, må du velge lønnsforhøyelsen.

En lønnsforhøyelse på 20 000 kroner gir deg ekstra feriepenger på 2 040 kroner eller 2 400 (avhengig av avtalen du har med arbeidsgiver).

I tillegg vil de 20 000 i ekstra lønn gi deg pensjonspoeng som igjen er grunnlag for sykepenger, svangerskapspenger, pensjon og mye annet.

Unyttige frynsegoder er dyre
Selv i tilfeller hvor du ikke kan velge mellom lønnsforhøyelse og en frynsegode, kan de være lurt på takk nei til frynsegode.

Ikke alle gratis tilbud er lønnsomme
Får du tilbud om et års SATS-medlemsskap av sjefen, vil det koste deg 2 817 kroner pr år.

Medlemsskapet koster 7 827, og 36 prosent skatt av det blir 2 817 kroner. Hvis du ikke kommer til å bruke medlemsskapet mer enn et par ganger, blir det dyre treningstimer.


LES OGSÅ:
 • Frynsegodeguiden
 • Gratis barnehage
 • Smarte sparetips
 • Kjøpefesten fortsetter med lånte penger
 • Vær utro mot banken
 • Slik bytter du bank
 • Sjekkliste: Bør du binde renten?
 • Tett pengesluket • Siw Ødegaard er KKs jobb- og økonomiekspert. Hun er utdannet økonom fra University of London og BI. Gründer og daglig leder i Kvinnesiden.no. Siw stiller på jevnlige nettmøter, gir tips og råd og svarer på leserspørsmål. Har du spørsmål til henne, kan du sende en e-post til siw@kk.no
  Siw Ødegaard er KKs jobb- og økonomiekspert. Hun er utdannet økonom fra University of London og BI. Gründer og daglig leder i Kvinnesiden.no. Siw stiller på jevnlige nettmøter, gir tips og råd og svarer på leserspørsmål. Har du spørsmål til henne, kan du sende en e-post til siw@kk.no Vis mer
  Frynsegodene du fortjener
  Frynsegodene du fortjener
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer